hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果

kay 發表於 2016-7-4 07:28 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-7-4 00:37
咁你又話兩個轉車站唔同目的 ?
你個腦除咗識屈人係咪就唔識諗其他野 ?

佢唔識亂講,我代佢啦

屯轉用左成億去興建,回應議員訴求

隧道轉車站隨時一億都唔駛

不過就算上述理論合理

依然推唔到合理結論話,點解屯轉要爆上爆,其他就要stop

如果有人知道呢個轉車站,本身一日預做幾多人
又有條實數比較,我相信應該好快超出本身預定極限

如果超出極限仲迫人轉車,就係唔合理
世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2016-7-4 08:05 | 顯示全部樓層
算吧啦,當果條友可以為左68X縮去欽州街,叫太子、楓樹街嘅人坐6號去轉68X嘅時候,條友除左識叫人轉車,仲識得啲乜?

無視轉車(上、落車)嘅時間、巴士塞入轉車站嘅時間、等候巴士嘅時間,根本條友為左幫巴士公司解話,就已經不斷雙重標準、邏輯混亂。

無得救。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
siusiupeople 發表於 2016-7-4 11:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HS1588 發表於 2016-7-4 14:10 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-3 19:33
總之碼頭多左人住, 屯南市中心分家係合理, 比你點兜都無用.

碼頭點樣多左人住 ?
多左人住唔可以加班 ?
就係話 259D 市中心一班車落到半車客
同埋市中心落車有唔少都係區內客 , 你確保佢地無直車會識轉車而唔去坐鐵 ?
會死等 30 分鐘先得一班既車
同埋我再講咁拆係用多左車 ,  cut 57M 果幾部都唔洗話一定要加比 62X 用 , 明未 ?

下面果段更加係九唔搭八
我咪講下繁 259D 唔經市中心時段 , 一樣都清唔到條龍
你就係度講話飛左市中心有吸引力
之後仲好笑 , 你覺得 259D 轉車站落完客會仲企緊人 ?
最嚴重果條係叫 59X
就係因為龍門居新屯中係唔會同你係轉車站上 259D , 唔經市中心都係一樣

66M 加得果一部車 , 點樣有足夠運載力做 57M 批客啊先生 ?
青雲果幾條線返屯門係大半滿返入去架呀哥
57M 玩單向做完出去都要返去回車架啦 , 私牌回車返去同做一單返去咪都只係慳到一兩部車既時間
咁點解唔直接將果兩部車撥返去 57M 啊 ?
入山景總站曬時間咪又係同加一部車所增加既班次差唔多囉
66M 多左人搭又兜左係咪又想比埋大興果面反對 ?

邊個係狗大家心知肚明 , 但有一點肯定既係 d 狗係唔識同正常人溝通 , 汪汪

wingho_cwh 發表於 2016-7-4 14:14 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 11:17
好笑, 唔轉車唔通要開番條線比佢地兩個站的客?
稍為有D常識都知唔合理, 因為宜家68X 入左旺角變左268X 吸 ...

咁不如68X 只設美孚一站丫,大子至長沙灣全部轉車,又慳到車喎,仲有A47X 式特快添,仲人人有位坐添~ 公平嗎?
小弟幫你地將A47X精神發揚光大又如何

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 小弟幫你地將A47X精神發揚光大又如何.

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
HS1588 發表於 2016-7-4 14:21 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 00:12
58M 班次達車海級, 下繁3分鐘就有一班車, 67M 都有6分鐘一班車,
同我講呢D 上唔到要靠條疏車線57M? 講笑 ...

汪汪 , 人地講緊堆雙向客源
你又係度講下繁返屯門有幾密車

講替代品仲好笑
碼頭出東九要快咪有替代品 59M/X 出轉車站
轉車站返碼頭 , 不嬲都有 259D 係度 , 班客唔上 only

仲話 57M 唔係事必要留
岩架 , 因為班客都唔係事必要坐你狗巴 , 汪

siusiupeople 發表於 2016-7-4 14:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-4 15:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2016-7-4 19:38 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 01:25
有D 司機要停正個站先落, 塞住後面D 車, 梗係耐架.
有D客鍾意上到車先拎個銀包出來DO, 阻住上車的客, 耐真 ...

錯啦喎,個個司機都已經係落客站前落哂客你知唔知 D 時間浪費係邊?咪就係等前面嗰架車上完客囉
有時良景線多過一部車排隊,碼頭線又上緊客,兆康同大興嘅就比佢地塞死哂
除非轉車站可以起埋第三線,否則呢個問題一世都解決唔到

我可以話比你知,乘客上車搵八達通點阻,都唔夠同一個站幾部車爭埋去阻
樂仔〞 發表於 2016-7-4 19:48 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-4 15:39
你食左龍逸邨落肚咩?
多左人住可以加班, 但點解唔可以令佢地加快車程啊?
晒氣, 市中心一班半車客, 咁 ...

唔好意思,259D 一半係市中心,然後 1/4 係豐景園落哂,剩返 1/4 先係唔想轉車嘅碼頭客
講真,一架車坐 90 人,碼頭區咁多個站佔得 45 人,我都好懷疑碼頭係咪咁多客

再講,邨巴其實係一個好好嘅參考指標
下繁嚟講,當大部份東九邨巴線都係開去安友、屯門市中心以北一帶嘅時候(數數埋埋,至少 8、9 班)
觀塘 + 九龍灣去碼頭,其實得 3 班車,仲要 3 班車都要先兜華都花園一圈再返碼頭
早繁,都只係得 4 班由湖景邨同兆山苑開
好明顯,東九線單靠碼頭係無乜客源基礎

至於咩龍逸邨令人口增加
得嗰 2 棟樓,仲要皇珠路唔知會唔會送埋 66M 66X 258D 停
就算 259D 比你拆走市中心,咁嘅走線龍逸邨居民一樣唔 so 你,對碼頭整體幫助極度有限

不過同你講多都哂氣,真正落過場,日日體驗過嘅人就會明我講乜