hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴81蝕錢?!
開啟左側

九巴81蝕錢?!

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 11:20 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-10 10:58
睇返今日渡輪公司因為油價跌而蝕變賺要回水

九巴2013年開始做重組,好多時都係cut車、縮線

成本相信都仲係高既只係老九終於學得到開源又節流既諗法
其實今年又好多線其實都建議減班

其實新雙層同單層用油一樣我一直都諗唔明
睇返老九自己D新聞稿
單層既耗油量少雙層四成
MMC就話油耗低左一成
按道理計單層耗油應該仲係低過雙層
反而我覺得除開人均計
新雙層就應該可以好過單層
但由於每一單既乘客量都唔同
拉埋全日既客量計單層應該繼續都係有優勢

當然如果你話一班雙層頂兩班單層
咁雙層一定好過單層既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb兄 發表於 2016-4-10 11:43 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-10 12:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 11:20
成本相信都仲係高既只係老九終於學得到開源又節流既諗法
其實今年又好多線其實都建議減班

不過,九巴都要賣走單層(雖然都會有新單層)
而且都聽過長途線轉行慳油車慳油表現係好可觀

對面海公司新創建頭批E500個topodyn問題比人插都係要用佢
因為點都慳到油

不過幾間公司車隊行車里數年年下降

世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 13:10 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-10 12:59
不過,九巴都要賣走單層(雖然都會有新單層)
而且都聽過長途線轉行慳油車慳油表現係好可觀

單層使用率唔高
主因係同當初老九諗住單層輕鬆落到佢想落既線
結果原來區議會一樣有阻力
其實如果要數既話根本而家都仲有線可以上單層
只不過老九唔上又或者區議會唔俾你上

而唔好忘記一樣野
落單層既兩個選擇係頻密接駁線同蝕入肉既線
兩種路線特別是後者新雙層車既慳油作用基本上冇咩發揮空間
好簡單去諗
單層比雙層輕唔少冇可能雙層仲用少D油
反而你去計人均油耗
係某個客量水平雙層就可以贏單層
等同點解鐵路會計落環保D係因為人均排放低D

tamm2005 發表於 2016-4-10 13:29 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-10 11:43
得喇,響你心目中106,102,101都係蝕,特快就賺晒係咪咁?

全部村巴咁,總站去總站,

啦我都係睇數據架
不過你比唔到就....
你唔夠人講就賴死唔認
咁做人唔得架wo
kmb兄 發表於 2016-4-10 17:55 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-4-10 21:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:47
日日搭緊81既表示
上繁早段我唔知
但八點鬆D已經連坐都坐唔滿出九龍

我也天天搭81,還在美桃上車,兩個方向也清楚,我有眼看見的
s3n370 發表於 2016-4-10 22:31 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:41
我既意思係就咁睇行車時間冇咩意思
因為係唔會睇到佢係唔係塞車之類既野
要比較既話仲要睇埋時速

九巴網的行車時間,雖然唔係班班都係呢個時間,一定有長有短
但如果時間唔反映行的路段繁唔繁忙,行得有幾快,咁點解條條線有唔同車速?
咁正正就係說明佐行車時間係反映佐條線的一般路況

另外,路線支出當然要包寫字樓同後勤班人,
無佐班人做派更、人事(招聘車長)、財務(出糧)、維修、保安等,D師傅同車有無可能正正常常出街做生意?
呢班人出的糧從何而來?咪又係車費收入

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
tamm2005 發表於 2016-4-10 23:31 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-10 17:55
116,118都上山架,仲要停大量燈位,
夠疆你話埋佢蝕啦

你都仲未講個數據wo
116 118 蝕唔出奇架 學你咁講
無數據咩都有可能啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3n370 + 1 + 1 給你一個like

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 23:55 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-4-10 21:58
我也天天搭81,還在美桃上車,兩個方向也清楚,我有眼看見的

我冇質疑你對眼我係質疑你真係知晒咁多班車真係有咁多客咩?
而事實好似係81冇你想像中咁高客量