hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

S3BL100 發表於 2015-11-29 00:03 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-11-28 20:06
如果同站唔係重要,你可唔可以解釋下點解冇人係浩明苑等98P?又可唔可以解釋下點解690港島方向係寶林走線 ...

如果 798A/B 合併做一條,兩班車,情況又係咪一樣?

你可以話怡心園行去梁潔華/茵怡、廣明苑行去尚德商場唔遠,但特別車上繁唔使塞隧道,對呢兩個地點出發的乘客,點都快過正線,已經好唔同。
況且我另一個重點係如果要全日,點先可以用最少資源服務到最多乘客,答案好明顯係將康翠同康城夾埋一條線做然後 30 分一班,
比起夾硬拆散條 798 但又要維持 20 分一班,慳兩部車,但又一樣做返同樣咁多客,咁你話醒目的點解要拆 798,額外擺多兩部車落去?

況且你無得否認,如果有新線,798 寶林條龍會短左喎…

想原有乘客可以多一班車,就要得一千零一班車的乘客兜路、無得加多班車,咁係咩道理?

情況就有少少似港島 8 + 8P,8 點改都只能做二奶線,將杏花村同柴斜併埋一齊,維持 8P 地位,唔影響原有乘客

至於你搵 690 同 691 同站來講更加係無謂,兩條都係聯營線,會有時段問題(印象中當年 690 691 上繁寶林係唔同公司的,但年代久遠,有錯請指),
況且當年新城仲未一家親,大家梗係互相搶客,但 798 的分支係唔同公司做咩?

非繁你都好講,呢d細位真係行政指令都廢事落,其他人係建議到連寶林都冇尾站你又唔好講?

哎呀,秀茂坪邨人連搭lift上秀茂坪道搭將荃都唔得係要架巴士兜入秀明道,你會唔會太高估安達臣人(仲要係中間果堆)會搭幾重lift去寶達邨搭你架沙田車?
講真,安秀沙咁既走法,將軍澳議員固然有份造成,但唔好講到成個觀塘區係受害者!如果當初秀明道既人肯搭lift上山搭車,咁安達臣都可以搭lift落山搭車,你既翠秀順沙咪通到行囉。
Btw,經新清既安達臣路線,最起碼單向會跟91M兜順利,而唔係乜都冇

我有講過其他人提議寶林無尾站無問題、一定過到咩?

安達村去寶達搭車好近咋喎,根本同寶達去秀暉樓搭車(或者秀暉樓落車返寶達)無分別,安泰村落利安道都好近,但曉麗苑/秀茂坪商場上秀茂坪道無分別?

秀明道唔肯搭 lift 上山搭車,根本唔代表安達臣唔可以搭 lift 落山特車,事實係而家連秀明道都對秀安沙定線有微言(不過會接受),莫講話四順。
同埋秀明道有民意代表,安達臣未有,如果唔係班秀明道民意代表口裏話好關心安達臣交通,實際又做另一套出來的話,
根本個結果會係將荃行秀茂坪外圍入四順,但將秀沙會行晒秀明道四順的。
所以你話「秀明道既人肯搭 lift 山上搭車,咁安達臣都可以搭 lift 落山搭車」,同時無視地理現實同政治現實,你呢點根本係荒謬。

fb.com/scientisthk2usa/
GW5878 發表於 2015-11-29 02:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-29 00:03
如果 798A/B 合併做一條,兩班車,情況又係咪一樣?

你可以話怡心園行去梁潔華/茵怡、廣明苑行去尚德商 ...

你架車要係山上站站停+有燈,真係會快過塞隧道咩?
試過早繁98A690係英明苑相見,然後再係將軍澳道相見。
再者,都係果句,點解成個早繁都有既車唔去等而去就時間等得一架既車?
因此,我十分保留得一兩架你建議既特班會有人係寶林上,甚至偉大到可以清新都城既人

如果690係你講到咁樣搶生意,佢既回程理應都跟返296M咁樣兜先做到最多客,做乜又唔係咁行?

其實你點嘈都冇用,因為有安秀沙+798既情況下,過到你既方案係難過過到我又或者其他版友坑口尾站方案,當然要係我既方案做到茵怡尾站又唔係難,
A
康城>(清半)將南>調景嶺>靈實>景林>寶林巴總>茵怡>隧道
隧道>茵怡>新都城>景林>調景嶺>尚德>將南>康城
B
康翠>消防局>英明>賽馬會>寶林巴總>(景林)>坑口>隧道
隧道>(清半)>坑口>(景林)>新都城>跟690
*括號為選停
當然,如果呢兩個方案比區議會選,我相信大部分既人會投前面果個
再比對埋你既方案,我保證全個坑口將南區既區議會都會係選我既方案,因為佢地全部都比現時798快,至於康城就根本兩個方案都係半斤八兩,而寶林就一定會選個大站係叫兩飛既版本(因為最多人受惠),再加上你既方案係運吉而言係離地,不如接受現實

而家係寶達抬頭望到既係安達臣南邨,佢仲有個孖生仔安達臣北邨,大約係近四順果邊既山頭,唔通又係行兩步搭架LIFT既距離會近過秀明道上山?
睇黎荒謬果個係你
當然,如果係對於一個唔知道將荃歷史既市民而言,秀茂坪人既生活方式唔代表將來安達臣人既生活方式,呢點係岩
但SORRY,Based on將荃既經驗,運吉(甚至普通人)會覺得將來安達臣既人都係一樣咁樣唔想上落一段山先有車搭,呢d數學上叫相似,係一種合理估計,要怪就怪之前秀茂坪班人啦

S3BL100 發表於 2015-11-29 02:29 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-11-29 02:04
你架車要係山上站站停+有燈,真係會快過塞隧道咩?試過早繁98A同690係英明苑相見,然後再係將軍澳道相見。 ...

就算怡心園的乘客全部走晒去茵怡/梁潔華等車,都仲有一班山上轉車客會由寶林條人龍消失

如果690係你講到咁樣搶生意,佢既回程理應都跟返296M咁樣兜先做到最多客,做乜又唔係咁行?

上客站同落客站玩法唔同,客站只要合理,隨便俾人邊度落都可以,講完

其實你點嘈都冇用,因為有安秀沙+798既情況下,過到你既方案係難過過到我又或者其他版友坑口尾站方案,當然要係我既方案做到茵怡尾站又唔係難,
A
康城>(清半)將南>調景嶺>靈實>景林>寶林巴總>茵怡>隧道
隧道>茵怡>新都城>景林>調景嶺>尚德>將南>康城
B
康翠>消防局>英明>賽馬會>寶林巴總>(景林)>坑口>隧道
隧道>(清半)>坑口>(景林)>新都城>跟690
*括號為選停
當然,如果呢兩個方案比區議會選,我相信大部分既人會投前面果個
再比對埋你既方案,我保證全個坑口將南區既區議會都會係選我既方案,因為佢地全部都比現時798快,至於康城就根本兩個方案都係半斤八兩,而寶林就一定會選個大站係叫兩飛既版本(因為最多人受惠),再加上你既方案係運吉而言係離地,不如接受現實

寶達唔停站咪得

同埋區議會就算支持,都仲有巴士公司肯唔肯做的問題。
我無講過新巴一定唔肯額外再加兩部車去將 798 覆蓋地區拆開兩條線去做,但事實係如果康翠加康城自成一線,第時有機會轉全日的話,佢地出少兩部車

講返你個方案,在 798 少左坑口的前提下,我睇唔到點解康翠要兜坑口之前仲要兜埋寶林,寶林唔係事必要兩條線。
如果康翠併坑口,根本應該來回直行寶林路,新都城一條線就算

不過坑口人口少過寶林,咁拆仲差過而家官方的 798A+798B,康城食少幾支將南燈但食多幾支寶林燈,根本無分別。
而對尚德來講,要兜入調景嶺然後仲要食寶林燈,即係仲慢過而家官方的 798B,甚至未必比起而家 798 快幾多

而家係寶達抬頭望到既係安達臣南邨,佢仲有個孖生仔安達臣北邨,大約係近四順果邊既山頭,唔通又係行兩步搭架LIFT既距離會近過秀明道上山?
睇黎荒謬果個係你

安泰村(北村)就係有電梯直落利安道順安村,距離同安達村(南村)落寶達搭車一樣,同樣近過秀明道近商場上山唔少
調返轉順安村上山去安泰村都仲可以,但順天順利咪又係行遠左

你望下人地幅規劃地圖先…

至於秀明道,其實如果係秀康/秀樂樓果頭的話,上秀茂坪道搭車根本唔係問題,連電梯都唔需要,問題係曉麗、秀逸樓、秀明樓果堆。
我其實之前因為安泰村問題,已經一直主張將荃秀茂坪行外圍但四順入內街,當然而家拆開兩條返唔到轉頭,但
將秀茂坪行上山同安達村落寶達,距離爭咁遠都可以混為一談,仲要無視原來安泰村搭 lift 落順安都好近,唔知邊個真係荒謬?

THomas20010808 發表於 2015-11-29 12:55 | 顯示全部樓層

其實這樣會不會好點

1.         日出康城
2.         峻瀅
3.         日出康城領都
4.         將軍澳港鐵車廠
5.         百勝角
6.         清水灣半島
7.         茵怡花園
8.         怡心苑
9.         翠林邨   
10.     康盛花園        
11.     馬游塘村        
12.     寶達邨   
13.     秀暉樓
14.     大老山隧道收費廣場   
15.     田園閣   
16.     沙田站
17.     火炭村   
18.     火炭(山尾街)
1.         火炭(山尾街)   
2.         火炭村   
3.         沙田市中心
4.         田園閣   
5.         大老山隧道收費廣場
6.         秀茂坪曉光街        
7.         秀暉樓   
8.         寶達邨   
9.         安達臣道
10.     馬游塘村        
11.     茅湖仔   
12.     康盛花園
13.     翠林邨
14.     怡心苑
15.     茵怡花園
16.     蓬萊路   
17.     百勝角
18.     峻瀅
19.     日出康城領都
20.     將軍澳港鐵車廠
21.     日出康城
班次
由康城站公共運輸交匯處開
星期一至五
06:30, 07:00, 07:20, 07:50, 08:15(07:05火炭(山尾街)總站開), 17:30, 17:50,18:20, 18:45, 19:15(18:20由火炭(山尾街)總站開)
星期六及日
08:00-22:00 30
由火炭(山尾街)總站開
星期一至五
07:05, 07:25(06:30康城站公共運輸交匯處開), 07:55(07:00康城站公共運輸交匯處開),08:15(07:20康城站公共運輸交匯處開), 08:40(07:50康城站公共運輸交匯處開), 18:20(17:30由康城站公共運輸交匯處開),18:50(17:50由康城站公共運輸交匯處開), 19:05, 19:25
星期六及日
08:00-22:00  30
1.         調景嶺站
2.         健明邨
3.         尚德廣場        
4.         將軍澳廣場
5.         將軍澳邨
6.         廣明苑
7.         茵怡花園
8.         怡心苑
9.         翠林邨   
10.     康盛花園        
11.     馬游塘村        
12.     寶達邨   
13.     秀暉樓
14.     大老山隧道收費廣場   
15.     田園閣   
16.     沙田市中心
17.     帝都酒店        
18.     銅鑼灣村        
19.     美林邨   
20.     大圍街市        
21.     大圍鐵路站
22.     新田村   
23.     新翠巴士總站
1.         新翠巴士總站        
2.         新田村   
3.         大圍鐵路站
4.         海福花園        
5.         積輝街   
6.         美桃樓   
7.         銅鑼灣村        
8.         希爾頓中心   
9.         沙田市中心
10.     田園閣   
11.     大老山隧道收費廣場
12.     秀茂坪曉光街        
13.     秀暉樓   
14.     寶達邨   
15.     安達臣道
16.     馬游塘村        
17.     茅湖仔   
18.     康盛花園
19.     翠林邨
20.     怡心苑
21.     茵怡花園
22.     廣明苑
23.     將軍澳邨
24.     寶盈花園        
25.     唐明街   
26.     調景嶺站
班次
由調景嶺站開
星期一至五
06:00
06:20-08:05     20
08:20-22:20     30
星期六及日
08:00-23:00 20
由新翠巴士總站開
星期一至五
07:0507:2507:55
08:2509:00
09:30-17:30     30
17:30-23:30     20
星期六及日
08:00-22:00  20
全程收費:$10.0
大老山隧道收費廣場往新翠巴士總站:$6.5
茵怡花園往調景嶺站:$4.5
沙田市中心-新翠巴士總站 : $5.5
1.         坑口(北)公共運輸交匯處
2.         煜明苑
3.         新寶城   
4.         南豐廣場
5.         厚德邨   
6.         景林邨   
7.         欣景路
8.         梁潔華小學   
9.         茵怡花園        
10.     寶康公園        
11.     大老山隧道收費廣場   
12.     田園閣   
13.     沙田站
14.     瀝源邨   
15.     禾輋邨   
16.     沙田第一城   
17.     濱景花園
18.     恆安邨   
19.     曾璧山中學   
20.     福安花園        
21.     海栢花園MTR logo      
22.     馬鞍山警署   
23.     錦英苑
1.         錦英苑   
2.         錦龍苑   
3.         富寶花園        
4.         馬鞍山市中心
5.         曾壁山中學   
6.         耀安邨耀謙樓
7.         濱景花園        
8.         沙田第一城   
9.         禾輋邨   
10.     瀝源邨
11.     沙田市中心
12.     田園閣   
13.     大老山隧道收費廣場   
14.     茵怡花園        
15.     寶林邨寶儉樓        
16.     欣明苑
17.     景林邨   
18.     厚德邨   
19.     厚德商場
20.     坑口(北)公共運輸交匯處
班次
由坑口(北)公共運輸交匯處開
星期一至五
06:00
06:20-08:05     15
08:20-22:20     20
星期六及日
08:00-23:00  20
由錦英苑開
星期一至五
07:0507:2507:55
08:2509:00
09:30-17:30     30
17:30-23:30     15
星期六及日
08:00-22:00  20
全程收費:$13.0
大老山隧道收費廣場往錦英苑:$8.0
坑口(北)公共運輸交匯處-沙田市中心 : $10
沙田市中心-沙田市中心 : $6.5
茵怡花園往坑口(北)公共運輸交匯處:$4.5

CTB690 發表於 2015-11-30 02:47 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2015-11-29 12:55
其實這樣會不會好點

798P 康城站公共運輸交匯處-火炭(山尾街)總站1.         日出康城 2.         峻瀅3.  ...

拉左去馬鞍山繼續10蚊雞?同埋你會唔會覺得自己心急左D?山下都未有2條沙田線反而山上要有先,山上人口又少過山下,如果山下都支持唔到2條沙田線,我唔信山上會支持到,同埋798A係幫手清客,而唔係用黎服務你心愛既山上居民,你唔好連個服務對象都搞錯埋,你唔好同我講驚山上居民會覺得798A行番落山好慢,事實上而家798有唔多唔少都係康翠居民黎,再加上而家TD plan左條秀安沙Td會唔會批你條798A同798P行山?你訓醒未?你話Td就算批左,如果咁岩安達臣道係九巴投到,九巴反對已經可以令你條798A同798P行唔到山,如果唔係當年點解705M開唔成?唔該你下次搵好哂D資料先比建議.如果咪打出黎既全部都係垃圾建議
jason969 發表於 2015-11-30 08:20 | 顯示全部樓層
798B 乘車報告:
0733到厚德尾站
0755到大老山隧道收費廣場
0802到沙田站
全車約三十多人,包括1位區議員
jason969 發表於 2015-11-30 08:21 | 顯示全部樓層

請删除
castanopsis 發表於 2015-11-30 08:30 | 顯示全部樓層
jason969 發表於 2015-11-30 08:20
798B 乘車報告:
0733到厚德尾站
0755到大老山隧道收費廣場

似乎開車時間都係稍早
不過用近30分鐘先兜完將南坑口....都係一句,寧願佢做調景嶺尾站特快試水溫
請問客量分佈如何?

eric278 發表於 2015-11-30 10:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-28 00:00
邊個話寶林一定要同站先可以清 798 乘客?

你又唔去數下有幾多客係怡心園/慧安園走出來,又有幾多係山上 ...

秀安沙線其實是源於2013年九巴打算80X建議改為上觀塘半山及藍田,沙田區一端延長至大圍鐵路站
以配合「北區區域性巴士路線重組」將277X縮短至藍田鐵路站的方案
模式類似88X-早上觀塘道南行、彩雲落山;中午後彩雲上山,觀塘道北行
但後來觀塘區議會傾唔掂,因而擱置。

後來2014年沙田區域性重組,原有提供藍田山上經大老山隧道來往沙田區巴士服務之計劃,
則改為建議開辦新路線88X取代,並於2014年8月開線。
原本同時建議縮減80X至兩味,但該建議已被否決。

這時安達臣新區興建兩個公屋,最終秀茂坪往返沙田的服務便拉埋安達臣,另開新線。
還看香港公交
S3BL100 發表於 2015-11-30 10:55 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2015-11-30 10:24
秀安沙線其實是源於2013年九巴打算80X建議改為上觀塘半山及藍田,沙田區一端延長至大圍鐵路站
以配合「北 ...

根本連時序都錯,當時 80X 的建議算唔上係「配合北區區域重組將 277X 縮短落藍田站」,
而係強行縮短後,藍田山無車去新界東,先急急腳搵條線補償。

至於點解係 80X 行山,其實係因為九巴一直好想做觀塘山 <-> 沙田呢個巿場。
不過果陣就算觀塘傾掂數,個建議都唔會過到,因為沙田必然反對。

當然你可以唔信,你可以返你自己個網度作你個版本的歷史落去。

而其實 80X 建議私下諮詢前,九巴已經計劃緊將軍澳區域重組
開一條翠林經秀茂坪、四順、彩雲、大老山隧道、沙田巿中心去大圍的新線,而個建議本來係同元朗區域重組大概同期,仲私下諮詢過議員。

所以秀安沙並唔係源於 80X。

但後來運輸署截左,覺得將軍澳區域重組可以遲少少先搞,最後同一個區域重組初稿方案下的將荃線
變左招標線,而呢條翠林沙田線更因為運吉夾硬變成秀安沙兼公開招標而無左。

希望大家認識正確歷史,唔好誤信錯誤資訊。