hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞
開啟左側

團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞

GA6072 發表於 2015-6-18 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-18 21:05 發表
1. 邊度塞就加巴士專綫
2. 黃格+鐵馬

翠林上山位就係因為[size=15.9999914169312px]巴士慢所以擠塞
早繁[size=15.9999914169312px]翠林上山位慢線已經係[size=15.9999914169312px]巴士專綫咁劑
[size=15.9999914169312px]當38km/h既巴士過25km/h左右既[size=15.9999914169312px]巴士
[size=15.9999914169312px]係直情影響17M回車速度

[size=15.9999914169312px]側聞而家用GPS MON住車速,有carlo 45km/h已經無膽去
[size=15.9999914169312px]加上D無力TUNING,直接影響毎盞燈既放車數量
[size=15.9999914169312px]巴士慢車引致[size=15.9999914169312px]擠[size=15.9999914169312px]塞既情況會慢慢明顯浮現

[size=15.9999914169312px]可以咁講,將廠換哂康都級既車,加放鬆少少監察
[size=15.9999914169312px]將軍澳根本唔會塞
~誰@359~ 發表於 2015-6-18 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-18 22:49 發表

翠林上山位就係因為巴士慢所以擠塞
早繁翠林上山位慢線已經係巴士專綫咁劑
當38km/h既巴士過25km/h左右既巴士
係直情影響17M回車速度

側聞而家用GPS MON住車速,有carlo 45km/h已經無膽去
加上D無力TUNING,直接影 ...
仲記唔記得2013年尾某一日,將軍澳既交通係如何癱瘓?

記唔記得當隧道塞到爆,山路係咩境況?
兩三年前秀茂坪道燈位落山會係好似今時今日咁塞到上秀暉樓?
如果只有隧道加專綫,而翠林山路唔加,咁樣每一個朝早只有隧道公路慢線會係暢通
即使全將軍澳派晒AVC都係一樣會奶野

根本將軍澳個死因就係冇咁多路去行咁多車,而就算出到將軍澳就到市區道路塞爆
唔喺幾個出九龍既通道全面搞巴士專綫,從而減少離開將軍澳既車流量的話,最終只會係全區居民攬炒

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
toyl + 5 彩虹交匯處何嘗唔係?

查看全部評分

字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2015-6-18 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-18 23:02 發表
仲記唔記得2013年尾某一日,將軍澳既交通係如何癱瘓?

記唔記得當隧道塞到爆,山路係咩境況?
兩三年前秀茂坪道燈位落山會係好似今時今日咁塞到上秀暉樓?
如果只有隧道加專綫,而翠林山路唔加,咁樣每一個朝早只有隧道公路慢線會係暢通
即使全將軍澳派晒AVC都係一樣會奶野

根本將軍澳個死因就係冇咁多路去行咁多車,而就算出到將軍澳就到市區道路塞爆
唔喺幾個出九龍既通道全面搞巴士專綫,從而減少離開將軍澳既車流量的話,最終只會係全區居民攬炒

今時今日秀茂坪道落山會塞到上秀暉樓
就係因為新車起歩慢,引致落將軍澳道毎盞燈過到既車少左至少兩部

你都曉講,將軍澳個死因就係冇咁多路去行咁多車
重劃兩條線去比10%車流,咁其他將軍澳工業區既搵食車唔洗做生意
淨係巴士至有客就要劃專線,貨車D貨就唔趕

重點係車流量
當車流平均車速不斷減慢,路面食到既車流量就少左
你劃到巴士線,係巴士線果段快,
但會唔會引致塞車車龍長左,反而引致入巴士線之前塞耐左
重有AVC起歩,就算係比起以前吉蘭,都係慢

~誰@359~ 發表於 2015-6-18 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-6-18 23:46 發表

重劃兩條線去比10%車流,咁其他將軍澳工業區既搵食車唔洗做生意
淨係巴士至有客就要劃專線,貨車D貨就唔趕
呢個其實就係水貨客logic
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2015-6-19 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-18 23:59 發表
呢個其實就係水貨客logic

[size=15.9999914169312px]水貨[size=15.9999914169312px]客logic
[size=15.9999914169312px]水貨客=走私=非法

[size=15.9999914169312px]貨車同巴士平等使用路面=[size=15.9999914169312px]水貨[size=15.9999914169312px]客logic,定係運貨或者工業呢一行本身係非法
[size=15.9999914169312px]或者香港唔應該有工業,起哂樓,D路只係比巴士行

你[size=15.9999914169312px]logic係人[size=15.9999914169312px]唔等得,貨一定等得
[size=15.9999914169312px]大把貨都唔[size=15.9999914169312px]等得

重點係路面食唔到咁多車,本身同巴士有直接關係
巴士公司就不斷轉移視線係擠塞多車

castanopsis 發表於 2015-6-19 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-19 00:45 發表
重點係路面食唔到咁多車,本身同巴士有直接關係
巴士公司就不斷轉移視線係擠塞多車

你喺翠林望住寶林北路當然會咁講
但實情上將軍澳出九龍既道路塞車,巴士既責任係好細,而貨車亦非主要成因
現時點解咁塞,任何一個將隧使用者都知道,最大責任係私家車

或者咁講,現時既局面,好大程度上係將軍澳整體交通規劃出咗問題

其一,係道路規劃失誤,過分依賴將隧
每次將隧出事,都會搞到成個將軍澳癱瘓
而寶林北路、清水灣道既雙線雙程設計根本就唔適合分流車輛
最後到宜家先搞六幹,其實已經太遲

其二,係政府太相信鐵路能夠解決晒所有問題
無可否認,將軍澳線定線、站位係吸引
但鐵路唔係萬能,唔少返工客根本就唔想日日逼鐵
無奈巴士公司在將軍澳線開通之後既7-8年,都只採取放棄態度經營,服務在頭幾年每況愈下
結果條鐵爆瀉,巴士又欠缺具吸引力既網絡
最後班通勤客去咗邊?私家車囉,自己揸車至少有個位坐,又唔使搭鐵上落、出入閘
現時私家車塞爆將軍澳隧道,同政府對公交既取態不無關係
stevechau 發表於 2015-6-19 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-6-18 23:46 發表

今時今日秀茂坪道落山會塞到上秀暉樓
就係因為新車起歩慢,引致落將軍澳道毎盞燈過到既車少左至少兩部

重劃兩條線去比10%車流,咁其他將軍澳工業區既搵食車唔洗做生意 ...

岩...巴士可能佔10%...
我假設貨車佔3-40%流量...但咁玩既目標其實就係要透過攬炒逼到D居民唔再揸車返工~
就攬炒攬到一出停車場塞到紅隧咁...要唔塞一係就6點幾出發返工, 一係就搭公交~

係...貨車一定會有陣痛期, 但用重典既情況下唯有接受~
再唔係就成條將軍澳變陣為商用車專用...私家車只可以行山走...
同時都仲係留一條線做巴士專線, 由得佢地私家車係山上塞到天荒地老~
GA6072 發表於 2015-6-19 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-6-19 16:46 發表

岩...巴士可能佔10%...
我假設貨車佔3-40%流量...但咁玩既目標其實就係要透過攬炒逼到D居民唔再揸車返工~
就攬炒攬到一出停車場塞到紅隧咁...要唔塞一係就6點幾出發返工, 一係就搭公交~

係...貨車一定會有陣痛期, ...

為左巴士一個行業,用[size=15.9999914169312px]貨車拖幾十個行[size=15.9999914169312px]業[size=15.9999914169312px]攬炒
[size=15.9999914169312px]你知唔知你做緊D乜
~誰@359~ 發表於 2015-6-19 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-19 00:45 發表

水貨客logic
水貨客=走私=非法

貨車同巴士平等使用路面=水貨客logic,定係運貨或者工業呢一行本身係非法
或者香港唔應該有工業,起哂樓,D路只係比巴士行

你logic係人唔等得,貨一定等得
大把貨都唔等得

重點係路 ...
先生留意返,走水貨唔一定係犯法
而我個focus亦唔係犯唔犯法,而係你唔可以以為搵食係大晒
再講,都冇人話過條巴士專綫要搞全日,又唔見得朝早七至九工業區就會好多貨出
反而多既係搵位泊車泊入將軍澳既貨車,咁樣加左巴士專綫之後被困車龍,只可以怪佢做乜仲咁笨要泊入去

當然最搞笑既係,有人會concern巴士起步慢左過少兩架車
而同時完全無視左對於一個屋苑入伙爆幾百個私家車位出泥
講到尾你個focus唔係疏導交通解決問題,而係嫌巴士小巴慢,95M行AVC以至飛17出藍田既速度都已經再滿足唔到你
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2015-6-19 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-6-19 20:11 發表

為左巴士一個行業,用貨車拖幾十個行業攬炒
你知唔知你做緊D乜
為左一個行業,又唔通可以幾十萬居民攬炒?
畀本土派見到呢個logic真係唔得掂;P
字大只顯得人自大