hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴81蝕錢?!
開啟左側

九巴81蝕錢?!

S3BL100 發表於 2016-4-9 22:46 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-4-9 21:35
例如呢?有咩咁好笑?
條線係多客,一行山就話蝕,事實係無根據,
就算行山真係要額外成本,

行山係有影響,但蝕錢主因根本唔係行山,而係行車時間太長

你試諗下,如果條線收費同 290 一樣係 $10.7,咁既客量仲會唔會蝕錢?
但而家唔係收 $10.7,而係收 $6.8,而一單行車時間唔係少過 290 好多,收少人地四蚊,真係對車費收入同盈利無影響?

乜而家多客就大晒,唔使考慮成本支出同收入?
即係咁,如果收十蚊一位就必賺,如果咁既路程收三蚊一位,多多客都會蝕錢。
正常人應該都會諗到,如果客量相同,中間肯定 at some point 收得貴過某個價就會有得賺,平過某個價就會蝕錢

而你就完全無將車費因素計埋入去,覺得好似收 $3 定收 $10 都唔影響,純粹客量決定一切。

根本以 81 行車時間計,一小時成本 300 蚊的話,一單平均要做接近 60 個全費客先可以回本,
但就算係多客線,全日除開計,根本極少巴士線做到呢個數字,實有幾單好多客但一定又有幾轉車遠遠做唔到呢個數

沙田廠另一條旺丁不旺財的蝕錢線係 281A,呢條夠無爬山,夠係好多客,咁點解又會蝕?你自己參透下。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-4-9 22:53 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-9 22:44
計距離架,點會計時間呀,的士都計距離啦,

好似968,總距離多少?

就算係的士,路途上塞車/停燈浪費時間,都會跳錶囉…

巴士停站停燈,唔駛成本?就算停車唔使燒油(which is not true),都要人工囉

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 00:00 | 顯示全部樓層
dogwong1 發表於 2016-4-9 22:33
又可唔可以咁樣作個小總結,以每個坐位大約每小時收入既能力和效能,去分析以下結果

235M -- $4 / 21 * 6 ...

如上面有板友講到
仲要計埋司機既休息時間

除左時間成本外
仲可以睇埋油錢同會唔會有隧道費之類
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb兄 發表於 2016-4-10 00:33 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-4-10 00:50 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 01:04 | 顯示全部樓層

搵多D數據先講野啦
每條路線係按里數收費
不過唔好忘記係最高收幾錢而冇限最低收幾錢
同時間亦唔一定按比例收費
就用沙田對外線為例
81跑接近十六公里收六個八
89B差唔多少一公里又係收六個八
再短D前86B十四公里又係收同一個價位
望多條87B里數同80差唔多
但80收多八毫子
更不論每條線行車時間唔同對每一單既司機支出又唔同
總括來講每條線可以維皮既最低客量都唔同

當然客量都係一個好重要既因素
但如果維皮既最低要求係15000個客既
你有14000個客量係好高呀
不過你係維唔到皮就係維唔到皮
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 01:07 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-4-10 00:50
咁條條巴士都要停站,係咪停站都係蝕?
的士都唔係按時間計算,的士都按距離收費架,
而且停車跳表,唔係 ...

停車跳錶除左補償停車空轉都要成本外
你估時間成本又唔使補咩?
假設有枝旗因為路面問題一直都開慢車
冇額外營運成本啦
咁單係個的士佬因為用多左時間做一單
隨時做少左一單生意
咁先係重點
superbus 發表於 2016-4-10 01:17 | 顯示全部樓層

你咁想知真實數據既, 咪入九龍公司做屬廠經理囉
呢度就一定冇真實數據架喇
我只會話到俾你聽 87D 條數好過 81, 81 好過 281A, 281A 好過 81C, 而 81C 就係蝕錢
另外 89D 又好過 87D, 87K 又好過 81
都係果句, 你信就信, 唔信罷就

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 + 5 你同佢講41賺好多既佢會信

查看全部評分

S3BL100 發表於 2016-4-10 01:19 | 顯示全部樓層
巴士收費係有限定架,都係計距離定價錢,一定唔會特別某d線過份超出左限制,所以每條路線收費,唔會特別貴亦唔會特別平,全部按標準制定,所以主宰收入一定係客量

講咁耐你都仲唔明?

你都識講收費表的最高准許收費,根本係單純用里數決定,咁試問又同行車時間、成本同收入有咩關係?份收費表係用 projected revenue 去決定一條線收幾多錢?

或者唔好用 $3 vs $10 咁誇張去比,81 多年來改道、佐敦段拉長後,
而家 81 的里數,其實可以收 $7.4 甚至 $7.8,但只係收緊 $6.8。
如果條線係收緊 $7.8 的話,每個乘客收多一蚊,假設客量不變,收入又會同而家一樣?真係客量主宰收入?

事實係,就算有呢份最高准許車費表,都無限死條線一定要收某一個價,而係可以係某個 range 入面,
准許個 range 收平/貴一蚊,都已經對收入有好大影響

簡單來講,份收費表同埋收入/盈利根本係 irrelevant

281A係咪蝕,邊個知?我要數據

你鍾意拎收費表出來講,咁我又話你知,281A 里數介乎 18-23 公里之間,九巴根本大把同級里數的線收緊 $8.9,
甚至連同區條短過 281A 的 86 都收緊 $8.9,但 281A 只係收緊 $7.8

你估如果 281A 收緊全程 $8.9,收入同盈利/虧蝕情況又會同今日一樣?

281A 蝕錢,我唔係第一個講,如果你有留意的話,應該會估到
本版有至少幾個活躍版友係巴士公司員工,佢地本身就係消息來源,佢地當中係有人提過 281A 的確蝕緊錢。
你可以唔信,但消息來源送到上門,你都要質疑人,凡親同你立場相左的事實都要質疑,未免太固步自封

kmb兄 發表於 2016-4-10 01:19 | 顯示全部樓層