hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立? ...
開啟左側

[問題] 為何兆康苑在規劃屯門河西既對外巴士線方面被孤立?

樓主| paul2357paul 發表於 2015-11-14 08:33 | 顯示全部樓層

DENNIS 發表於 2015-11-10 23:10
邊會咩線都拉去兆康, 兆康人都唔會陪兜啦 (實際會唔會快左我就唔清楚)......

唔會掛?
其實960和258D對於建生寶田良田既客黎講其實都算很兜,總唔見到呢兩條線在建生寶田良田冇乜客上落(仲要屯轉未開既時候搭58M轉車慳時間蝕水)?
相反961在山景大興就真係少客上落。

對於兆康苑黎講,其實有埋960和258D搭唔知幾好,只要佢地不在大興邨磨咁耐。
S3BL343@66 發表於 2015-11-14 13:11 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-14 08:33
唔會掛?
其實960和258D對於建生寶田良田既客黎講其實都算很兜,總唔見到呢兩條線在建生寶田良田冇乜客上 ...

961 由day one開始就唔係做山景生意,純粹搵位擺
另外,西鐵係兆康有好大優勢,建議樓主ff少陣
9032~HW1045 發表於 2015-11-14 17:02 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2015-11-8 04:15
其實將960X全日化,除了現時960X/B班次之外,全部繞經兆康苑, 停中環, 灣北, 銅鑼灣去太古,解決屯門去銅鑼 ...

咁行既960X,真係2076都未到太古
1320 發表於 2015-11-14 17:04 | 顯示全部樓層

呢區人口有限, 又近西鐵站, 就算新公屋起好, 都未必支持到新全日巴士線, 始終都係近西鐵站
The Designer
9032~HW1045 發表於 2015-11-14 17:05 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2015-11-10 00:32
E33U當然係佢派膠之作但派膠還派膠,如果九巴真心覺得兆康交通可以改善時究竟咁多年,九巴又沒有提出改善 ...

根本地理上,67系係兆康係輸到嘔,
同邊個做區議員唔會有關係。

好心啲五毛喇......

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
1320 + 2 + 10 估唔到呢度都咁多五毛.......

查看全部評分

tony223 發表於 2015-11-14 17:58 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-14 08:33
唔會掛?
其實960和258D對於建生寶田良田既客黎講其實都算很兜,總唔見到呢兩條線在建生寶田良田冇乜客上 ...

如果我住兆康,
我寧願要258P/960PS合併全日好過

繁時960AB過左良田架車仲有幾多客有辦你睇

cky 發表於 2015-11-15 14:11 | 顯示全部樓層

我呢大半年晌嶺南返工應該都有資格講

返工一定係西鐵, 冇得講
尖東 - 兆康半小時 7 個字,俾埋啲巴士迷最鐘意賴地硬的上上落落加咁繞走咗班車, 加多 15 分鐘都係9-10個字
唔坐 K51 就算行路返都只係 10 分鐘, 一個鐘內一定返到去
我兜番去旺角再轉 67X 定係坐架260X之類晌轉車站轉兆康車
假設夾硬講中唔駛走車尾、即刻落車仲有車轉,都要座底坐1個鐘喇,
如果又加埋轉車等, 再加多3個字
就算停正晌大門對面都好, 點搭得落?

放工唔趕時間的話, 亦不一定靠 67 系出番去
好似我用月票, 唔搭西鐵, 拎去坐 K51 遊下車河過新墟食嘢
又或者行番去輕鐵站坐輕鐵先在屯元天遊一輪再駁番去西鐵站
一律 $0
仲好用過九巴全日通
238X 發表於 2015-11-15 15:38 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-11-8 21:18
討論左三頁紙,都冇板友講到真正重點.

屯門河西對外巴士線被孤立原因,可以用三個中文字去解釋,而呢三個中文 ...

又喺度做親共派打手,玩潛移默化下話
喺你班親共派把持哂權力之下,咩有料人都被你哋搞到無料啦
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DENNIS 發表於 2015-11-15 16:24 | 顯示全部樓層
唔會掛?

良田兜去大興同兆康兜去良田已經爭幾遠下啦...
之前搭過灣仔返兆康村巴, 過建生已經得返2個人(連埋我)

可想而知兜良田所用既時間對兆康吸唔吸引啦
FBI2 發表於 2015-11-15 21:02 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2015-11-15 15:38
又喺度做親共派打手,玩潛移默化下話
喺你班親共派把持哂權力之下,咩有料人都被你哋搞到無料啦
...

親咩共? 你見我會鬧林立志咩? 我唔係泛民就鬧,而係做唔到野既泛民先會鬧. 當然,做唔到野既建制派的一樣鬧.

兆康區方面,白鴿肯搵個年輕有魄力實幹既去選都已經好好,總好過那位女士又八掛又冇料.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hadboy5 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工