hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681系須跟隨編定路線入東隧
開啟左側

[路線消息] 681系須跟隨編定路線入東隧

paul2357paul 發表於 2016-8-8 00:28 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-7 13:26
......681般中碼我冇意見,但唔好同我high到上環,唔要high到680X既服務範圍...

點解681唔可以港澳碼頭總站?
問題宜家例如621和681中環段既走線過於騎尼,
竟然情願徒時間塞車但到頭來唔係去中環碼頭反而去四季酒店果個怪位,
比起正正經經例如跟720快手快腳鏟去港澳碼頭洗既時間冇大分別,
但上環客想搭卻無啦啦被屈轉多程駁腳。

大家都知馬鞍山有幸在680之上開到全日既快版叫681既物體的確夠哂威風(相反例如秀茂坪反而羨慕到死都冇),
但都唔係有藉口玩某d無謂既縮數野。
Ravenclaw 發表於 2016-8-8 01:54 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-8 00:28
竟然情願徒時間塞車但到頭來唔 ...

港碼唔洗淋,冇位...

騎尼?so what?冇問題架,系騎尼得黎又塞車又慢先有問題呀嗎...

681西行有2個塞車位,第一個冇咁嚴重既分域街,第二個就系大道中,咁咪學我話,西行停埋海富皇后像咪轉右出IFC囉...

720?有條咁既線?中上環我只會有興趣行落地底,我只系識由太古城坐720去舊灣仔警處,冇啦...

般中碼?果句,有位你咪般囉...

點解走線咁騎尼?離不開2個原因,一系就同想當年個里數收費表有關,一系就想平均翻2個方向既行車時間...
paul2357paul 發表於 2016-8-8 07:36 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-8 01:54
......點解走線咁騎尼?離不開2個原因,一系就同想當年個里數收費表有關,一系就想平均翻2個方向既行車時間...

平均翻2個方向既行車時間?原來呢樣野一定要做個咩?
君不見例如603港島方向快手手衝完4幹落就轉去中環碼頭,但九龍方向卻屬於要特登兜德輔道中上客果批。
的確621、681、680X由總站出黎竟然可以唔駛做特登兜德輔道中上客sell就腳確實係當中少有。
AVW28 發表於 2016-8-8 09:26 | 顯示全部樓層

681行邊條路返香港站,都有好有唔好。

跟現有路線,正如有板友講唔好處係要塞大道中,但好處正正係做到電車路和內街既客源,
畢打街站對面就係置地廣場,向碼頭方向行就係環球大廈和交易廣場等等。

李超人大廈站對面係匯豐總行,附近係舊終審法院、舊立法會、遮打花園和皇后像廣場。

跟307兜上環,好處係做到上環和中環碼頭。唔好處係電車路既塞車情況可比大道中有過之而無不及,時間隨時比現有路線更耐。
然而,呢個行法就解決左自2005年開始680由港碼縮落金鐘東後,非繁馬鞍山冇車去上環既問題(當然,呢個問題可以用港鐵解決)。

直行告士打道,好處係避開分域街和大道中塞車位。唔好處係到上、下繁果陣告士打道去中環方向一樣係塞車位。
有板友建議停皇后像廣場站後右轉,如果佢香港站方向兜一兜交廣,舊有中環電車路一帶既客源都仲保得住,始終交廣行去電車路唔遠。
而交廣呢個位,對681黎講,始終有好大既戰略意義,論位置,她處於碼頭和電車路既中間;
論便捷,樓上有天橋駁通各大廈,隔離就係香港站既大堂。
以回程黎講,681係中環區最多人上車既地方就係交廣。
LL3850
680X 發表於 2016-8-8 11:54 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-3 22:28
中午橙公司時段...
我唔想玩d咩680/681大重組,681唯一需要改既系西行咪鬼同我入大道中塞...

咁大家搭既時段可能唔同
咁就真係口同鼻嘈...
平時我就指定揀九記坐
一到新記就改其他方法

680X 發表於 2016-8-8 12:21 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2016-8-8 09:26
681行邊條路返香港站,都有好有唔好。

跟現有路線,正如有板友講唔好處係要塞大道中,但好處正正係做到電 ...

當紅日搭681入皇后大道中嗰陣成日塞好耐已經嚇走一堆原本中環落既人提早落車嗰陣,似乎好應該推佢出電車路避下塞車再食埋上環客,咁做可以解決一直以來馬鞍山人嘈非繁冇車去上環既問題
至於北行就保持原狀好啦,下繁電車路嗰邊交番比未來980X做啦,到時加番619,681 BBI方便非繁北行既人啦,轉乘點就金鐘站
drbean7218 發表於 2016-8-8 13:40 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2016-8-8 12:21
當紅日搭681入皇后大道中嗰陣成日塞好耐已經嚇走一堆原本中環落既人提早落車嗰陣,似乎好應該推佢出電車路 ...

980X 下繁是行干諾道中, 不經德輔道中。
drbean7218 發表於 2016-8-8 13:54 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-8 00:28
竟然情願徒時間塞車但到頭來唔 ...

乘客觀感問題。

早幾年唔是咁塞車, 以681走線算正。好過680擺港碼, 行車時間超唔穩定。

ST4967 發表於 2016-8-9 15:58 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-8-8 13:40
980X 下繁是行干諾道中, 不經德輔道中。

行干諾道中可以等食屎
RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-9 16:47 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-8 01:54
港碼唔洗淋,冇位...

騎尼?so what?冇問題架,系騎尼得黎又塞車又慢先有問題呀嗎...

踢鬼走 720 港碼已經有位
反青沙撐獅隧