hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞
開啟左側

團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞

樂仔〞 發表於 2015-6-20 17:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-6-20 10:48 發表

早繁私家車cut線比巴士快
後車只係慢幾秒
車龍已經可以塞你10min
巴士cut線,後車只係用多十幾秒
你估車龍可以塞幾耐

你堆私家車肯讓巴士嘅話,巴士 cut 線嘅時間根本唔會比私家車耐得幾多,可能只係多幾秒(始終巴士比私家車長)
甚至你硬 cut 巴士少幾次,已經可以令巴士行快唔少
唔好成日懶巴士行得慢,堆司機唔禮讓一樣係做成塞車嘅主要原因之一
GA6072 發表於 2015-6-20 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-6-20 17:48 發表

你堆私家車肯讓巴士嘅話,巴士 cut 線嘅時間根本唔會比私家車耐得幾多,可能只係多幾秒(始終巴士比私家車長)
甚至你硬 cut 巴士少幾次,已經可以令巴士行快唔少
唔好成日懶巴士行得慢,堆司機唔禮讓一樣係做成塞車嘅主要原因 ...

二十年前
將軍澳D小巴/的士司機見到MCW水牌既車
都唔會唔[size=15.9999914169312px]讓或者刻意CUT線過

[size=15.9999914169312px]而家,
[size=15.9999914169312px]將軍澳D小巴/的士司機離遠見到巴士
[size=15.9999914169312px]都[size=15.9999914169312px]會唔[size=15.9999914169312px]讓同刻意CUT線過

[size=15.9999914169312px]你知唔會點解D[size=15.9999914169312px]司機有咁既行為?
3AV53 發表於 2015-6-20 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-20 23:14 發表

二十年前
都唔會唔讓或者刻意CUT線過

而家,
將軍澳D小巴/的士司機離遠見到巴士
都會唔讓同刻意CUT線過

你知唔會點解D司機有咁既行為? ...

的士佬小巴佬離遠見到任何車打燈想cut都會督油是常識。
GA6072 發表於 2015-6-21 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-6-20 23:24 發表

的士佬小巴佬離遠見到任何車打燈想cut都會督油是常識。

因為以前[size=15.9999914169312px]的士佬小巴佬[size=15.9999914169312px]督油都過唔到以前批康熱
[size=15.9999914169312px]分分鐘比某D[size=15.9999914169312px]康熱過返轉頭[size=15.9999914169312px]

[size=15.9999914169312px]而家,只係描住巴士閘

~誰@359~ 發表於 2015-6-21 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-21 00:43 發表

因為以前的士佬小巴佬督油都過唔到以前批康熱
分分鐘比某D康熱過返轉頭

而家,只係描住巴士閘
咁你話AVC都快唔過以前D熱狗嘛,咁係咪全將軍澳唔應該有巴士,大家一係搭鐵一係搭17出藍田轉車?
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2015-6-21 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-20 23:14 發表

二十年前
都唔會唔讓或者刻意CUT線過

而家,
將軍澳D小巴/的士司機離遠見到巴士
都會唔讓同刻意CUT線過

你知唔會點解D司機有咁既行為? ...
我真係唔信其他車既司機會知 MCW 係乜,亦唔認為佢地識分咩巴士打咩巴士。
雖然當年康都上斜係好快,但依家 290/290A 批 ATENU 喪衝上山都係咁既速度,你有幾可見其他車收油唔閘佢?

唔係個個人都係巴士迷囉,MCW o係其他司機眼中都只係一架巴士,即係唔使俾面。
ATE24 發表於 2015-6-21 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-6-21 00:43 發表

而家,只係描住巴士閘

So?

89 年o既油價係點,宜家o既油價又係點?
89 年o既私家車既數量係點,宜家o既私家車數量又係點?
89 年o既引擎廢氣排放標準係點,宜家o既引擎排放標準又係點?

宜家成篇文係講緊點樣針對宜家個狀況去改善問題,你就一味死攬你o既康都話宜家既巴士點慢點唔好同埋將所有問題賴哂落巴士度。
既然全部人講乜你都覺得實係老九衰唔肯買大 cc 巴士唔肯買火箭,咁我都唔阻你攬住o的康都過世。

o丫,唔記得講,就算當年老九賣o左o的康都俾人做私家巴士,過o左今年大除夕一樣都係要死。
公器公用 香港早要有品
AD118 發表於 2015-6-21 02:07 | 顯示全部樓層

而家,只係描住巴士閘

要搵出問題源頭好簡單姐,將所有巴士解速
當年康都冇鎖速點同今日嘅巴士比呀?
睇吓解鎖後,車速快唔快得過康都,就會知道問題所在

好有興趣想睇吓ATE,ATEU,ATEE,ATENU系列解速解慳油後會唔會快過所謂嘅康都,車神平治同極速老虎頭
GA6072 發表於 2015-6-21 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-21 01:26 發表
咁你話AVC都快唔過以前D熱狗嘛,咁係咪全將軍澳唔應該有巴士,大家一係搭鐵一係搭17出藍田轉車?

前一兩版已經講過
AVC有GPS
有carlo用AVC做生意過50km/h多少少
用[size=15.9999914169312px]GPS捉到,之後.....

[size=15.9999914169312px]而家班CARLO,淆到連296M中段無塞少客都可以過鐘
[size=15.9999914169312px]未計AVC入面既SENSOR FEEL唔到斜路既時候,起歩係笠到出汁

另,唔建議巴士有特權唔代表唔可以有巴士

你講既上翠林斜劃巴士線,
根本[size=15.9999914169312px]上翠林斜D私家車有部分自動行快線右轉上翠林路走人
為左一個鐘10%,分分鐘數埋只得三十部巴士,反而迫D慢車跑快線

去到翠林路燈位
因為巴士線關係每盞燈慢線處理5部車,快線要做20部車咁落山方向同翠林路出寶林路就要等
定係你想放五部留15部
咁做就正,15min之後,寶康路左轉上寶林北路就會塞正係巴士線入口
呢D就係你講既效率

而家係減擠塞,唔係制造擠塞去比巴士有特權去谷巴士客量,巴士迷

GA6072 發表於 2015-6-21 11:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-6-21 01:36 發表
我真係唔信其他車既司機會知 MCW 係乜,亦唔認為佢地識分咩巴士打咩巴士。
雖然當年康都上斜係好快,但依家 290/290A 批 ATENU 喪衝上山都係咁既速度,你有幾可見其他車收油唔閘佢?

唔係個個人都係巴士迷囉,MCW o係其他司機 ...

唔曉分唔係問題重點
至少司機係知有巴士係過唔到

至於
[size=15.9999914169312px]ATENU 喪衝上山[size=15.9999914169312px]都係咁既速度(40km/h左右)
[size=15.9999914169312px]但而家[size=15.9999914169312px]其他車[size=15.9999914169312px]閘ATEU都起碼快[size=15.9999914169312px]ATENU 10~20km/h至[size=15.9999914169312px]閘
[size=15.9999914169312px]對[size=15.9999914169312px]ATENU行車速度根本無影響

[size=15.9999914169312px]但你開條巴士線,迫D原本跟住[size=15.9999914169312px]ATENU行40km/h既車
[size=15.9999914169312px]去一條主車流行開50km/h既線就有[size=15.9999914169312px]影響