hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]
開啟左側

[服務調整] 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-15 22:38 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-15 12:31
就算86C 第一城上公路,獅隧車流無減少,運吉憑咩要批上RDP?
上年份PLAN 大攪青沙轉車站係因為獅隧塞車需 ...

啊九巴代表
你返公司睇下你地自己RDP做緊咩先好講野啦
今年87E開辦直頭增加左獅隧車流量呀
上年保89B都唔保80X
唔好將份RDP入面建議的好處當中既point就等於全盤政策

如果真係咁需要趕走巴士去減少獅隧車流量既
搬條86C走最多繁忙時間一個鐘內少5架次
好威威啊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2015-10-15 23:20 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:46
首先,
我上面都唔止問過你地一次,憑咩運吉會批呢個方案上路線發展計劃?
上年運吉好清楚有晒青沙轉乘方 ...

上年青沙個方案根本就係屎尿屁撈埋一碟逼沙田人硬唷 , 糖都無粒叫人點收貨 ?
乜分流獅隧擠塞根本就係廢話 , 事實證明深水埗塞獅隧都仲好過行青沙
嗱,個陣連民間團體都跳出黎反對方案架 , 唔好乜都落晒區議會或者我地數

至於 86C 飛大圍 ,
我點會唔知秦石有人反對 ? 86A C 加停曾大屋個 post 係我開既添
但 86C 加停曾大屋可以慢幾多 ?
明顯係門面工程多過實際野 , 事實上秦石人咪又係死死氣等 86A (個陣 86A 仲要未轉定點)。
你唔係覺得咁樣加站就係區議會阻住地球轉既實證下話 ? 係都搵過第二樣講 ...

86C 第一城上公路唔止一個人講 , 亦都唔止一個人提出將 86 / 86A 一併重組補位 , 係你睇唔到者
我唔知區議員實際內心點諗既 , 不過如果深水埗無晒 86C 86P 86X 換黎更貴但又唔快得去邊既 286C ,
今日唔出黎反對 , 聽日到自己俾人反對咁者
請用文明來說服我。
cch0074 發表於 2015-10-15 23:28 | 顯示全部樓層

根據會議記錄(14年7月8日, 15年3月10日),
陳議員表示86C不經秦石新翠「會令前往長沙灣的乘客少了一個選擇」,
另外要求曾大屋加站時候就提過86C改道會令大圍居民更加倚賴86A,
但係「運輸署同巴士公司並無相應加強86A線服務」.

當時大圍係由2條線減到1條線, 但係當下大涌橋路本身就係得86C.
如果當區區議員係用同樣思維判斷的話,
只要有另一條線替補, 保持到原有班次/車程,
照道理係無反對嘅必要.

「唔係區議員阻住哂, 286C全日左十世」?
乜運輸署唔係有行政指令嘅咩? 如果運輸署/巴士公司真係覺得無問題嘅, 點解要收返個方案?
都未計果陣嘅方案千瘡百孔,
初版(全日版)286C第一城上公路,
86A不但仍然只到沙田圍, 仲要縮到深水埗,
秦石/沙田圍/富豪去長沙灣通通變成真空(當時連240X都未有), 只叫人轉埋啲唔密嘅線,
點叫區議員支持方案? 支持來出賣居民連原有嘅服務都無埋?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-15 23:34 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:53
少年,87E係全日線咩?287X你食左落肚?

多一架班次係唔係多左車流量先打手?
而家係你以偏蓋全覺得獅隧永遠唔會加線加班
結果呢?

而家冇一個地方冇一個政策話過改善獅隧路線有問題
有既請你提出

係你自己講獅隧塞車塞到要減巴士幫手
係大方向wo
80X非繁就算食屎既客量都應該殺89B非繁啦
減獅隧車流量wo
又唔見你支持下?

86C佔獅隧每日行車架次0.167%
我只可以講既係真係好多
小數怕長計到真係好緊要

後加:
Sorry 頭先只係hea計
用而家86C計共開128班
15年頭7個月獅隧平均每日架次係91472
比較準確既數字應該係0.140%先啱

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 0.167% (笑咗)

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-16 00:48 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:46
首先,
我上面都唔止問過你地一次,憑咩運吉會批呢個方案上路線發展計劃?

你憑咩話唔得?
你係官就大晒?
俾你係官你都只係得個講字既官
一個無權無實得把口既官
定係其實你FF自己係官?

啦我得閒就同你玩下咬文嚼字
你話老運好想要青沙分流獅隧擠塞
但不論簡報同RDP既背景同原則都冇提過
12-13 87A變287X完全冇提過要分流獅隧車流量
最大份14-15年老運原則同原意只係想小區經青沙轉車落中西九龍
而係幾個小區係冇車落個幾個地方
減輕獅隧負荷又唔係條條轉行青沙既線有提及既好處
某程度上所謂既好歲根本可有可無

如果你覺得86C一城上路後會比區議會反對而落實唔到既
286C都要面對ga bo
仲有石硤尾都有份反對tim

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
cch0074 + 1 人地話石硤尾咁少客, 倒走都唔可惜架;P.

查看全部評分

stevechau 發表於 2015-10-16 11:53 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-15 12:31
就算86C 第一城上公路,獅隧車流無減少,運吉憑咩要批上RDP?
上年份PLAN 大攪青沙轉車站係因為獅隧塞車需 ...

無話憑咩GA, 調轉睇都無咩可憑據而不上~
但的確係睇巴士公司/TD/DC點PLAN同點上~

上年既PLAN獅隧塞車係晃子...有腦果D都知搞青沙既原因用獅隧係醉翁之意~
而就算86C改一城上路...都同獅隧全日新路線無關...所以又關政府取態咩事??
你又GET錯晒人D野~
stevechau 發表於 2015-10-16 12:38 | 顯示全部樓層
首先,

"又想繼續盲撐區議會?你訓醒未?唔係區議員阻住晒,286C全日左十世啦。"

唔係想撐DC...不過唔明你個LOGIC~
286C全日好似係唔止一個DCCA反對, 咁點解要反對先??
即係班人明顯係知道寧願留86C都唔要286C WOR~
咁你應乜再要286C全日?

上個PLAN有咩難JE...人地TD高興乜屎都可以隊上去RDP既~
佢無義務/責任令個RDP要過晒嘛~

學你話齋,"記住,當官的不是你丫。"
咁你就唔好學人用官既方式去答人質人
siusiupeople 發表於 2015-10-16 13:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽