hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【大壽轉車站】:城門隧道轉車站銀禧紀念 ...
開啟左側

[其他] 【大壽轉車站】:城門隧道轉車站銀禧紀念

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-28 23:53 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2016-5-28 23:40
46P全日 改行青沙擺石籬 如何?
葵芳一樣做得到 仲可以上埋東北葵
如果純粹城隧東北葵又怕冇客 鬼叫403系太 ...

唔知講過幾多次東北葵明明隔離就係城隧

唔取城隧就去行青沙根本就係兜一大個圈
唔見得有幾多客會肯咁搭而唔選擇小巴
甚至用返轉乘都冇咁嬲
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2016-5-29 00:24 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2016-5-28 23:40
46P全日 改行青沙擺石籬 如何?
葵芳一樣做得到 仲可以上埋東北葵
如果純粹城隧東北葵又怕冇客 鬼叫403系太 ...

係就狠心將 46P 撒離葵興/芳但照行城隧 ,
本身 403 系已經用最直接路線做最旺地方 , 如果 46P 唔用最直接路線去食其他小區轉乘客既話根本搶唔到客
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2016-5-29 00:35 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-5-27 01:08
E42加停城隧轉車

阿茂整餅
新界東兩條E線爆晒棚, 根本塞唔落城隧轉車站客, 更加拖慢車程

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2016-5-29 00:35 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2016-5-28 00:20
講下北區方面,以目前278X北區走線迂迴、大埔公路沙田段嘅世界級車龍、以及279X繁忙時間有大半車人係喺大欖 ...

279X BBI 69M/265M/269M

以上回應,是否可行?是否合適?
ADS@81K 發表於 2016-5-29 12:13 | 顯示全部樓層
睇見大家對上面49X改快既討論咁熱烈
我反而想講吓飛走眾安街呢個大站既問題
49X照我觀察所見
眾安街班客唔少都係以千色店一帶作目的地
48X宜家繁忙時段既運載力都無乜剩(36改線後就更加)
如果貿然飛起眾安街而又唔減車比48X大幅加班真係難以想像後果
問題就係49X減完班比48X加車之後好有可能做完楊屋道已經滿瀉
假設大河道北加站係有人會搭
變咗48X/49X反而會出咗運載力更加不足既問題
加上49X宜家入荃葵仲要收貴一蚊
我相信九巴未必會咁做
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-29 12:31 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-5-29 12:13
睇見大家對上面49X改快既討論咁熱烈
我反而想講吓飛走眾安街呢個大站既問題
49X照我觀察所見

咁當然如果49X搬上大河道北既
48X就一定要順手執

其實運載力應該唔會少左
唔好忘記而家48X/49X本身分工一般
49X係快但唔穩陣
48X係密但變左做流水線
將眾安街歸埋俾48X處理再執既話
或者有更好既效果

至於收唔收多一蚊既問題
唔好忘記架車真係要行到去青衣要更多成本既
反方向收正常價仲要係青衣開tim
拉均又未必好有著數

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2016-5-29 18:55 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-29 12:31
咁當然如果49X搬上大河道北既
48X就一定要順手執

但係個問題係 48X 點執到最後都係要保留返荃灣市去可風一段有直車,
一日搞唔掂呢班客 48X 都幾難搞甚至話郁不得 ……

所以基本上可以大改 o既空間其實真係唔多。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVW28 發表於 2016-5-29 19:05 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-5-27 17:04
咁本身481系小巴真係比巴士快少少咁大把先多水魚寧願等到天荒地老都唔坐巴士
...

唔係快少少,係快好多。481系根本唔洗點停站,頂多只係兜完吉之島(即荃灣廣場),出返大河道就上橋。
呢度就算用最直接既49X去新城市/城隧轉車站黎比,都已經快幾條街。

我試過晚間由荃灣返馬鞍山,而家條43X既班次真係不敢恭維,
係大河道站走左班車,而後車要等3至4個字,我急起上黎真係會搭481B過大圍轉馬鐵。
LL3850
szeto993 發表於 2016-5-29 19:09 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2016-5-29 19:05
唔係快少少,係快好多。481系根本唔洗點停站,頂多只係兜完吉之島(即荃灣廣場),出返大河道就上橋。
呢度 ...

快就真係快但有時481系都幾惡等而荃灣返沙田就好等啲,咁又抵銷咗少少481系小巴快嘅優點
AVW28 發表於 2016-5-29 19:16 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2016-5-29 19:09
快就真係快但有時481系都幾惡等而荃灣返沙田就好等啲,咁又抵銷咗少少481系小巴快嘅優點
...

沙田出荃灣我梗係搭返巴士,除非係火炭得小巴揀。
返黎就因為佢有站頭,d小巴跟哂班次排隊等開,比較易知道邊班車先開。
LL3850