hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴概覽2015
開啟左側

[其他] 新巴城巴概覽2015

RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-8 14:18 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-12-8 11:13
我講得條27拉去筲箕灣系順手搶綠小65就當然系行東廊去西灣河啦...

行英皇道搶條毛呀...

Sorry , 誤會左你話條 27 拉長係直行英皇道、筲箕灣道
brianlhm 發表於 2015-12-8 20:44 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2015-12-8 13:18
而家個局面要解決一係是但一度接受無左車,
但我唔覺得任何Party都承受得到呢個結果...

南行行東廊真係仲慢
有時969C同99係北角分開但可以係維園重遇
去跑馬地條線仲要冋過海一齊塞就更耐

要提速連南區都唔放嘅時候
仲講咩東區呀

班次寫得衰唔係問題
反正都係15分鐘一班
但唔該唔好成日9個字先一班

樓主| kay 發表於 2015-12-8 20:58 | 顯示全部樓層
PatPatLeo 發表於 2015-12-8 12:44
有左鐵路,巴士公司跟本面對兩難境況:
1. 要做特快線,就要車站少盡量行公路,但係咁客源就少左,班次唔 ...

77/99特快做唔到原因如下

77:
田灣村無車往返銅鑼灣,BBI唔理想(72轉78要兜華貴)

99:
成個鴨島無一條類似38/42既線去北角
一轉特快就要全世界要轉2A

假設朝早99X/99P取代99東區方向,一個早繁都有400幾人轉車
全日計條數應該會過千,署方唔夠膽擺上去都正常

何況99永興街入返電車路已快過77唔少
而77恃住有38/42輔助下建議北角落橋

但77已經比銅鑼灣綁死左,除非有甜頭,否則好難搞
世界很簡單 人類很複雜
JCSCANIA 發表於 2015-12-14 14:03 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-8 20:58

77:

田灣去銅鑼灣有42,38,77,72同路線中途銅鑼灣, 係咪浪費時間?

不如77改下道路, 不經銅鑼灣,天后,炮台山,北角.

我對77x好滿意, 希望77x早上要再加一班及加強黃昏繁忙時間不經北角,炮台山,天后,銅鑼灣.
ma212223 發表於 2015-12-14 14:21 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-8 20:58

77:

其實新城係咪應該試下搞香港仔隧道轉車站等各區攞唔同線互轉

將鴨脷洲嘅資源調去南區西邊亦可以係一個策略
例如利東靠晒97
黃竹坑靠晒75
然後開條72B喺田灣開去銅鑼灣
就算比77疏少少
起碼可以用$4.7收費吸引人

田灣打唔爆部車仲有大大個香港仔客艙
一出RDP   要去鵝頸橋?
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-14 15:41 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2015-12-14 14:21
其實新城係咪應該試下搞香港仔隧道轉車站等各區攞唔同線互轉

將鴨脷洲嘅資源調去南區西邊亦可以係一個策 ...

你想鋸 72A 96 ?
atenu 發表於 2015-12-14 18:25 | 顯示全部樓層

拉開少少
其實新巴計,101、104、111、112、116
會否已佔其客量3~4成?
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-14 20:19 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2015-12-14 14:03
田灣去銅鑼灣有42,38,77,72同路線中途銅鑼灣, 係咪浪費時間?

不如77改下道路, 不經銅鑼灣,天后,炮台山, ...

38 42 72 冇上去田灣邨
mingfai31 發表於 2015-12-14 22:10 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2015-12-6 22:04
你次次搭中碌車就假定人地全公司都碌
講野合理啲好無,城巴條 85 碌到出晒名你唔好講
...

85已經冇咁以前12部車個陣咁碌
我知仲有人碌緊但已經係少數..而我亦都搭唔中

我的確搭老九碌搭新城飛
個人經驗冇得講
你估我好得閒老作呀?

mingfai31 發表於 2015-12-14 22:11 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2015-12-8 13:01
係囉,即係你由頭到尾都係2X同720
學咩人評論成間公司整體車速?
所謂既「幸運地全部飛車」,講黎講去咪 ...

唔好意思..其實我最常用係老城102..
要講既81,85,788,722,77,99,118,2A都叫多搭
我就係坐親新城都90%唔碌
102我坐親大部分都65分一單(下繁就耐D)