hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴來往屯門及旺角情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴來往屯門及旺角情況

groom1002 發表於 2016-8-7 15:51 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-8-6 18:55
Sorry,轉車站除咗俾人無直車可以轉車之外,亦都可以俾人避開迂迴路段。如果cut走迂迴路段可以令大部分乘 ...

弊在另一批人唔願意轉車,轉車加等車浪費時間,而且轉車站係尾站,隨時更加上唔到車。所以轉車站只為無直車地區乘客使用,無謂影響現有乘客
groom1002 發表於 2016-8-7 16:14 | 顯示全部樓層
港鐵基本多重轉車,基本上西鐵對屯門深水埗x線無影響
另外為咗特快,竟郁現有線滿足慾望,較為自私和不設實際除非例如60X線和260B分工,把260B全日和延長尖東麼地道,60X縮短維港灣,不過運輸署肯唔肯係另一回事

bestwishes706 發表於 2016-8-7 16:40 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-7 13:17
轉車站要發揮最大效用,就係一邨一U線,跟住條條市區線去到轉車站就掉頭,九巴一定好樂意咁做
好,FF完了。 ...

點解唔考慮槍左63X?反正洪水橋有268X,又要屯門收元朗價

冇左63X,60X一變二,以60X班次密到,拆線問題唔大

之後將63X資源放落68A,68A擺返葵芳,但唔再去青衣。

青衣就由57M或66M去做
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-7 17:01 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-7 16:40
點解唔考慮槍左63X?反正洪水橋有268X,又要屯門收元朗價

冇左63X,60X一變二,以60X班次密到,拆線問題 ...

如果63X槍得既
屯轉開幕果下而家槍左啦

係呀屯門收元朗價
不過有一堆人肯俾你又吹佢唔脹
要分清楚既係
63X有問題既地方係因為收多左$1.4
定係有其他更重要既問題先

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
shakugan2005 發表於 2016-8-7 17:17 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-7 16:40

冇左63X,60X一變二,以60X班次密到,拆線問題 ...

1. 屯門消防局個站都係叫人行番去鳴琴站搭66M, 就算往屯門方向轉番961都唔知為咩仲要補$0.7, 點解為左山景總站就唔可以殺左57M? 大不了未961轉60M/66M往荃灣比二次轉乘及退錢; 以及唔該60M/66M轉961往山景唔洗補果$0.7! 為左殺59A都可以出到退錢轉乘, 睇下有冇心要郁57M既姐, 我就唔係好信57M全日得幾耐, 不過唔拖下先, 好似66/66M咁順灘就真係連轉乘都冇咁解

2. 68A應該要放番落葵芳, 殺左57M就可以擺68A去荔景北, 用57M資源去加班比66M/68A; 青衣比41M/42M/243M轉乘去屯門M線未得囉, 68M/69M等線都有41M/42M/243M免費轉乘, 但67M/68A等線就冇, 變到青衣搭車行不收費既屯門公路仲要貴過行收費既大欖隧道去天水圍, 仲要剩係去到青衣站
bestwishes706 發表於 2016-8-7 18:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-7 17:01
如果63X槍得既
屯轉開幕果下而家槍左啦

幾個原因:
本身一程車過唔肯轉
班次疏
收費貴
兜美孚

收費貴,屯公三站客就少搭去,客量唔夠自然冇誘因大幅加班,同其它X線接近,跟著就惡性循環
天水圍會主動轉268X,係因為268X夠快又平;但63X又兜美孚,時間有慢,加埋收得貴,就少人搭,班次疏班客梗加唔會理
所以佢今年話如果夠客加到20分班真係唔睇好
63X係就經屯公三站,但加埋班次因素,有58X點解唔上先,以上繁為例,成堆線包括63X要塞屯轉,但58X就飛走唔入,慢唔過63X幾多

屯轉方面
開個陣 59A 57M都未話要郁,63X佢想睇下救唔救到線先改特快,係洪福邨入伙後客量上升,但同268X比係不值一提

樂仔〞 發表於 2016-8-7 21:08 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-7 01:04
大興人唔介意疏 ? 講下好啦

以前 66 早上仲係 10 分鐘一班既時候最旺場, 講緊仲係去奧運站, 新發邨未拆, ...

我唔認為班人介意疏喎,同以前有幾密又有乜關係?66 10 分鐘一班嘅時候,66M 都講緊 5 分鐘一班,當年未人口老化,仲有新發邨搭救,當然人多
自從要起西鐵,66 66M 要兜到去雅都後,客量就已經開始跌,258D 全日減班就再跌,人口老化又跌,班客寧願搭 57M 58M 都唔肯等 66M,2 條線就開始頹
就算西鐵通返,66 66M 唔再兜雅都,班客都已經慣哂行出去搭 58M,貪夠密,搞到做唔返起條線
搞到今時今日嘅地步咪又係大興人自己攞嚟

66M 同 67M 情況好相似,兩邊客源都好容易 shift 去其他細區嘅線到,只係 67M 仲有富泰同彩暉頂住,66M 得個山景仲要同 57M 爭食,當然搞唔掂

siusiupeople 發表於 2016-8-7 21:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
shakugan2005 發表於 2016-8-7 22:09 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-7 21:17
比你58X 飛到屯轉有何用, 一條長沙灣道咪整番慢條58X囉.

長沙灣道都唔算慢啦, 但係美孚一個站已經六分鐘, 260B取消美孚一站果陣即刻話全程行車時間縮減六分鐘! 仲有唔洗條葵涌交匯處喎, 63X係葵涌交匯處有站, 就算多數冇客上落都要慢線慢駛, 如果有架36A/37停站仲要一齊停埋, 依度又多一兩分鐘, 一樣價錢都話, 但加埋根本就唔值得比貴D!
hadboy5 發表於 2016-8-7 22:30 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-7 18:04
幾個原因:
本身一程車過唔肯轉
班次疏

今年的RRP係建議飛美孚同全日上西廊,268X夠快就係因為唔停美孚先突顯到快姐,我試過係鍾屋村上63X同喜利徑等268X,因此知道兩架車大約幾點去到旺角,兩架車竟然可以同一時間係荃灣路相遇,但可惜63X要先塞落美孚,結果同268X比較起碼用多十分鐘,63x的洪福客量少過268X唔係太信,因為63X過左藍地座上客都唔算少,反而係屏山見到的268X座上客真係少,同埋屯轉真係有批人死等63X而唔上68A