hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果

siusiupeople 發表於 2016-7-4 20:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-4 20:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2016-7-4 20:55 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 20:50
喂, 你搭得巴士呢D 時間預左架啦,
唔通彌敦道, 觀塘道唔會出現呢個情況咩?
好啦, 既然以上地方一樣有呢個 ...

好一個轉移視線
唔好意思,無人會 expect 排隊排咁耐
就算觀塘道、彌敦道呢 D 要排,你都唔會 expect 一架巴士,由彌敦道北行口碧街個站,已經排緊雅蘭中心門口個站啦?
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-4 21:25 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-3 23:59
果句,你只做屯南的話,你系一定要跟59M/X行,龍門居走人...

掉轉行既後果就系59M/X轉車站見,962X點解 ...

言下之意係咪就算改 962P 做(半)全日都解決唔到 59 系列屯轉多人上呢個問題?
反青沙撐獅隧
Ravenclaw 發表於 2016-7-4 22:40 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-4 21:25
言下之意係咪就算改 962P 做(半)全日都解決唔到 59 系列屯轉多人上呢個問題?
...

好少少,但問題黎啦,呢一刻,你拆唔店,同埋就算客量上升左,老城有冇咁多車非繁加班,系一個問題...
neoplan720p 發表於 2016-7-4 23:16 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 20:48
你真係叻唔切, 我有話支持68X 縮去美孚玩A47X特快咩?
原來要楓樹街同太子兩個站轉車 = 要太子至長沙灣全 ...

好笑,因為要68X唔好掂到旺角,所以連太子客都放棄埋?

太子客要轉車嘅時候,做乜坐你巴士?咁不如坐地鐵?

你以為68X縮去欽州街慳到車同成本,但收少左錢,隨時得不償失呀,仲話提出咩用6號去轉68X,笑死人咩……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Lost 發表於 2016-7-5 02:48 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-1 00:33
屯轉有顯示屏, 又有ETA用, 30 分鐘一班唔大問題.

睇左9版都冇人回呢個post
我就鞭一鞭呢個神級logic

屯門公路轉車站有顯示屏有ETA有鬼用?
30分鐘一班車,我係有顯示屏睇呀,咪又係企係度一路食風一路撇雨逐分鐘逐分鐘數?
市區我見到要等20分鐘,都仲可以行開一陣,15分鐘後返去車站等車
轉車站個位,我見到25分鐘跳海游陣水先上黎車站呀?

仲有後面幾版又係神級邏輯,咩唔鍾意就行路或者搭西鐵
同黑社會叫人留下買路錢有咩分別?
唔鍾意咪唔好出街囉,唔好返工囉
我都係而家先知九巴變左黑社會,以為梁振英係啫

仲有呀,咩搭巴士就預左要排隊埋轉車站等多幾分鐘
既然搭巴士就預左要額外時間,咁你又支持為左快五分鐘十分鐘,亂咁將D線改上公路,搞到中間D人冇車搭?
都係十分鐘啫,搭巴士預左要兜長沙灣道架啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 罵人神logic 果個先係最「神」
neoplan720p + 1 給你一個like

查看全部評分

kay 發表於 2016-7-5 07:32 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-4 21:25
...

碼頭客都係兩繁多人姐

平日非繁出港島,兜置樂班次已經得返15分,直出咪變20?

對城巴黎講兩難,直出一定開唔到咁密
開唔到咁密就乘客選擇轉車,控制唔到

我自己試過非繁係轉車站九龍方向等車
一架61M入站,落十幾個人都係轉搭960/961

你城巴要人兜置樂,要人兜深井
唔想兜就轉車,呢條數應該唔會少得去邊
世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-7-5 09:29 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:12
ETA 從來都係顯示真實班次仲有多久就有車到, 你鍾意等就等唔鍾意等就唔等,
30 分鐘一班車, 你鍾意咪等 ...

又一神邏輯
巴士公司提出將 62X 全日 , 目的係要增加吸引力 , 我地唔否定呢個目的係好喎
而家只係講緊太疏同現實上既各種限制 , 邊個話要棄巴保鐵者 ?
你已經急不及待趕人走幫巴士公司倒米喇 ?

都唔知你係巴士定鐵路公司既打手 , 做到咁低級真係大開眼界
請用文明來說服我。