hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站? ...
開啟左側

其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站?

樓主| Mueller 發表於 2016-8-19 04:31 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-18 07:40
即係話,其實一直以來,ZF Openmatics同凱倫報站機對於「ETA」同「報站」呢兩件事一直都係各有各做,兩個 ...

凱倫自動報站同Openmatics提供既ETA應該都係各有各做.
部凱倫機就算漏報/jam住/早報站都唔會影響ETA既準確度.
斷估呢套由德國/捷克人開發既Openmatics唔會好似凱倫咁低技術.

而數據管理方面, 某巴士台話過部凱倫自動報站係用USB作資料上載 部機有USB插槽.
ZF Opematics就唔知.

其實幾難估計Openmatics既車載電腦有無儲存巴士路線走線及站位.
可能Openmatics車載主機只係負責把巴士實時位置傳到九巴中央server, 由中央server根據巴士實時位罝/車速/已儲存在中央server的走線和站位等資料計算預計到站時間.
所以Openmatics車載主機有無位路線走線及站住真係唔知道.
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-19 05:40 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2016-8-18 22:49
咁本身買ZF叫X機果陣已經係新報站用左一排
果舊咁嘅新報站最初起幾部蛋上面用
之後先推到其他車

橙牌E400落地係用舊凱倫手動報站, 同時裝埋Openmatics.
可參考香城巴士資源中心既儀錶板相片, 有舊凱倫遙控器+Openmatics駕駛提示器.

城巴Telargo其實都有用GPS, 而且唔單單係修正里數咁簡單.
舉個例, 假設巴士現時位於A站, 下一站順序係B, C, D, E 站.
但係車長set錯起始站位, set左做D站.
結果部機由駛離A站開始係報 "下一站 E 站", 由B站行到去C, D, E站都一直顯示 "下一站 E 站".
埋E 站就識得出站旗圖案.
可見就算架巴士偏離左走線, Telargo都根據里程計以外既資料決定架車位置.

我都覺得凱倫只係以純GPS都可以做到咁既準確程度都幾厲害.
但係論可靠程度同穩定程度, 凱倫同Telargo真係差一截.
Telargo起碼唔需要車長間中set返站位, 基本上一開始報站就唔需要再理佢, 除非改路.
但係凱倫真間中jam住, 要車長set返.
純GPS, 因為地理因素, 真係好難解決108線往寶馬山方向上大坑道天橋未到豪園站就報下一站既問題 (本人前幾個回應講過呢個問題).
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-19 06:06 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-18 23:04
以你所講﹐我又無理解錯誤的話﹐報站機的data其實係無巴士站的位置。
每當司機輸入相關路線後﹐要在第一 ...

就係咁白痴, 當時某巴士台都有詳細說明講述點樣採集站點/GPS座標.只要部機採集左某條路線既站位GPS座標, 嗰條路線就可以自動報站.
不過如果有中途站無採集座標, 駛過左嗰啲站就唔會自動報下一站.

請參考下面條link, 最底幅圖影左部凱倫機進入左 "座標採樣" 程序.
按"ENT"掣就可以將右邊既 "即時座標" 存入左邊 "站點座標".
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=742378&extra=page%3D1&page=1

至於後備車, 如果調去第二條線, 只要部機有齊哂條路線所有站位GPS座標就可以自動報.

不過部機係咪包含哂所有路線及GPS座標就唔知喇.
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-19 06:42 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2016-8-19 01:40
新凱倫識自動追站,所以當凱倫發現原來未到新田 PTI 時就會自動退返上一個站
...

恕我未能同意閣下所講.純GPS報站無 "走線" 呢個概念, 部機唔知道架巴士喺條路線既邊一個位置, 係無乜可能好似Telargo咁自己追站.
凱倫只係純粹以架巴士入站/離站黎決定報唔報下一站.

如果部機報下一站, 即係部機判斷架巴士已經離開左新田PTI, 及正前往下一站.
部機應該只會check住架巴士到達下一站未,
應該唔會倒返轉check部巴士到達新田PTI與否而決定退唔退站.

例如九巴108線往寶馬山方向, 位於港島, 過左聖保祿醫院前往豪園既一段路程.
參考以下截圖.
過左聖保祿醫院, 巴士駛過大坑道橋底, 然後向左轉駛入銅鑼灣徑, 上大坑道天橋 (橙色部分), 兜個圈先到達豪園站.
因為地理關係及GPS有誤差, 架巴士到達黑色交叉標記既時候, 部凱倫機以為架巴士到左豪園站.
實際上, 架巴士根本未到豪園站, 當時巴士是位於豪園站的下方.

當架巴士駛至紫色交叉時, 部凱倫機以為架巴士已經離開豪園站, 所以就報 "下一站係光明臺".
到真正抵達豪園站既時候, 部凱倫機都無自己退返站.

樓主| Mueller 發表於 2016-8-19 06:51 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-8-19 01:51
講開追站,假如師傅開車之後唔set報站,let say去到上公路果陣先喺Telargo控制器度按YES,佢都可以好快ca ...

Telargo追站功能幾厲害.
有一次我由北角健康中街總站搭18.
車長原本無開報站, 到左某個中途站先開報站.
起始站位係北角健中街總站.
部機一秒鐘內飛左已經停靠過既中途站, 直至當時正前往既中途站為止.
Ming@5119 發表於 2016-8-19 07:34 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-8-19 02:39
無睇過啲API,但肯定ZF套Openmatics可以提供到準確巴士現時嘅坐標,
新版八達通機可以提供報站嘅站名,
咁 ...

其實佢個logic應該唔係咁複雜
只要佢detect到已經離開車站,佢就會俾個signal去報下一個站
只要報站機果陣冇報緊特別報站,佢就可以跳入去報下一個站嘅process

呢個簡單logic建基於一個假設:上一個站報得準
kei_hk 發表於 2016-8-19 10:05 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-8-19 06:06
就係咁白痴, 當時某巴士台都有詳細說明講述點樣採集站點/GPS座標.只要部機採集左某條路線既站位GPS座標,  ...

你提供的link都4年前﹐當時仲係測試期間﹐所以有些野都唔能夠作準的。
例如採樣﹐為每一個車站記錄位置。部機係有此功能﹐但可能係供新線/改站位時﹐第一次做data所用﹐之後export番data去中央儲存。
未必一定要司機在第一轉車(假設部車未行過此路線)﹐逐個站去做設定。
如果一定要司機第一轉車去做﹐一些人少上落的車站﹐由於車不需要停﹐咪好難準確設定車站位置?

用了多年後﹐使用的車輛數目已經大幅增加﹐我最想知﹐中央套data是否已經包埋車站的位置資料。
即係司機只需download data去部機﹐便可即時用到自動報站。

所以﹐真係想知而家實際運作﹐司機究竟要事前預備什麼工序(例如download data............)

另外想知多二件事﹐舊的報站機記錄路線有限﹐而家新機又可以save多少條路線?
新機是否都係要問站長取USB 去download data去報站機?

nwfb23 發表於 2016-8-19 11:22 | 顯示全部樓層
九巴0個套真係一路轉緊同改良緊

Telargo 咩原理唔駛估估0下,陳Sir本年鑑有專人介紹過,比想象中全面好多,ETA一早可以做到,只係backend 配合唔到全面採用
後期係自行研發,所以而家要upgrade就寧願搵第二間公司

九巴0個套,照計Openmatics 係負責定位,位置傳俾ETA + 報站機
ETA方面,Openmatics 唔駛save 路線ga,只需要有車牌同定位,Server 可以cross-match 電子站務系統,就計到ETA
報站直接從Openmatics攞位置

所以兩套都算係分開運作
nwfb23
CRH5 發表於 2016-8-19 11:41 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2016-8-19 11:22
九巴0個套真係一路轉緊同改良緊

Telargo 咩原理唔駛估估0下,陳Sir本年鑑有專人介紹過,比想象中全面好多 ...

新城好似係 server 提供唔到全部路線 ETA,如果要提供就要成套系統試過
Btw 聽聞 LECIP 準確度欠佳,願聞其詳
CRH5 發表於 2016-8-19 11:44 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-8-19 10:05
你提供的link都4年前﹐當時仲係測試期間﹐所以有些野都唔能夠作準的。
例如採樣﹐為每一個車站記錄位置。 ...

新機可以download晒路線data(跟廠分線),係廠入,唔洗好似舊機只有某幾條路線,拿CF卡係站頭入
但好似真係唔會有站點位置的,如果唔係我個次搭 ATENU@72 應該全程都自動報站啦(PH1344用新機,72掛牌)