hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

kay 發表於 2015-9-28 18:41 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-9-28 18:13
咁都冇問題?
兩區人開會開到開火咁樣,你覺得以後日子仲有冇機會平心靜氣坐低傾野?

如果解決290A 順秀<>將軍澳 流水?
世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2015-9-28 18:51 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2015-9-27 18:13
MK 向西, 新線多數位都唔會同紅VAN 直接打, 老九都唔敢整條33X 出來直插荃灣啦

向東, 個個位都俾紅VAN 插 ...

兩年前RDP有33A改旺角特快
不過ban咗之嘛
3AV53 發表於 2015-9-28 19:04 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-9-28 18:41
如果解決290A 順秀將軍澳 流水?

佢覺得將軍澳要來往秀順就唔係將軍澳人,自生自滅吧啦。
3AV53 發表於 2015-9-28 19:07 | 顯示全部樓層

咁都冇問題?
兩區人開會開到開火咁樣,你覺得以後日子仲有冇機會平心靜氣坐低傾野?

唔好再FF你既290隧道夢喇,你唔當康翠係將軍澳啫,區議會當噃。
GW5878 發表於 2015-9-28 19:39 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-9-28 18:41
如果解決290A 順秀將軍澳 流水?

未有290a時點搭咪點搭囉
條線開辦目的係for去荃灣而唔係俾人去秀順,根本由一開始呢類客就唔應該consider
HF3204@243M 發表於 2015-9-28 19:48 | 顯示全部樓層
咁都冇問題?

如果講埋兩地區佬政治背景,當地居民背景,更加冇可能講得埋添
當有共同利益既時候,你估佢地會唔會死死氣坐低傾?

講咗幾多次一日未有中九龍幹線
一日將荃行隧道係冇好結果

93K 95 算吧啦唔講
93A 95M 行隧道走?

得番 98C 有能力咁做
不過要入埋康城先維持到班次喎

798A 你要新仔肯加車落去
一定要有新客源
798B 既定做將南山下
798A 重有邊度得嚟新客源?

不過講嚟都冇用
一日秀安沙招標結果未出
一日 798 都只係局限喺將軍澳入面揾客
BlackBird 發表於 2015-9-28 21:28 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-9-28 19:39
未有290a時點搭咪點搭囉
條線開辦目的係for去荃灣而唔係俾人去秀順,根本由一開始呢類客就唔應該consider ...

有客就係有客
邊有得con唔consider?
P960早日摺線
S3BL100 發表於 2015-9-28 22:51 | 顯示全部樓層
到今時今日仲有議員要求改善290,
A29P只係因為資源空降所以大家都袋住先,估計日後將南議員繼續要求爭取優化條線機會極高,但霸權順秀又肯唔肯放走條線?

上面有人話不如觀塘山同將軍澳新線分割,我好同意咁做架,好心就即刻做
290行完山下之後入隧道走人,你條290A翠林開我唔理你兜邊度你既事

290 而家成個順秀得寶達一個站囉唔該。

你話觀塘山同將軍澳分割,如果係咁,點解 290A 又要翠林開?乜翠林康盛唔係將軍澳的一部分,而係觀塘山的一部分?

其實而家 290 成個順秀得寶達一個站,已經係做緊觀塘山同將軍澳分割,290A 只係一條屎忽數,同時做觀塘山荃葵,同埋觀塘山將軍澳流水。
但而家 290A 基本上等同由外面送左十幾架車的資源俾將軍澳,你唔鍾意可以唔要,但亦唔見得唔要 290A 會令到 290 班次加倍去返 10 分鐘一班,
更會影響大量將軍澳往返順秀的乘客,唔見得對將軍澳有幾著數。

同埋我想講,將軍澳班議員再霸道,都無人夠膽提 290 系唔做康盛翠林,將佢地當成外部勢力敵人。
唯一例外係方角山,佢提過想整條特快版 290 康城將南直上隧道(你地坑口都係唔會有份用 :),
將全部將北客塞晒落 290A,話兜多順秀都唔係用多好多時間。但呢個建議已經即時遭到將北全體一致反對。

又,290 行完山下直入隧道走人,一定比起行山走慢唔少,尤其繁忙時間,
我相信無幾多乘客會好似你,寧願每日無定向塞車塞多 10-30 分鐘都要揀條以為直少少的路,唔要揀條穩陣的路走,
290 行隧道就真係倒客喇。情況幾似當日 373A,有人以為行青沙近 D 又比較正路,點知就日日塞車,
減完價都要搞到客量大跌,最後咪又係死死氣改返行三幹變返原價…

P.S. italk 轉左新版面後 quote 文麻煩左好多…
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2015-9-28 22:54 | 顯示全部樓層
據說下年rdp,九巴建議290早上往將軍澳方向改經九龍灣,觀繞和將隧.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
m_rd08 發表於 2015-9-28 23:18 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2015-9-28 22:54
據說下年rdp,九巴建議290早上往將軍澳方向改經九龍灣,觀繞和將隧.

老九想用$10.7做荃灣去九龍灣既客?