hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴81蝕錢?!
開啟左側

九巴81蝕錢?!

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 01:49 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-4-10 01:19
總之油費肯定唔係按行車時間計算,如果係咁106,102,101已經蝕死左啦,
總之距離越長,用既油越多,繼而 ...

油費當然同行車時間關系好細
但司機既支出
甚至拉遠少少講一架車每日既盈利
同行車時間就好大關系
睇返當年老九加價既新聞稿
行車時間增加引致要投入額外資源維持原有服務
即成本增加但收入冇增加

盈利係收入減成本
收入高但成本高一樣冇用
前幾年老九要蝕錢唔係收入有顯著下跌
而係成本顯著上升

至於成本問題能唔能夠騎劫客量收入既問題
我手上冇數據所以唔知
不過之前老九講得出七成路線蝕錢
我唔覺得老九有七成路線都係少客量
成本問題既factor只可以講時大時細
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HN745 發表於 2016-4-10 01:59 | 顯示全部樓層

當佢連之前何文田個帖入面同佢嘈個魚蛋論都聽唔明既時候
我覺得各位,不如唔好再同佢嘈啦
反正我地講咁多佢都係聽唔入耳,不如慳返啖氣算啦
無謂哂自己元氣對牛彈琴

評分

參與人數 4aPower +2 HugeC +21 收起 理由
kc_loo + 1 + 10 大師級作品
dogwong1 + 5 早就當佢隱形
YY487 + 5 一早應該咁做
s3n370 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

tamm2005 發表於 2016-4-10 02:06 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-10 01:19
總之油費肯定唔係按行車時間計算,如果係咁106,102,101已經蝕死左啦,
總之距離越長,用既油越多,繼而 ...

你又知106,102,101唔係蝕到一個點?
數據?
你都幾好笑 話人地唔比數據自己又唔比

s3n370 發表於 2016-4-10 02:07 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-9 19:05
咁唔少短途線係收費比行車時間同里數會好高
可以彌補到短途線上面既問題

小弟純綷係比較長短途線營運效率,而唔係講收得貴唔貴
樓上講235M vs 74X,己經反映佐每公里收得貴,加一個單快的補償
但長途線就唔係逐單計咁簡單

既然你講係亂估,亂估的數己經唔可作準
唔同估法己經差天共地

一條收$3.5賺到一蚊位,同$23.4賺得$3己經係好可疑
同樣毛利率計,968應該賺$6而唔係$3。

就算以你亂估的數計
9架車賺1萬,同31架車賺3萬,以每部車計的營利率只係3%些微差距

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2016-4-10 02:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 01:49
油費當然同行車時間關系好細
但司機既支出
甚至拉遠少少講一架車每日既盈利

油費同行車時間係好大關係
楂開車或者對機械有認識的,
一定知行下停下,係食油過定速巡航好多
更何況巴士拖住部大冷氣,行緊車定停車都係要開住

點講都好,油費幾時都唔係巴士公司最大開支
睇番載通最新財務報告,即使係油價高企的2014,燃油開支只係人工的3成幾
到2015年,燃油開支不單跌到只係人工兩成左右,連折舊(時間做單位)都多過佢。
所以用行車時間去分析路線盈虧,雖不中亦不遠矣

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
THomas20010808 發表於 2016-4-10 02:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-9 22:46
行山係有影響,但蝕錢主因根本唔係行山,而係行車時間太長

你試諗下,如果條線收費同 290 一樣係 $10.7 ...

你話81可否做到每架車每程平均60個客

我答你,可以

往沙田上繁有一大班學生客,非繁通常坐滿窗口位+下層,下繁班班頂閘,2000-2200基本上at least坐滿,2200-尾車也可以半滿

往九龍上繁坐滿,非繁通常坐滿窗口位+下層,下繁區內+學生,通常在大圍上20-30,下繁至尾車大概半滿

不好不記得往沙田比往九龍密,上繁要order 982x 985 104 170 86S等等

不計上斜傷車根本有賺(雖然我認同收太平)
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:38 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2016-4-10 02:07
小弟純綷係比較長短途線營運效率,而唔係講收得貴唔貴
樓上講235M vs 74X,己經反映佐每公里收得貴,加一 ...

咁我只係講部分短途線係收費上足以彌補部分效率問題但諗深少少
長途線除左上下繁會大幅對私外
非繁基本上都係一個鐘開五六班先私一班車走

我唔認為273同968既毛利率會一樣
短途線每公里油耗係差過長途線
但273全線跑緊單層
968又要額外俾隧道費同受塞車影響

當然我冇數字我都係亂估
273應該總客量冇968咁高
968計每架車既盈利率高過應該可以高過273
968比起273有更多雙向既客源
我只係想講既係短途線既賺錢能力未必真係咁差

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:41 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-4-10 02:21
油費同行車時間係好大關係
楂開車或者對機械有認識的,
一定知行下停下,係食油過定速巡航好多

我既意思係就咁睇行車時間冇咩意思
因為係唔會睇到佢係唔係塞車之類既野
要比較既話仲要睇埋時速
又或者會唔會已知經常出現既塞車位

咁又咁講
老九盤數入面既人工支出
應該仲包埋寫字樓同後勤班人
油價高低對老九盤數都有好大影響
如果唔係油價跌左超過一半
老九今年都要蝕錢
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:47 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-4-10 02:35
你話81可否做到每架車每程平均60個客

我答你,可以

日日搭緊81既表示
上繁早段我唔知
但八點鬆D已經連坐都坐唔滿出九龍
下繁10-12分鐘果堆拉平均應該只係坐滿企幾個
搭開九點幾出九龍通常都係窗口位即唔過60個
更唔好講同時段入沙田方向班班得十幾個客
咁多個時段拉埋每單做60個客81一定做唔到

反而我會覺得81個賺蝕分水為唔使60個客咁多就真既
kay 發表於 2016-4-10 10:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 10:41
我既意思係就咁睇行車時間冇咩意思
因為係唔會睇到佢係唔係塞車之類既野
要比較既話仲要睇埋時速

睇返今日渡輪公司因為油價跌而蝕變賺要回水

九巴2013年開始做重組,好多時都係cut車、縮線
個時油價處於高峰,又未有太多ATENU等慳油車
減少支出就唯有cut車cut班,所以九巴個期開始比人話借定點班次減班cut車

去到今年,你話巿道好唔好,完全唔覺,但九巴就開左turbo擴展網絡
如果成本高,應該都好難咁積極做生意

如果九巴全線車隊都係慳油車,話唔埋盤數可以仲靚

好耐之前聽過話新雙層巴用油可以拍得住單層巴,如果真係咁筍,其實對公司有利
用少D油又得,用返同一數量既油,行更多路程
世界很簡單 人類很複雜