hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴來往屯門及旺角情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴來往屯門及旺角情況

astrial 發表於 2016-8-7 22:43 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-7 16:40
點解唔考慮槍左63X?反正洪水橋有268X,又要屯門收元朗價

冇左63X,60X一變二,以60X班次密到,拆線問題 ...

63X最大問題係有慢啲但係又平過佢又密過佢嘅60X頂死咗,而且行車時間優勢又唔係太大(快大約10分鐘)

就算係洪水橋268X唔停美孚同一開波就全晚行西九龍走廊,感覺上63X又係輸

新界方向又唔到旺角客倉位執死雞(快富街一帶)

所以63X注定係二奶命

其實我估九巴係好想殺線,不過區議員實嘈,所以先話攪特快減少用車
miklcct 發表於 2016-8-7 22:45 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2016-8-7 15:51
弊在另一批人唔願意轉車,轉車加等車浪費時間,而且轉車站係尾站,隨時更加上唔到車。所以轉車站只為無直車 ...

屯公轉車站主要作用如下:
1. 避開迂迴路段:
由黃大仙去龍門居,可以搭259D轉59M,避開259D途經的屯門市中心。
2. 減少等車時間:
由黃大仙去龍門居,可以搭61X、258D或259D轉59M或59X,享受頻密班次。
3. 享受更低車費:
由黃大仙去龍門居,可以搭61X轉59M,車費比259D低2.7。
4. 選擇更佳站位:
由旺角去美樂花園,可以搭59X轉59M,在門口正對面落車。
5. 車廂不再擠迫:
有了轉車站,乘客不再盲目逼上熱門路線的巴士令其真頂閘,而會流動至其它前往轉車站相同路程而有剩餘空間的路線,並於轉車站重新洗牌。例如59X及60X的客量會流至66X及67X。這可令各條相同區域路線的客量平均化,增加原有客量差的路線使用率,令其不用取消。
進智公交
groom1002 發表於 2016-8-7 22:53 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-7 22:45
屯公轉車站主要作用如下:
1. 避開迂迴路段:
由黃大仙去龍門居,可以搭259D轉59M,避開259D途經的屯門市 ...

問返一個問題,轉車站有幾大?繁忙時間轉車站已多巴士停泊,停一停已無8-10分鐘,為咗避開迂迴路段和增加選擇,而令其他線陪塞,有無搞錯?
bestwishes706 發表於 2016-8-7 22:58 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-8-7 22:30
今年的RRP係建議飛美孚同全日上西廊,268X夠快就係因為唔停美孚先突顯到快姐,我試過係鍾屋村上63X同喜利 ...

RPP係話全日行西廊但冇飛美孚

北行死等63X,因為轉68A收貴D,另外都係想行少段路,青公行入洪福都有一段距離

洪水橋需要一條自己M線多過X線,但68A始終用元朗市收費,所以北行會比較貴

exspeed 發表於 2016-8-7 23:00 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-7 08:21
大興近年來簡直係風光到爆。
搞到所有對外線都係大興優先出入屯公,跟住258D和960又兜哂大興三邊又俾大興 ...

咁你想點 ?

使唔使 cut 哂佢變返以前得 66 同 66M, 66X 仲係兩味個陣 ?

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
m_rd08 發表於 2016-8-7 23:05 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-7 22:43
63X最大問題係有慢啲但係又平過佢又密過佢嘅60X頂死咗,而且行車時間優勢又唔係太大(快大約10分鐘)

就 ...

改快左條線又做得唔夠徹底,結果成條線變得唔湯唔水囉

比隔離公司做既話,一早已經將60X陰乾+縮短,同63X飛走葵涌同美孚並大幅加班

miklcct 發表於 2016-8-7 23:06 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2016-8-7 22:53
問返一個問題,轉車站有幾大?繁忙時間轉車站已多巴士停泊,停一停已無8-10分鐘,為咗避開迂迴路段和增加選擇 ...

由轉車站啟用以來,我未試過1分鐘之內走唔到。通常都係半分鐘就走得啦。

進智公交
groom1002 發表於 2016-8-7 23:08 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-7 23:06
由轉車站啟用以來,我未試過1分鐘之內走唔到。通常都係半分鐘就走得啦。

...

吹出來?我去荃灣返學,在轉車站停咗3-6分鐘
exspeed 發表於 2016-8-7 23:15 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-7 21:08
我唔認為班人介意疏喎,同以前有幾密又有乜關係?66 10 分鐘一班嘅時候,66M 都講緊 5 分鐘一班,當年未 ...

唔介意疏就個個死等 66 出葵芳啦, 使乜行去隔離村搭 57M 同 58M ?

66M 於九十年代七公主時期係 7-15 分鐘一班, 荃灣方向通常一轉入新墟就會見到上一班離開新墟,
未有 960 前逢星期六日夜晚係地鐵站打哂蛇餅排隊

西鐵通車後 66M 愈 Cut 愈疏, 起碼我自己係荃灣返黎就唔會搭 66M, 行去富華街叫兩飛好過等十幾廿分鐘唔知幾時開車

成日話大興人口老化, 我自己住左三十年直到今日都唔係好覺, 唔係見到公園多公公婆婆坐就叫老化下話

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Sita1004-1017 發表於 2016-8-8 04:48 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-7 23:15
唔介意疏就個個死等 66 出葵芳啦, 使乜行去隔離村搭 57M 同 58M

66M 於九十年代七公主時期係 7-15 分鐘 ...

大興多數會派先,因為太多空置單位...所以其實唔覺得有人口老化

未改路前既66M我每次搭之前都會打去問幾點開車我先敢去搭

但而家九巴又好重視大興,除左66M另外三條全用ATENU,66M全部AVBWU(架ATE而家極少見,反而ATENU仲多),待遇只係58M後面(如果58M唔係12.8我諗仲食緊柴)
反而隔離邨條57M陰唔成就換AMN,上星期同昨日搭都壞車,仲要好早

九巴果然聰明,陰唔到57M就用服務質素迫你搭66M;4日就壞2架睇下幾時十架掛牌壞哂