hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 通宵車迷思
開啟左側

通宵車迷思

kei_hk 發表於 2015-6-13 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-6-13 02:29 PM 發表

其實 N6 都只係南行有用,北行根本係有大量通宵過海線可以幫到 N241 起油麻地以北 o既人。
某程度上我認為 N241 可以考慮唔行荔景區,改行葵涌道出入,
荔景交由 N237 做,再重整走線。 ...

如果N241只係尖咀到旺角再直去美孚﹐N6便有價值。

又或者N237大改動走線﹐可以去到旺角﹐N241都係尖咀到旺角後直去美孚﹐都可慳到行車時間﹐搶番一批青衣客。

如果用方案2﹐荔景交給N237做啦﹐而N241及237 (以至N260/269)的轉車站亦可以改到葵芳﹐這便不用刻保意美孚做轉車站。

FD_8592 發表於 2015-6-13 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-6-13 03:45 發表
通宵時段都係得六個鐘,九龍市區仲要有大量通宵小巴服務。

三更半夜又攰又辛苦,N 車又兜又長時間,如果轉車,隨時要用成 2 個鐘至去到目的地,都已經差唔多天光。
所以通宵巴士黃金時間頂多得兩三個鐘,要快仲一早上左的士。

...
唔坐N260 + 觀荃小巴..係因為忘記左觀荃小巴係24 小時....
石頭 發表於 2015-6-13 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-12 16:44 發表

吓? 如果無記錯既當年應該係因為紅小商會反對咋喎
我諗通宵巴收$3.4 係無可能呢件事,區議員應該唔會低智到咁都諗唔到既。。

因為5B而家收兩點幾,但開N5既話5B就會改收12點,

咁12點至兩點幾呢段時間居民既車費就會由$3.4變$5,所以反對……
CRH5 發表於 2015-6-13 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 13/6/2015 22:15 發表

因為5B而家收兩點幾,但開N5既話5B就會改收12點,

咁12點至兩點幾呢段時間居民既車費就會由$3.4變$5,所以反對……

最簡單方法:5B改24
0200-0525系堅城開既收$5,其他照收$3.4
完全沒困難可言
volvo2000 發表於 2015-6-14 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-6-13 17:15 發表

只可小巴開線, 巴士公司開線要睇小巴面色
呢個運輸署真係無用

哼!唔怪得小巴佬好似唔憂做咁
之前有晚凌晨1點幾同個FD本來打算搭
610S綠小由佐敦返屯門
點知我地等左成接近45分鍾都無車到
最後都要焗上N241到美孚轉N260
所以有時侯唔係事必要大巴
而係有小巴線甩班HEA做
dennis28a 發表於 2015-6-14 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo2000 於 2015-6-14 02:08 發表

哼!唔怪得小巴佬好似唔憂做咁
之前有晚凌晨1點幾同個FD本來打算搭
610S綠小由佐敦返屯門
點知我地等左成接近45分鍾都無車到
最後都要焗上N241到美孚轉N260
所以有時侯唔係事必要大巴
而係有小巴線甩班HEA做 ...

你就會開始道出個問題所在,海防道條隊幾長,咁個個上咩去天水圍?根本唔夠車做。
但比多幾部車?三點又無客啦。
惡意回復是不道德的行為。
AVD1 發表於 2015-6-14 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-6-13 18:34 發表

如果N241只係尖咀到旺角再直去美孚﹐N6便有價值。

又或者N237大改動走線﹐可以去到旺角﹐N241都係尖咀到旺角後直去美孚﹐都可慳到行車時間﹐搶番一批青衣客。

如果用方案2﹐荔景交給N237做啦﹐而N241及237 (以至N260/269)的轉車 ...

問題係深水埔一帶就要轉車,
當然我都明白深宵時份,深水埔其實都冇咩客量需要往返青衣(始終深水埔唔似得旺角尖沙咀咁多娛樂),
你呢樣野係值得諗。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2015-6-14 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-6-13 17:15 發表

只可小巴開線, 巴士公司開線要睇小巴面色
呢個運輸署真係無用

冇辦法,
始終而家小巴有線起度 o既時候,
無啦啦開條線出黎同班小巴佬搶生意,
佢地唔出聲就奇。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccchhhuuunnn 發表於 2015-6-14 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-6-14 17:29 發表

冇辦法,
佢地唔出聲就奇。

掉轉巴士有線要開小巴又無乜問題喎
miklcct 發表於 2015-6-14 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-6-14 17:29 發表

冇辦法,
佢地唔出聲就奇。

巴士為主,小巴為輔,小巴唔夠載自然就要用巴士啦
進智公交