hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]
開啟左側

[服務調整] 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]

cch0074 發表於 2015-10-17 01:14 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-17 00:41
就算你班人點講都好,但你班人傳得286C 全日經沙角,86C 點可能第一城上公路? 稍為有常識都會知86C 同2 ...

就算你班人點講都好,但你班人傳得286C 全日經沙角,86C 點可能第一城上公路? 稍為有常識都會知86C 同286C 只能兩揀其一。
九巴係唔會咁笨留2條的。

假若286C真係全日經沙角, 出入非繁較多客嘅深水埗仲慢過86C, 點解乘客仲要支持286C唔去搭鐵?
「稍為有常識都會知86C 同286C 只能兩揀其一」, 所以做全日果條咪應該繼續係86C.

唔係我講架,上面有人出埋ETA 啦,又唔睇文又要抽我水。

我唔係質疑緊而家嘅「286C北行SSP快過86C」,
而係講緊當「86C有得提速」/「286C全日停沙角」是但一項成立, 「286C SSP快過86C」就好大可能唔成立.
究竟閣下係無睇前文後理定理解唔到?

獅隧一塞車睇下你仲夠唔夠膽咁囂張。
地鐵回程九折仲平過86C 喎,用價錢去話286C 無得做簡直係笑話。
286C 電牌都寫明八號幹線特快,唔特快唔通特慢咩?

地鐵回程九折又唔係永久, 有得比? 就算有, 都只係凸顯到286C更貴.
而家86C班班車行親獅隧都遇著塞車?
好笑, 原來判斷一條線係咪特快, 係要睇電牌有無寫到, 而唔係睇條線實際車程
咁駛乜開286C? 喺86C電牌寫住特快咪得

行得呢個位,都係得280X 一條係咁樣行,不過唔好意思,280X 一樣特快到沙市。

1. 就算閣下點講「280X一樣特快到沙市」, 都無證據否認到#149紅線所示嘅位置有塞車情況.
2. 280X唔駛停燈? 城隧出口位要停2盞燈先落到橋,
又要同城隧線一齊迫, 搭親280X經呢個位都要3分鐘.
286C跟住咁行之後咪又係要停富豪河畔, 好快咩?
S3BL100 發表於 2015-10-17 10:34 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:17
笑話,政府發展東九,淨講觀塘已經多左好多寫字樓,結果觀塘道咪日日塞到喊囉,
觀塘道一塞車累死埋東 ...

我係針對「五六年前唔塞今日都唔塞」一點

你都識話觀塘、東隧、東廊隨住地區發展、人口流動,唔塞車都會變成塞車,咁已經推翻你「五六年前唔塞今日都唔塞」一點
fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2015-10-17 12:21 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-17 00:41
就算你班人點講都好,但你班人傳得286C 全日經沙角,86C 點可能第一城上公路? 稍為有常識都會知86C 同2 ...

[地鐵回程九折仲平過86C 喎,用價錢去話286C 無得做簡直係笑話。]

班客既然因為貴過地鐵唔搭86C.. 再貴d既286C應該係拍緊蚊
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-10-17 16:48 | 顯示全部樓層

小小人提到的ETA觀測,係小弟在當日繁時記錄兩線各2-3班車的結果。
當然sample始終唔多,正如其他版友指出,最好睇多幾日,我得閒會再搞。

等我試下分析各區乘客車程所受的影響先。以南行為例:
項目\地區深水埗長沙灣站荔枝角站石硤尾
非繁客量比例60%20%10%10%
兩線繁時車程比較
(根據ETA: 286C比86C...)
慢7-快3分鐘快5-13分鐘快15-21分鐘慢17-27分鐘

平均每位南行乘客可能 慢4至快5分鐘 不等,但利用繁時路況難以準確判斷非繁情況。

我認為應該由提出/審批"286C全日建議"的9巴/TD/DC一齊實地觀測。
可以參考處理671變176建議的測試方式,平日搵兩三日非繁時段,
(2)86C各開兩架車停靠第一城至九龍區沿線,然後再比對兩線各區行車時間。
特別留意測試路線,最好可以試埋"86C第一城上獅隧"以及"286C曾大屋上青沙"兩個方案。

另外仲要思考一下,荔枝角/四小龍新客源(將來)係唔係會多過石硤尾,
而且值得以石硤尾真空倒客、深水埗降速及全線加價作代價呢?
如果"286C曾大屋上青沙"全日傳聞屬實,咁非繁86C塞住出深水埗都快過286C,
點解唔係推動"86C第一城上獅隧"更有效益呢?因為無車用青沙,就要搵條86C去兜路?
GL3789 發表於 2015-10-17 19:50 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2015-10-17 16:48
小小人提到的ETA觀測,係小弟在當日繁時記錄兩線各2-3班車的結果。
當然sample始終唔多,正如其他版友指出 ...

非繁與繁時情況完全不同,再試亦無意思
當980X咁成功都唔常規化,就算試車得出對86C提速有利數據,依然會有人一意孤行,為青沙而青沙

86C一城上獅隧,86A係需要作出相應改動,無一個誘因去推動整件事
相反單單透過286C全日(86C取消),變相加價,再延長迎海再加價,咁就有一個好強既誘因去做
獅隧塞車只是榥子而已
stevechau 發表於 2015-10-19 16:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:17
笑話,政府發展東九,淨講觀塘已經多左好多寫字樓,結果觀塘道咪日日塞到喊囉,
觀塘道一塞車累死埋東 ...

"教精"?? 你次次都係累事多D WOR...

同埋都唔係撐區會, 而係大家都守規矩跟個程序點玩黎提議~
stevechau 發表於 2015-10-19 16:52 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:33
條86C 係飯? 你真係太睇得起86C,86C 班次已經比馬鐵通車前疏,86C 只係有屎味的飯咋。
同你口中的屎尿 ...

咁好正常呀...大把線係鐵開通之後都會疏左...代表D乜?? nothing~
286X係"286C 就係真係貨真價實的朱古力"...無錯呀, 我同意呀, 不過係屎味JE~

86C確係飯...因為而家都仲大把人搭, 你話佢疏時...佢又真係叫岩岩上爆架車...
咁又真係唔使再特別加密WOR~ 只係佢有能力再好D而唔使將佢改成286C拖慢版全日JE~

所以條數你講得好岩, 係好簡單~ 只係你唔識計
命仔緊要定臭死緊要?? 梗係命LA, 而家一早就有飯(86C)係度...又使乜要屎味朱古力(286C)呢D口味咁獨特既甜品??

有人搭86C唔=無人搭鐵...岩~
咁有人搭條得繁時先有客既286C即係唔=需要將佢全日LOR~
交通消息?? 你找左條青沙點都唔會塞車條數先LA, 人地上面出晒圖等你解釋呀
stevechau 發表於 2015-10-19 17:06 | 顯示全部樓層

淨計流消息出黎果個人既公信力已經比你講咁多版都仲要高得多...
檢討下點解人地一個POST就已經可以令你講咁多版都無人信你好過LA~
最慘係...九記同你一樣都係笨得黎又無常識JE~

獅隧塞車都囂得起...你講人地既ETA, 人地果個時間獅隧已經塞緊車...
都只係爭咁少咋...地鐵回程9折, 都係得9折果程先平過86C, 計返來回即係貴過86C LA~
唔好忘記286C鐵定加一WOR

仲有, 電牌寫明特快就一定係特快咩...
970X夠寫明特快LA...咁佢快唔快到呀??
930都一樣係寫特快GA, 你又問下荃灣人有邊個當佢係特快??

仲有, 佢特快去邊度, 係唔計等車的...
你快到既時間大部份都用返落等車度...
siusiupeople 發表於 2015-10-19 19:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2015-10-19 20:09 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-19 19:59
代表巴士吸引力好低囉,咁簡單的道理都唔明?

人地之前個screenshot 係黃昏6點幾
你就貼遲1個鐘

做打手最基本係咪要學識公平比較?幾時變到咁無水平?

P.S.公平比較唔代表搵唔到對你有利既野,差在你識唔識搵同用
世界很簡單 人類很複雜