hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]
開啟左側

[服務調整] 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]

S3BL100 發表於 2015-10-16 13:33 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-15 12:21
大圍隧道開始塞? 睇來你真係未搭過北行286X,
286X 荔枝角站一樣十多分鐘己經去到美田,
五六年前唔塞今日咪又係唔塞, 埔公塞極點會影響到青沙。
我諗係有人係連常識都無,青沙唔塞車係常識來。

笑話,五六年前唔塞今日都會唔塞?五六年前下繁東廊入東隧、將軍澳道藍田入將隧咪又係唔塞車,而家又變成咩款?

再睇返 #149 的兩幅交通實況圖,你呢D言論算唔算係誤導?

我相信呢度無人一面倒反對 286C,條線上下繁係有存在價值,但大家最不滿的係你指鹿為馬、顛倒是非的態度,為左支持/反對一樣野而不擇手段

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +25 收起 理由
gu9434@24 + 10 大家最不滿的係你指鹿為馬、顛倒是非的態度.
stevechau + 1 + 10 給你一個like
hon_son_wilson + 1 + 5 不滿小小人指鹿為馬、顛倒是非.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2015-10-16 15:01 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-16 13:30
我唔理呢D 係咪屎尿屁, 你宜家無得食係咪想餓死街頭先?
去到荒島無水飲都係飲尿維持生命架咋,野外求生 ...

問題係...86C轉286C全日, 係由食飯變左做食屎尿屁...唔會無得食WOR...
反而286C全日之後要食屎尿屁, 你都唔知食好唔食好...唔食就餓死, 食又臭死...
當86C真係好衰, 轉286C全日都只係由屎味朱支力轉食朱古力味屎JE...

講返你個正題...
也許"深水埗有鐵,又穩定"...你就好自然會諗"駛鬼同你塞獅隧咩? "
但奈何多年黎你口中既深水埗人, 都唔係好願意坐穩定的鐵...
寧願坐又塞又疏既86C返MOS...
尋晚7點幾我坐112返到長沙灣道北活街, 我又見到對面線架白板86C坐滿晒準備企人LA...
點解佢地唔坐鐵呀??
事實係除左早繁出九龍比較大機會塞車之外, 86C全日計行獅隧都無乜機會塞...
咁其實個情況又同青沙打返個和~

然後講返下面區議員果度, 有無時間慢左幾多既官方數據呀??
既然你都講到86C秦石果個問題...以你既睇法即係86C一城上路其實壓力唔會大LA...
反正秦石沙角富豪壓力大都可以用行政指令JE, RIGHT??
stevechau 發表於 2015-10-16 15:07 | 顯示全部樓層
講開又講...86C同鐵都唔係快...
不過其實兩者慢既地方都相似...就係九龍塘~

其實馬鐵出黎九龍都唔係好慢...但由九龍塘落車果刻開始簡直係惡夢!
86C都係...明明應該行一段仔老龍來回, 又走左去行真係無咩人既歌和老街...
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-16 15:37 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-10-16 13:30

啦根據你既言論
286C都係死路一條
長沙灣深水埗都係有鐵兼好穩定
點解仲要同你塞大埔公路?
你話大埔公路有得唔行都好
石門好似都要塞車wo

即係咁
沙田區議會係接近八成都係親建制既區議員
而家係自己友都唔幫你
你話區議會班友垃圾但係其實係你自己友
你話區議會制度垃圾但係其實建制派係區議會先搵到好多樁腳支持
兼且啊梁特首仲想下放更多權力落區議會
你口口聲聲親建制但好明顯你自己都唔知自己做緊咩講緊咩

286C落深水埗慢左
引用返你既說話:
"攪到人地車程慢左講中左你想轉移視線? 呢招唔WORK 囉我想講。"
加一個唔多停既站慢半分鐘就叫少數怕長計
咁86C變286C來往深水埗班客隨時講緊慢五分鐘有多既話
lee條大數係唔係由你找?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2015-10-16 19:49 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-15 22:53
少年,87E係全日線咩?287X你食左落肚?

287X 2011年第1次上RDP
沙田大規模重組路線都係2014既事
咁都可以同獅隧扯上關係?

再者,你講到80M cut班
但80M原先按計劃係取消騰出資源開辦280X,比沙田巿中心、火炭一帶有車上青沙,同時令三地有車出尖沙咀
及配合火炭將來人口增長,何況九龍塘今時今日都接近無晒轉鐵角色
你唔郁80M,邊度有車比280X?
咁都可以同獅隧扯上關係?

至於305轉985更好笑
305同當年182P一樣,最塞既唔只係獅隧,仲有公主道同紅隧囉

而且305改道車程慳半個鐘,就算獅隧唔塞,都好值得上青沙出港島

但過左朝早繁忙時間,獅隧好塞?同紅隧比邊條塞D?

如果政府真係有心要踢走巴士線,就唔會齋踢一兩條,亦都唔會呢頭搬走左條,轉頭又開一條新既行
而係全部踢走晒

係順路既,有時塞都要行架啦,大家都知紅隧成日塞車,但依然有咁多車每日行紅隧過海
唔通班司機係傻?塞車好好玩?
世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cch0074 發表於 2015-10-16 23:05 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-16 22:33
條86C 係飯? 你真係太睇得起86C,86C 班次已經比馬鐵通車前疏,86C 只係有屎味的飯咋。
同你口中的屎尿 ...

究竟有幾多版友話86C車程合理呢?
唔少版友都建議86C係第一城上公路, 再同86系重組補富豪/河畔位, 係咪選擇性無視咗?

286C北行SSP快過86C?
梗係啦, 286C去到第一城先有站吖嘛.
如果86C提到速, 出獅隧直達第一城, 慳到至少5分鐘, 286C仲會唔會快得過86C呢?
如果286C真係根據傳言咁直行大涌橋路仲要設站, 都咪話快, 就連同86C平手都成問題.
仲要比成$9.9先到濱景/石門/馬鞍山, 地鐵都無咁貴(深水埗>馬鞍山 $9.5),
點解仲要人支持全日286C取代86C?
究竟果粒所謂朱古力, 除咗繁時來回長沙灣係快啲之外, 又有幾貨真價實呢.

攞286X做例子話荔枝角站十多分鐘就到美田,
梗係啦, 286X到美林出口就落橋, 都唔駛行人地#149 cap到嘅塞車位
係咪想286C學人地咁美林落橋先
GU9338 發表於 2015-10-16 23:18 | 顯示全部樓層

86 86A 86C 再衰都唔會係屎尿屁 , 而且個陣仲有 86X 做馬鞍山特快
既然你講到深水埗有鐵咁方便咁好 , 咁點解 86C 其中一個客倉就係深水埗 ? 86C 係你口中既屎味飯黎架喎
個所謂重組就係俾堆屎你食,唔食就話你等餓死街頭 ? 乜我地而家係野外荒島生活咩 ? 九唔搭八

你下面個段仲要將兩件事撈埋一齊講黎屈人 , 講轉移視線我點夠你黎 ?
我從來唔認為馬鞍山人要負責做埋秦石 , 所以我支持 86C 第一城上公路 ,
不過請問同 86C 加停曾大屋有乜關係 ? 而且阻到 30 秒咁多 ? 我打死都唔信

至於你話北行 286C 深水埗快過 86C ,
學你咁講喇 , 快幾多 ? 兩分鐘 ? 三分鐘 ? 定係其實多數時間打平手或更慢 ?
攞數據撻人唔好攞一日半日就算數喎
請用文明來說服我。
siusiupeople 發表於 2015-10-17 00:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽