hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C會唔會全日?
開啟左側

[問題] 286C會唔會全日?

GL3789 發表於 2015-8-7 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-8-7 10:52 發表

其實我同你咪類似諗法...286C最快既行法應該係經大學站果頭堆迴旋處過橋直入大水坑甚至恆耀一帶~

繁時唔同玩法,埔公會慢車

以往NR827 及980X都會行紅梅谷/沙瀝咁去
行紅梅谷雖然多一盞燈,但勝在暢順
drbean7218 發表於 2015-8-7 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-8-7 10:41 發表

十幾分鐘到恆耀誇左D呀??
我揸私家車踩過限速入去都20上落LA~
真是18 mins 搞掂, 最緊要行青沙, 經田心上返獅隧公路及沙瀝公路就得。

經青沙及馬料水/ 經龍翔道及獅隧入馬鞍山的, 請將車程加多5 mins。

當時我坐的邨巴時候, 除了荔枝角的放工客外, 仲有MTR客幫襯它。
邨巴收$12又如何, 比多$2, 車程快一倍, 正常都知要點選擇。
matchnacu 發表於 2015-8-7 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2015-8-7 11:21 發表

繁時唔同玩法,埔公會慢車

以往NR827 及980X都會行紅梅谷/沙瀝咁去
行紅梅谷雖然多一盞燈,但勝在暢順

我不如問下,香港地繁時有邊條交通幹道係唔塞車呢?
stevechau 發表於 2015-8-7 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-7 10:17 發表

假如286C全日,個人認為應該唔會大改九龍走線,只係SSP搵個總站泊啫。
至於四小龍上青沙方向,我估9巴以前屬意286X拆246X做,宜家就唔知。
(諗埋240X/272X就真係唔知點做回程,學40咁入荔枝角咩?)

咁不如由東京街西出深旺 ...

咁286C而家既方向...連擺西九龍中心都嫌做得唔夠多野...
真係無乜位岩佢擺總站WOR...

用東京街西出怕佢唔夠快...我講果個2因為主打都唔算係荔, 而係轉車站...
所以係荔呢邊做幾多客都唔再CARE...NO.1重視既係青沙, 跟著既就係長廣...
其他位唔影響車程先做~
stevechau 發表於 2015-8-7 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-8-7 11:30 發表
真是18 mins 搞掂, 最緊要行青沙, 經田心上返獅隧公路及沙瀝公路就得。

經青沙及馬料水/ 經龍翔道及獅隧入馬鞍山的, 請將車程加多5 mins。

當時我坐的邨巴時候, 除了荔枝角的放工客外, 仲有MTR客幫襯它。
邨巴收$1 ...

咁唔怪得...我真係踩大學入去, 唔使塞但果段路出馬場之前都係KEEP到限速咋~
straysheep123 發表於 2015-8-7 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 matchnacu 於 2015-8-7 12:22 發表

我不如問下,香港地繁時有邊條交通幹道係唔塞車呢?
8號同10號
O2JAM 發表於 2015-8-7 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-6 10:09 發表

其實86C與286C的關係與問題都討論得7788,我諗可以依問題重要程度排列如下:
[最重點]
1. 收費增加/不合理
2. 撇低石峽尾客
3. 要塞埔公+南行四小龍燈陣
4. SSP唔快得幾多
5. 荔枝角只有兩繁多客
[較次要]

老老實實,如 ...

認同你分析,特別係第1,2,4點,已經足已令DC咬住繼續86C。
而第2點
撇低石峽尾客,相信兩區DC都會過唔到,就算叫人轉乘必定耐過一程86C,根本就係送鐵。

其次,唔知邊個講286C行埋沙角先上青沙,其實都唔係冇原因,點解當初喊加站,曾大屋加左而新田圍冇加?
九巴既解釋係唔想影響更多原本搭開86C既客,咁即係好大機會行埋沙角先上青沙啦!
大家都講到286C行埋沙角不如唔好全日,咁286C全日唔到已經接近事實。
 樓主| 982X 發表於 2015-8-7 19:21 | 顯示全部樓層
好多都貪86C站頭方便同唔洗轉車先搭,改286C對佢地冇咁方便
Snowbb 發表於 2015-8-8 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-8-7 12:55 發表

咁286C而家既方向...連擺西九龍中心都嫌做得唔夠多野...
真係無乜位岩佢擺總站WOR...

用東京街西出怕佢唔夠快...我講果個2因為主打都唔算係荔, 而係轉車站...
所以係荔呢邊做幾多客都唔再CARE...NO.1重視既係青 ...

所以原建議係 286C 去到奧運 , 但係要再次加價 .
mrm23 發表於 2015-8-11 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-8-7 10:41 發表

十幾分鐘到恆耀誇左D呀??
我揸私家車踩過限速入去都20上落LA~

其實差唔多,有時搭的士番工,
[size=18.0180187225342px]平日上繁大角咀過石門行青沙+獅隧公路,
都係十五分鐘左右到威記..

長沙灣出發起碼快再多三四分鐘
威記過恆耀,正常應該都係五六分鐘咁上下..

九西入第一城/馬鞍山,最快一定係呢條 path
石門/第一城計,呢條 path 比大學/沙田市中心出,快最少五至十分鐘
但路程應該貴十蚊左右..

唯一有機會有問題係大圍入迴旋處有機會要等
同埋上紅梅谷道有時會慢車