hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]
開啟左側

[服務調整] 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-20 18:57 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-20 17:02
笑話,你話覆我就要覆,你當自己係邊個?
再講,有人都話無視我講的野囉,我覆唔覆對你來講有咩所謂?

哦咁點解你而家又覆既?
當然你可以覆可以唔覆
不過你做得打手就預左係唔係都要覆咖啦

因為係你先會一口咬定青沙一定唔會塞
我只係話青沙有機會塞
只要一日塞車你既所謂常識係廢既
一日冇塞車繼續合符我既言論
用少少logic諗野好唔好?

下繁幾點呀老友不如你自己問自己
你老細條286C最遲班車開到1840都唔會七點九先過青沙咁高興呀?

我話塞到去大圍隧道入面都得你 cap 沙田嶺出口冇塞可以證明咩?
醒少少cap同城隧公路交匯位
冇塞車既大圍隧道都唔會塞車
道理就係咁簡單

唔講咁多
今日又塞過

18:43

18:53

18:34

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 2 有圖有真相

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-20 18:59 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2015-10-20 14:40
城隧出大埔公路由雙線改做單線仲衰。原本唔塞車, 改完變衰了。 放工時間, 在美林邨塞幾耐先入到線。我以 ...

大埔公路 volume就得咁多
放多左俾青沙行自然城隧就中招
城隧出口都已經開始慢車
drbean7218 發表於 2015-10-20 19:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-20 18:59
大埔公路 volume就得咁多
放多左俾青沙行自然城隧就中招
城隧出口都已經開始慢車  ...

這個shot 睇到是慢車, 但是2轉1個位應該塞緊車。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-20 20:16 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2015-10-20 19:11
這個shot 睇到是慢車, 但是2轉1個位應該塞緊車。

要睇城隧塞車既可以睇城隧口果個shot
今日城隧出口都好多車
hkbw 發表於 2015-10-20 21:00 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2015-10-20 14:40
城隧出大埔公路由雙線改做單線仲衰。原本唔塞車, 改完變衰了。 放工時間, 在美林邨塞幾耐先入到線。我以 ...

落大圍條路邊有得獨善其身?

於是乎近來如果我1800-1900 要由荃灣返沙田, 我會走去行青沙落顯田出口...
殺雞焉用牛刀?!
stevechau 發表於 2015-10-22 17:32 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-19 19:59
代表巴士吸引力好低囉,咁簡單的道理都唔明?

吸引力好低?? 殺極都殺佢唔死, 仲不斷搵到位改善條線之餘客又無點少到...令人討厭地成日都坐滿企人...咁86C吸引力真係好低XDDD

呢D唔係叫自我感覺良好...只係客觀陳述事實...
事實係...任你話86C慢, 佢都唔慢得過你理想中既286C全日??
青沙快線?? 唔一定係巴士快/條條線都快既~
所以就咁睇你呢方面既常識都相當狹隘BOR

青沙有鬼塞車呢兩張圖....引人發笑
1945你影獅隧都唔曉塞GA...
一張你自找既圖已經KO左你自己...不解釋
stevechau 發表於 2015-10-22 17:35 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2015-10-19 20:53
曬氣,要減少獅隧車流,第一條要改嘅根本唔應該係 86C,而係 182,其次就 80M
幾時輪到 86C 呀大佬? ...

其實要減少獅隧車流...首先做既唔係搞巴士, 而係私家車~
只要獅隧加到私家車$25單次使用...基本上獅隧已經可以唔曉塞...
不過青沙就只會更逃不掉沙田段塞車既宿命...

利申: 假日私家車車主
stevechau 發表於 2015-10-22 17:44 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-20 17:02
笑話,你話覆我就要覆,你當自己係邊個?
再講,有人都話無視我講的野囉,我覆唔覆對你來講有咩所謂?

"下繁幾點呀老友? 香港地日日大把人七點打後先收工啦好出奇呵?"

下繁通常都係講5:30-7:00...
7:45...分分鐘你坐112北行紅隧都已經唔使塞LU...
6516 發表於 2015-10-22 18:14 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2015-10-22 17:44
"下繁幾點呀老友? 香港地日日大把人七點打後先收工啦好出奇呵?"

112 7點9北行紅隧唔塞你真係諗多左, 根本8點9都可以仲塞緊
stevechau 發表於 2015-10-23 16:24 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2015-10-22 18:14
112 7點9北行紅隧唔塞你真係諗多左, 根本8點9都可以仲塞緊

我日日都坐WOR...
SOGO上車10-15MINS左右就已經可以係紅隧口落緊客....
不過係因為巴士專線既問題令到佢唔使點塞JE~

去到8點9...坐112試過好多次橋底燈口出發一腳油就入到隧道....

p.s.其實如果當日既交通唔係出左咩嚴重野, 7點9南行都已經可以一腳油直達收費廣場...