hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴259B取消回程及259X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴259B取消回程及259X開辦消息

hk20020062 發表於 2015-12-7 20:38 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-7 15:39
襯區議會交接期做咩都無人理?

59A改綫

明明碼頭區最遠西鐵,但 259B 都可以坐唔滿囉
hk20020062 發表於 2015-12-7 20:43 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2015-12-7 18:39
又一條旺角特快氣絕身亡。

歷史上旺角尾站特快直上公路去新界西的路線無一條做得起(不計機場巴士)。

因為旺角唔係一個下繁先最多人等車嘅地方
但巴士公司就用下繁套思想套落旺角,結果執嘅咪執晒囉
atr207 發表於 2015-12-7 21:18 | 顯示全部樓層

其實不如259B回程路線係九龍區改做同260X一樣 實有人搭啦依家260X起碼3分1人落車轉59M/59X既

shakugan2005 發表於 2015-12-7 21:26 | 顯示全部樓層

GCx468 發表於 2015-12-7 14:32
兩班259X全部用額外資源,唔駛抽任何屯門九龍東資源,加價都尚可勉強接受
...

明明係拎259B/259C/259E去開條259X出黎都叫額外資源? 屯碼開既班次要去到小欖呆等, 等到夠鐘先再行車, 明明慢左仲要收到貴一貴, 點睇都唔覺架259X有吸引力喎! 一陣又話客量低, 一陣又話路線重疊, 但點解又會識得開D咁既線出黎, 而唔係加番落去59M/59X新屯中特車?

shakugan2005 發表於 2015-12-7 21:31 | 顯示全部樓層
atr207 發表於 2015-12-7 21:18
其實不如259B回程路線係九龍區改做同260X一樣 實有人搭啦依家260X起碼3分1人落車轉59M/59X既

巴士公司同運輸處都唔係想吸客, 而係趕客, 削線減班係大道理, 59A夠有好多方法可以改, 但點睇都係想殺到去得番260C既班次, 西鐵延長陰唔死條260X已經唔係好滿意, 仲點會比條259B做起

FD_8592 發表於 2015-12-7 21:55 | 顯示全部樓層
259B 其實可以執一封番屯門D 站位同走線跟260X 一樣 應該有作用 而家選擇取消 講咩都冇用
259C 得番2 班 不如索性同259B 二合一加仲好

259E 愈做愈縮 到最後會唔會步261M 同262P 後塵?

259X 好似係搵60X 同59X 去做....咁即係拎其他地區資源啦.....
 樓主| FBI2 發表於 2015-12-7 22:04 | 顯示全部樓層

259X服務時間如下:
龍門居0700,0730
屯轉0745

259C服務時間如下:
新屯中0720,0755

259B服務時間如下:
屯碼0720,0735,0745

259E服務時間如下:
龍門居0600,0630,070,0730,0750,0805,0820
富健0810

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2015-12-7 22:18 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2015-12-7 21:55
259B 其實可以執一封番屯門D 站位同走線跟260X 一樣 應該有作用 而家選擇取消 講咩都冇用
259C 得番2 班 不 ...

就咁睇應該係兩班259C變做259X, 跟RDP講龍門居0700同小欖0745應該係同一班車, 259B回程同259E部分班次預佢蒸發左好啦, 但本身259B/259C就係用59X/60X柯打做, 何來其他資源?

dogdog002 發表於 2015-12-7 23:19 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2015-12-7 20:38
明明碼頭區最遠西鐵,但 259B 都可以坐唔滿囉

當259D係下繁都唔洗停市中心
259B又走去停

260X唔洗停旺角

259B又停

安定客自己旺角有密車60X

根本係九巴自己放棄,自己趕客去轉車站

尖沙咀客趕趕下不如搭鐵,倒頭車仲有位坐下

HJ8388-S7 發表於 2015-12-7 23:21 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2015-12-7 19:55
另一邊箱41A早繁出去客量的確係少左唔少,至少以前碼頭搭出去長沙灣深水埗班客已經趕咗落地底。
真係好客 ...

淨係睇旺角街市上幾多人就可以假設到 268X 無咩人搭,難怪隔離壇啲人成日話你個人諗野好有問題

要睇就睇晒咁多個站,我夠話 268C 豐力樓站無咩人上啦,
係咪又應該取消呀