hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞
開啟左側

團體建議將軍澳隧道往九龍免費減擠塞

GA6072 發表於 2015-6-19 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-6-19 01:28 發表

你喺翠林望住寶林北路當然會咁講
但實情上將軍澳出九龍既道路塞車,巴士既責任係好細,而貨車亦非主要成因
現時點解咁塞,任何一個將隧使用者都知道,最大責任係私家車

或者咁講,現時既局面,好大程度上係將軍澳整體交通規劃 ...

[size=15.9999914169312px]將軍澳到港島東,應該要做渡輪駁
[size=15.9999914169312px]而家港島區部分垃圾都係咁行緊

[size=15.9999914169312px]至於[size=15.9999914169312px]將軍澳出九龍既道路塞車,巴士既責任係好細呢PART

[size=15.9999914169312px]其實唔係
[size=15.9999914169312px]單係早繁將軍澳道落斜,16,93K,98A夾埋要連CUT三線既車海
[size=15.9999914169312px]已經令主車流速度拖慢至少10~15km/h
[size=15.9999914169312px]呢D係熱狗年代係無呢D事發生

[size=15.9999914169312px]一段5km既路,略略估算
平均車速40km/h比起[size=15.9999914169312px]平均車速70km/h
[size=15.9999914169312px]一小時食少25%車
boyvv1000 發表於 2015-6-19 21:01 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2015-6-19 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-19 20:22 發表
為左一個行業,又唔通可以幾十萬居民攬炒?
畀本土派見到呢個logic真係唔得掂

貨運唔只拖一個行業
雖然人都係,但[size=15.9999914169312px]地鐵有兩條線直入將軍澳做總站
[size=15.9999914169312px]本來係想做到人落地底,貨行路面分隔開
[size=15.9999914169312px]路面比返公平D比返其他車行都無可厚非

人就路面之外重有多個選擇,巴士只係想有位坐
坑口坐返寶林,都一樣[size=15.9999914169312px]有位坐
[size=15.9999914169312px]以現時[size=15.9999914169312px]將軍澳隧道塞車情況
調景嶺坐返[size=15.9999914169312px]寶林再出北角都分分鐘快過塞[size=15.9999914169312px]將軍澳隧道

私家車跑山已經有翠林路分隔開

不過,我明你諗乜,
但[size=15.9999914169312px]將軍澳要既唔係巴士專線,應該係[size=15.9999914169312px]重型車專線私家車各邊放一條線都可以容納到

GA6072 發表於 2015-6-19 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2015-6-19 20:20 發表
先生留意返,走水貨唔一定係犯法
而我個focus亦唔係犯唔犯法,而係你唔可以以為搵食係大晒
再講,都冇人話過條巴士專綫要搞全日,又唔見得朝早七至九工業區就會好多貨出
反而多既係搵位泊車泊入將軍澳既貨車,咁樣加左巴士專綫 ...

呢個POST重點係擠塞

如果淨係一堆私家車,無巴士重型車
根本無擠塞
結果係將隧,將軍澳道只係一大堆車跑70~100km/h

巴士唔係遊覧車,無速度哂車哂到3min一班都無人想搭
只係製造擠塞

另,前兩三年六點左右開既JZ8690,上60人可以做18分
而家用AVC上得30人,至快都係25[size=15.9999914169312px]分[size=15.9999914169312px]

[size=15.9999914169312px]

[size=15.9999914169312px]點解,相信你心知肚明

castanopsis 發表於 2015-6-20 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-19 20:59 發表
[size=15.9999914169312px]其實唔係
[size=15.9999914169312px]單係早繁將軍澳道落斜,16,93K,98A夾埋要連CUT三線既車海
[size=15.9999914169312px]已經令主車流速度拖慢至少10~15km/h
[size=15.9999914169312px]呢D係熱狗年代係無呢D事發生

[size=15.9999914169312px]一段5km既路,略略估算
平均車速40km/h比起[size=15.9999914169312px]平均車速70km/h
[size=15.9999914169312px]一小時食少25%車

我完全唔明點解你會介懷將軍澳道落斜車速慢咗10km/h
巴士cut線慢,最多令你慢車用多十幾秒,根本就唔會導致擠塞
反而早繁將隧三轉二真係可以塞你10分鐘,但你又似乎唔care咁,不斷話唔應該加巴士專線
你個思維認真奇特...
castanopsis 發表於 2015-6-20 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-6-19 21:21 發表
人就路面之外重有多個選擇,巴士只係想有位坐
坑口坐返寶林,都一樣[size=15.9999914169312px]有位坐
[size=15.9999914169312px]以現時[size=15.9999914169312px]將軍澳隧道塞車情況
調景嶺坐返[size=15.9999914169312px]寶林再出北角都分分鐘快過塞[size=15.9999914169312px]將軍澳隧道

坑口人,將軍澳人,甚至調景嶺人搭倒頭車去寶林
係完全無解決過無位坐既問題
只係將個問題推咗俾寶林而已

港鐵坐位係得咁多
當搭車既人多到連企位都未必裝得落既時候
將軍澳注定有七八成人搭鐵要企

當然,坐巴士都有機會要企
但就算一部巴士頂晒閘120人,都仲有七成人有位坐

而事實上時至今日仲有為數不少既人明知慢都仲係揸車來往將軍澳同港島
當然少過搭鐵既人好多
但至少可見坐位既舒適度、路面交通站位上既方便,唔係鐵路可以完全取代得到
3ASV174 發表於 2015-6-20 03:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-6-20 00:24 發表

而事實上時至今日仲有為數不少既人明知慢都仲係揸車來往將軍澳同港島
當然少過搭鐵既人好多
但至少可見坐位既舒適度、路面交通站位上既方便,唔係鐵路可以完全取代得到
你覺得o的人會因為鐵路無位坐而揸車?
唔通鐵路有位坐就唔揸?咁又如何解釋 692P 既悲慘客量呢?其實 692P 既行車路線,同揸車已經唔係好大分別。

我認知會揸車既人,十居其九搭公共交通既話,一係的士,一係鐵路,基本上係唔會揀巴士,
佢地揸開自己車,係唔會頂得順巴士既行車速度,揸車為方便同快緊要過個位好多啦,講方便無可能公交方便過揸車,講快唔揸車就係鐵路。

同埋我又唔係好明,乜依家隧道線o的客量係差到搭巴士 = 有位坐架咩?
以前我返工返觀塘既日子,基本上搭巴士都係日日企,如果繁忙時間都可以又做尾站又要快又搭巴士 = 有位坐既話,難怪巴士公司一直減班,因為根本就唔夠客。
GA6072 發表於 2015-6-20 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-6-20 00:14 發表

我完全唔明點解你會介懷將軍澳道落斜車速慢咗10km/h
巴士cut線慢,最多令你慢車用多十幾秒,根本就唔會導致擠塞
反而早繁將隧三轉二真係可以塞你10分鐘,但你又似乎唔care咁,不斷話唔應該加巴士專線
你個思維認真奇特... ...

早繁私家車cut線比巴士快
後車只係慢幾秒
車龍已經可以塞你10min
巴士cut線,後車只係用多十幾秒
你估車龍可以塞幾耐
LJ9994 發表於 2015-6-20 16:12 | 顯示全部樓層
最簡單既方法

封左條隧道,取消曬行隧道既巴士路線

搞掂

想出去,行山啦
~誰@359~ 發表於 2015-6-20 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 LJ9994 於 2015-6-20 16:12 發表
最簡單既方法

封左條隧道,取消曬行隧道既巴士路線

搞掂

想出去,行山啦
的確,如果隧道整巴士專綫會驚阻到私家車 / 貨車 / 隧道公司搵錢的話
咁o係寶林北路、寶林路、秀茂坪道整巴士專綫,會係到時既唯一辦法
字大只顯得人自大