hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34A路線及車程問題
開啟左側

E34A路線及車程問題

PoohPoohJoe 發表於 2015-8-6 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 湯美 於 2015-8-6 09:20 發表
E34A同E34B再執執:
天水圍北嘉湖北上公路一條(天恆>天富>美湖>景湖>東涌)
天水圍南經玩朗(天耀(撇除天慈唔夠位可以放天慈>天耀)>天祐>元朗>東涌)

咁又有冇得搞? ...

當初拆線係因為元朗投訴班次不穩同埋無位坐
而家夜晚九點,E34A有時都要企住上公路
天北天南客量大約四六/五五比
天北無可能單拖食一條線
天南同元朗一齊食即係重演之前爆滿既現象
而且天南經番元朗
即係無左拆線唔經元朗快10分鐘既意義
仲有咁拆既時候天瑞咪真空左囉
天瑞客唔少
而家朝早都要有加班由天頌/天瑞開
咁拆法完全唔得

講番而家情況
早期2115班車大約2130到天瑞
而家已經浮動到2130~2140
時間根本預唔到
結果都係要早10分鐘等車
同以前未拆線行1X分鐘一班無太大分別
只不過唔停元朗,快10分鐘度囉...
以前天瑞去機場全程75分鐘
而家65分鐘囉...

其實拆線最大問題係拉長條線
本身一開二,車源已經唔多夠
元朗線短回車快可以用少啲車
但天水圍線根本無咩短到
只係無行元朗快少少
但太大貪食埋天北
結果條線同以前一樣
最初銀座返機場經埋元朗都係80~90分鐘
而家銀座返機場又要80~90分鐘
件事根本無分別
而且無人預期到兜左天北之後
突然間爆左堆人出黎
以前經埋元朗先全車滿
而家經天北唔經元朗天南都滿住走
元朗上車既人又無特別少左
當班次因為條線無短到而拉疏左,加上突然既客量增長
變左拆完等於無拆
天南無咩好處可言

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ky927 + 1 + 10 中肯

查看全部評分

PF2802 發表於 2015-8-6 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 湯美 於 2015-8-6 09:20 發表
E34A同E34B再執執:
天水圍北嘉湖北上公路一條(天恆>天富>美湖>景湖>東涌)
天水圍南經玩朗(天耀(撇除天慈唔夠位可以放天慈>天耀)>天祐>元朗>東涌)

咁又有冇得搞? ...
我唔明你諗乜

何見以得天北+嘉湖北可以餵飽一條線?
TR5774
ky927 發表於 2015-8-6 14:42 | 顯示全部樓層
如果拆又唔夠客,行均成個天水圍又覺得車程長而天南又上唔到車,另一個方法就係天水圍開條A線,起碼將要去機場又想快既客分流左去A線,咁E線就無咁迫.但快就真係快15分鐘ONLY,除非唔兜天北.
andrewyl 發表於 2015-8-6 18:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-8-6 14:42 發表
如果拆又唔夠客,行均成個天水圍又覺得車程長而天南又上唔到車,另一個方法就係天水圍開條A線,起碼將要去機場又想快既客分流左去A線,咁E線就無咁迫.但快就真係快15分鐘ONLY,除非唔兜天北. ...

我 早 就 建 議 要 開 呢 條 A 線 , 係 X34 既 去 程 版 ,
30 - 60 分 鐘 一 班 我 都 可 接 受 , 好 過 而 家 係 度 陪 兜 .
亦 都 唔 需 要 兜 天 北 .

天 中 開 經 嘉 湖 北 落 番 天 南 經 元 朗 就 直 去 機 場 ( 或 者 經 國 泰 城 再 去 機 場 , 方 便 空 中 服 務 員 ) .

唔 好 理 計 劃 中 A36 , 朝 晚 得 一 班 , 廢 線 一 條 .
PoohPoohJoe 發表於 2015-8-6 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-6 14:42 發表
如果拆又唔夠客,行均成個天水圍又覺得車程長而天南又上唔到車,另一個方法就係天水圍開條A線,起碼將要去機場又想快既客分流左去A線,咁E線就無咁迫.但快就真係快15分鐘ONLY,除非唔兜天北. ...

本身就咁拆就無問題
點知區議員係度搞事要左兜右兜
本身南面班人係支持拆線
點知拆線變成拉長條線
俾人擺哂上枱
車無加就唔應該拉長條線
另開A線其實唔化算
天水圍大部分客源都係返工客
東涌/後勤區佔好多
A線飛哂即係無咩用...
條線又搞到奇奇怪怪
無端端要屈入天富總站
浪費時間..
EH2674 發表於 2015-8-6 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2015-8-6 18:39 發表

本身就咁拆就無問題
點知區議員係度搞事要左兜右兜
本身南面班人係支持拆線
點知拆線變成拉長條線
俾人擺哂上枱
車無加就唔應該拉長條線
另開A線其實唔化算
天水圍大部分客源都係返工客
東涌/後勤區佔好多
A線飛哂 ...

唔兜天富咪N969走線囉

次次大改動,得益既都係無天慈份
強人所難,不可一不可再
PF2802 發表於 2015-8-6 19:15 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2015-8-6 19:06 發表

唔兜天富咪N969走線囉

咁你咪諗下點解次次冇你份囉
唔通專門針對你呀?
TR5774
EH2674 發表於 2015-8-6 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-8-6 19:15 發表
咁你咪諗下點解次次冇你份囉
唔通專門針對你呀?

我又唔係天慈人,點解要我諗?班區議員唔做野做要我做呀?

交通配套就明顯係有問題,但係你就本末倒置要住客諗埋點解交通咁唔方便。傻的嗎?成堆巴士堆晒去天耀天盛係咁塞,天慈個邊出入快D反而就無乜車行
強人所難,不可一不可再
PF2802 發表於 2015-8-6 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-8-6 21:59 發表

我又唔係天慈人,點解要我諗?班區議員唔做野做要我做呀?

交通配套就明顯係有問題,但係你就本末倒置要住客諗埋點解交通咁唔方便。傻的嗎?成堆巴士堆晒去天耀天盛係咁塞,天慈個邊出入快D反而就無乜車行 ...

行天慈快左但係無左樂湖同天盛
天慈夠唔夠人cover呢兩個屋苑?
有腦都識揀條線應該點走

何況多年黎既走線係點都話左比你知應該如何取捨
要怪就怪天慈唔夠人早入伙囉
TR5774
m_rd08 發表於 2015-8-6 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2015-8-6 19:06 發表

尼樣野真係要「多謝」天佑區區議員(係擺到明話佢係天佑區區議員)

原帖由 PF2802 於 2015-8-6 22:14 發表
行天慈快左但係無左樂湖同天盛
天慈夠唔夠人cover呢兩個屋苑?
有腦都識揀條線應該點走

何況多年黎既走線係點都話左比你知應該如何取捨
要怪就怪天慈唔夠人早入伙囉 ...

天慈+天麗加埋先得個5棟樓,點同人鬥姐
咁我又覺得大部分既線行天耀路又好合理既
不過全日過海線又冇,全日機場線又冇,係慘左D既...(雖然都慣曬行去天水圍公園/天佑坐車姐)

天慈只係好在仲有條269M/265B一個站駁上大欖姐
不過睇怕都只會越來越疏