hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

kc_loo 發表於 2015-9-27 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2015-9-27 03:46 發表
邊個話一定要停寶達?798經過沙田圍新村都可以飛站,點解寶達唔飛得?同埋98C冇比人拉入去係因為佢地有3條旺角巴士線,(27.95.1A),佢地有冇沙田線?答案大家知.再加上你咁講既行山更加唔洗諗全日,因為有邊個有快線唔坐同你坐慢線?等於由寶林去旺角有,如果趕時間你會揀93K定係98C(唔計垃圾地鐵)?再加上798A行山繁忙時間可能有D山下客,.非繁個個走哂去798,即係當條線冇到,咁798A只得康翠人坐,夠客?寶達有秀安沙,未必批你行山(除非安達臣新城中標)

地鐵有幾垃圾?  請解釋下
我出旺角100% 搭地鐵, 點解地鐵$9.8, 巴士$10.5, 貴得來又唔係快過佢
何況趕時間, 點解要選擇要等車, 要suffer 每個站上幾耐客既巴士?
CTB690 發表於 2015-9-27 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2015-9-27 13:26 發表

地鐵有幾垃圾?  請解釋下
我出旺角100% 搭地鐵, 點解地鐵$9.8, 巴士$10.5, 貴得來又唔係快過佢
何況趕時間, 點解要選擇要等車, 要suffer 每個站上幾耐客既巴士? ...
係丫,你搭地鐵出旺角100%快過巴士,緊係啦,呢幾年地鐵不斷同TD請槍,巴士公司想開特快線又唔批,如果巴士公司可以自由開線睇下地鐵會唔會咁多生意,要TD禁止巴士公司亂開特快線先至多人坐,呢D唔叫垃圾,唔通叫神手?請槍先搶到人地生意,贏都贏得唔光彩.我相信大家知道T D靠垃圾地鐵公司搵食,如果咪做咩搞個垃圾保鐵政策,你唔好同我講話香港空氣唔好,而家馬路大部份都係私家車黎,將軍澳隧道早繁塞車又話巴士問題,根主又唔比新線隧道,要巴士格硬行山等佢慢過地鐵,幫地鐵吸客,真係垃圾到冇人有
ccchhhuuunnn 發表於 2015-9-27 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2015-9-27 13:58 發表
係丫,你搭地鐵出旺角100%快過巴士,緊係啦,呢幾年地鐵不斷同TD請槍,巴士公司想開特快線又唔批,如果巴士公司可以自由開線睇下地鐵會唔會咁多生意,要TD禁止巴士公司亂開特快線先至多人坐,呢D唔叫垃圾,唔通叫神手?請槍先搶到人地 ...
旺角近年開咗唔少特快不過都係向西行
九龍中九龍東同將軍澳都無搞過成功嘅旺角特快線, 淨係三線小巴同地蟲已經迫到九巴繼續站站停太子道/界限街/亞皆老街
98C都只係叫正常速度, 其他傳統舊線就更慢到無朋友
HG6729 發表於 2015-9-27 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-9-27 17:12 發表
九龍中九龍東同將軍澳都無搞過成功嘅旺角特快線, 淨係三線小巴同地蟲已經迫到九巴繼續站站停太子道/界限街/亞皆老街
98C都只係叫正常速度, 其他傳統舊線就更慢到無朋友 ...

MK 向西, 新線多數位都唔會同紅VAN 直接打, 老九都唔敢整條33X 出來直插荃灣啦

向東, 個個位都俾紅VAN 插晒旗, 在(車從何來), (QUOTA), (和諧) 的議題上, 全不能過關, 開的難度非常大
Mandy+263M=HG6729
kc_loo 發表於 2015-9-27 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2015-9-27 13:58 發表
係丫,你搭地鐵出旺角100%快過巴士,緊係啦,呢幾年地鐵不斷同TD請槍,巴士公司想開特快線又唔批,如果巴士公司可以自由開線睇下地鐵會唔會咁多生意,要TD禁止巴士公司亂開特快線先至多人坐,呢D唔叫垃圾,唔通叫神手?請槍先搶到人地生意,贏都贏得唔光彩.我相信大家知道T D靠垃圾地鐵公司搵食,如果咪做咩搞個垃圾保鐵政策,你唔好同我講話香港空氣唔好,而家馬路大部份都係私家車黎,將軍澳隧道早繁塞車又話巴士問題,根主又唔比新線隧道,要巴士格硬行山等佢慢過地鐵,幫地鐵吸客,真係垃圾到冇人有

我唔知你講既野來源係邊, 我亦見唔到因為咁就叫人做"垃圾"
九巴對將軍澳有幾進取我好清楚, 當年798 佢唔想接, 無心做, 先知衰左
到所謂將荃先知積極, 但都目標四順, 到將軍澳再爭取先有條所謂290出現

你話因TD 唔俾開怏線, 我從來未聽過人講
如果要開線, 你估巴士公司驚盤數定TD 驚多D?
巴士公司提出過? 有無爭取過?
好, 我唔講邊個唔俾, 我淨講個價錢已經係垃圾, 垃圾中既垃圾, 呢個價錢簡直係用來屈果班山上人, 又想快又上唔到小巴既山上人

在一個市區發展來講, 發展鐵路的確係最好方法,
我唔知將軍澳隧道早繁塞車話巴士問題係唔係TD 講, 但私家車管唔到, 佢亦都無理由再推更加車入去
但而家既情況係塞車唔搭巴士, 唔塞車一樣唔會搭

我唔係政府人, 亦唔係區議員, 我唔知佢地點傾,
我住寶林, 坑口25年, 我睇唔到巴士有幾有心機做TKO, 尤其MTR 開通之後
sorry, 我寧願選舊你講既垃圾, 都唔會選你當寶既野
kc_loo 發表於 2015-9-27 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-9-27 17:12 發表
98C都只係叫正常速度, 其他傳統舊線就更慢到無朋友 ...

當巴士公司發覺現時有既線有問題, 佢既選擇會係諗點摺, 而唔係諗點吸客
3AV53 發表於 2015-9-28 17:34 | 顯示全部樓層

RE: 798支線方案

kc_loo 發表於 2015-9-27 19:17
九巴對將軍澳有幾進取我好清楚, 當年798 佢唔 ...

其實將荃線定線既係運輸署,唔關巴士公司事。
kay 發表於 2015-9-28 17:48 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2015-9-27 19:17
九巴對將軍澳有幾進取我好清楚, 當年798 佢唔 ...

290條線係運吉劃,入秀明道都係後期運吉主意

而290一拆二都係運吉最後定出黎,巴士公司只係投條線返黎做

巴士公司剩係比用車、服務時間、收費同班次

到最尾290/A落地行走,定線都無變到
世界很簡單 人類很複雜
kc_loo 發表於 2015-9-28 18:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-9-28 17:48
290條線係運吉劃,入秀明道都係後期運吉主意

而290一拆二都係運吉最後定出黎,巴士公司只係投條線返黎做 ...

多謝更正
GW5878 發表於 2015-9-28 18:13 | 顯示全部樓層

咁都冇問題?
兩區人開會開到開火咁樣,你覺得以後日子仲有冇機會平心靜氣坐低傾野?

到今時今日仲有議員要求改善290,
A29P只係因為資源空降所以大家都袋住先,估計日後將南議員繼續要求爭取優化條線機會極高,但霸權順秀又肯唔肯放走條線?

上面有人話不如觀塘山同將軍澳新線分割,我好同意咁做架,好心就即刻做
290行完山下之後入隧道走人,你條290A翠林開我唔理你兜邊度你既事