hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴81蝕錢?!
開啟左側

九巴81蝕錢?!

s3n370 發表於 2016-4-8 04:34 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-4-8 01:37
長途線真係唔燒油既嘩
區議會唔老早爭取減價咩,
長途線慳油, 完全 ...

無人話過長途線唔燒油,係話每公里計,長途線燒少好多
同樣行咁多路,行市區站站停,用油可以比行快速公路以倍數計。

60X里數係42A兩倍有多,市區段路線完全一樣,
每單計當然用油一定多D,但一定少過42A兩倍。

用區議會唔爭取減價黎做point完全係搞笑,
有邊個區議會爭取減價架?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
JH_LE4612 發表於 2016-4-8 06:26 | 顯示全部樓層
之前聽過有版友話九巴唔想做51嘅原因,每多個人上車架車就越重,機件損耗就更嚴重,所以吉車就蝕最少。當然呢個講法係極端左,而車費收入都會彌補翻部分損失,不過亦似乎可行解釋之一。唔熟機件野但中AAU冇記錯好似唔係design專比行山用,反而81用ATENU行條冇咁斜嘅路又好似唔太因為爬山蝕(真係太平啦,歷史問題)。OT下290啦,個人認為爬山但但走線距離短左對條數都有幫助嘅,喇OT完啦大家講翻81,我從未曾對將荃走線發表任何意見住,唔好過份解讀下唔該哂。
leolaw 發表於 2016-4-8 07:14 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-4-7 20:47
經營巴士最大成本唔係油錢或維修,而係時間。

路線行車時間一長,派車就要增加,每增派多一架巴士,除油錢 ...

唔...5分鐘一班24架車...係咪真係要60個司機...
其實要睇睇當中全日字軌 vs 中段&夜晚返廠/停止營運 車輛數目的字軌...嘅比例

(蛇車但中段因跳飛機而繼續有人駕駛...我會count全日)

如果24個字軌都行全日, 就真係好重皮.

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
THomas20010808 發表於 2016-4-8 21:33 | 顯示全部樓層

剛剛本人搭了1712禾輋開的81, 大約有12個區內客(包括本人),之後大圍上了30個客,全車坐滿

這證明了81有大量逆向客
leolaw 發表於 2016-4-9 00:43 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-4-8 21:33
剛剛本人搭了1712禾輋開的81, 大約有12個區內客(包括本人),之後大圍上了30個客,全車坐滿

這證明了81有大量 ...

人氣方面, 如果 81 vs 81c
81應該比81c優勝,

d人話甚麼旺丁不旺財...其實81成本係咪真係好勁!!??

講開又想問, 計算81線成本時會否有 over-estimated 嘅問題存在?
車輛行走的成本嘅評算的精準度/resolution, 是否去到逐小時, 甚至逐分鐘計算/分拆?

81冷氣車磐古初開時同680 (唔記得仲有冇其他線) 路線在官方 schedule of service "車輛分配" 一項...實在難捨難離,
81仲要撈埋d並非 schedule of service 指明的調動...唔知依家仲有冇夜晚調去170
或者甚至整咗D新order!!??

當然從錢箱時代變成八達通, 路線嘅車費收入估算精準咗,
但如果d全日字軌日復日固定地一陣又抽走去680, 一陣又抽去170, 唔知104短途, 182/982x今時今日仲有冇...???

嗰幾個鐘嘅成本, 唔知係咪已經可以精準地計落過海線, 不計落81...
還是呢d成本依然入晒 81數...??

我知可能涉及內部嘢, 但真的有興趣想知, 或者當拋磚引玉, 啟發思考 (如果評算未夠精準).

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
62561 發表於 2016-4-9 01:24 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-7 12:27
人多就一定蝕?

乜野理論黎?

咁你又拎唔拎到證據,證明多客一定賺先?
kmb兄 發表於 2016-4-9 01:33 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-4-9 02:07 | 顯示全部樓層
我都係第一次聽有人話多客=賺,

咁80X,57M咪賺好多(?)
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-9 02:13 | 顯示全部樓層
81客量係唔錯
但好肯定未到某人口中咁好客囉...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb兄 發表於 2016-4-9 02:29 | 顯示全部樓層