hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]
開啟左側

[服務調整] 九巴286C傍晚北行再加班 [轉貼]

siusiupeople 發表於 2015-10-11 22:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-10-11 22:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2015-10-11 23:09 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-11 22:25
全日加停河畔沙角呢個只係傳聞,仲要連走線站位班次都未有,你想我點答你?
再講,埔公沙田段早繁塞車, ...

我唔明一樣野

86C 慢過港鐵好多,停沙角版本 286C 去深水步仲慢過 86C,咁點解 286C 的慢比起港鐵係微不足道?

評分

參與人數 8aPower +2 HugeC +40 收起 理由
mrm23 + 1 + 10 精闢見解
gu9434@24 + 10 獅隧原罪論
Ricky403 + 5 唔好戳爆人地啦XD
stevechau + 1 + 10 其實真係好難明
AVW28 + 1 又來「青沙萬能論」
GU9338 + 1 自相矛盾sss
cch0074 + 1 佢一直都無視
hon_son_wilson + 2 我都唔明

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-12 12:26 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2015-10-11 01:50
去東九西九可以第一城直出,我諗係因為富豪/麗豪有81C,89X等線,
但係當地去深水埗只有86C,所以要第一城 ...
眼見早上286C南行過元州邨後幾乎無客,但晚繁86C北行永隆街後都已經坐到80%滿(未企)。
理論上86C+286C繁時,如果可以因應車程快慢而分工梗係最有效益啦,但實際點運作呢?

286C唔入深水埗,86C唔入長沙灣,即係邊度做總站? (循環線抑或兩線南北行互通?)
係咪即係兩繁286C變埋雙向但只到光昌街 + 86C只到北河街?
為咗提速加班就要飛起中間長沙灣站/青山道一帶?仲有富豪搭86C點去荔枝角站?
除非286C加經富豪、鄉事會路上青沙,但邊有可能將286C減速......
或者你可唔可以詳述哩個構思呢?

第一件事86C必需第一城就上公路
現有城東一段唯有拉長86A或者改86去做
當下諗法係拉86A去碩門
雖然過左15公里但其實都只係超標少少
過15公里而仲收$6.8都仲有85A同87B

而兩線分工方面
286C可以繼續單向
或者照顧入新界既通勤客可以雙向幾班但石門止步
86C只到北河街不論運作上同通過勝算都唔高
以蘇屋做總站經東京街出入都算做到深水埗以西一段客
同時都節省到少量既行車時間
當然86C亦都唔再行歌和老街

夾夾埋埋應該可以86C做返繁忙時間15分鐘一班
286C再多一至兩班
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-12 15:14 | 顯示全部樓層
其實86A入石門可以完全唔停濱景
第一城亦可以選擇唔停站

而若果真係唔肯既
富豪花園泊街都可以係一個選擇
kay 發表於 2015-10-12 19:31 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-11 22:05
85X 已經加左班啦,15/20 只係起點。

真係好笑,忽然講甚麼"政治是何物"

係你眼中,區議員講既野要聽咩?唔係下下運輸署做重組大晒咩?
區議員叫你唔好食飯你係咪唔食?

何況當年86X行車時間直頭同286C一樣
世界很簡單 人類很複雜
cch0074 發表於 2015-10-12 20:30 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-12 12:26
第一件事86C必需第一城就上公路
現有城東一段唯有拉長86A或者改86去做
當下諗法係拉86A去碩門

唔係好明
86C全日縮短去蘇屋? 咁工廠區一帶非繁咪無咗服務?
86C繁時縮短去蘇屋? 咁一來乘客等車會有混亂, 二來未必慳到好多時間
個人認為要照顧繁時長沙灣工廠區乘客,
只要視乎需求抽車去加開286C就可以
加開嘅班次可以係短途班次, 只服務長沙灣, 不停深水埗

同意86C應該第一城上公路
但係正如版友所言, $6.8 vs $7.8個價位會係一個問題
所以我諗用86補位, 直行大涌橋路入第一城會好啲
一來做返原本價位, 二來順便解決86過兩次河嘅問題
至於市中心/源禾, 可以拉86A延長過去, 而且深水埗西本身亦有72

AVW28點評:
解決了86過兩次河的問題,但又衍生源和/ 沙中去石硤尾乘客要兜沙角街和大圍的問題。要知搭72走石硤尾要在薩凡納落車行一大段路先到。  發表於 2015-10-13 09:42

雖然兜多咗沙角街同大圍, 但係來回平均車費比起原有86為低, 可以作為兜路增加車程嘅補償.
另外, 石硤尾南近石硤尾邨嘅乘客仲可以搭較密車嘅81.
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-13 00:16 | 顯示全部樓層
cch0074 發表於 2015-10-12 20:30
唔係好明
86C全日縮短去蘇屋? 咁工廠區一帶非繁咪無咗服務?
86C繁時縮短去蘇屋? 咁一來乘客等車會有混亂, ...

我既諗法會係全日縮短
主要係既配合想谷青沙之餘
而實際上青沙係長沙灣又真係有時間上既優勢
有轉車既incentive

當然如果有好多車可以用既
86C非繁可以照入長沙灣既

我既諗法用86A補位當然仲有其他原因
而86A補源禾路既話
同樣地老九都係收少左錢
反而碩門村而家都冇86C
而你肯俾$6.8兜咁耐都唔俾$7.8既
咁都冇計既
cch0074 發表於 2015-10-13 01:08 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-13 00:16
我既諗法會係全日縮短
主要係既配合想谷青沙之餘
而實際上青沙係長沙灣又真係有時間上既優勢

如果86A拉過去河西取代86, 去沙田方向係就係賺少咗,
但係出九龍方向就可以取消河西$6.4分段
而且比起原本86用多咗時間, 變相嘗試推大部分乘客搭較快嘅72/81

有新線入碩門邨當然係好事
但係條邨暫時都得2棟樓, 隔離仲有馬鐵站
當該區出旺角/尖咀而家都仲係得早繁嘅281B,
我有少少懷疑究竟值唔值得拉86A去咁遠..

尤其是而家非繁主要係20/25分鐘一班
拉走86C之後富豪/河畔就得返86A
如果要盡量維持返原本86C嘅服務水平
睇怕要加唔少車落去86A身上, 仲未計佢要拉長到碩門..
另一方面, 86仍然係要過兩次河, 比人感覺兜路之餘, 資源又似乎無得到善用

86C全日縮短, 變咗長沙灣工商業區非繁時去第一城至馬鞍山都無直達車,
連原有服務都無埋
本身青沙已經條條線都唔密, 唔值得浪費咁多時間等轉車
況且轉車站(非繁)又無線出入馬鞍山, 唔通叫人搭286X去大圍先轉小巴/馬鐵?
咁嘅情況之下, 我諗保留86C去長沙灣, 再根據需求逐步加286C(正常/短途)班次會比較好
286C最大嘅優勢係經青沙直出長沙灣, 但係工商業區得繁時先至多客,
所以我諗286C保持返佢原有嘅功能, 非繁繼續交比86C做就OK.
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-13 11:21 | 顯示全部樓層

cch0074 發表於 2015-10-13 01:08
如果86A拉過去河西取代86, 去沙田方向係就係賺少咗,
但係出九龍方向就可以取消河西$6.4分段
而且比起原 ...

其實而家86係河西平均收緊七個幾
而當然其實我腦入面既方案86亦都唔會再係河西出現(甚至條線都係)
再講落去又講極都極唔完

86A其實拉去城西定城東延長都好
加車就一定要
拉去碩門只求搵個正常D既位放
而且話雖得兩座樓但其實仲有樓起緊
若果真係唔想咁遠既
富豪泊街都可以係其中一個方法

點解我會講86C縮短當然有個前題係青沙必需做大
而86C縮短後維持原價甚至可以加幾毫
對老九來講先至有動力推86C做特快
而非再推286C搶錢