hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取
開啟左側

[其他] 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取

stevechau 發表於 2016-9-14 12:29 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-14 09:41
其實港島越來越塞車係惡性循環黎, 巴士服務做唔好, 逼使更多人走去渣車 (呢堆人叫佢保鐵就一定唔肯架啦)
...

主要真係除左巴士之外, 其他車輛都係越黎越多~
電子收費其實影響唔到D乜, 有D要日日用車果班唔會慳呢度, 分分鐘慳隧道錢塞爆紅隧仲抵玩~
事關港島區, 位與位之間既距離太短....一係電子收費個區域要大先有意義~

另外短期去睇, 要解決港島中北部塞車....係西隧專營滿之前...
將紅隧既私家車收費大幅扯高到貴過西隧...變相將私家車推向東西隧...
咁中間已經少好多車塞, 同埋西隧九龍果邊起碼食到咁多車流走~
tridents 發表於 2016-9-14 12:36 | 顯示全部樓層
kelvina905 發表於 2016-9-13 21:16
而且佢話點解好似車愈越來越少,某程度上關而家冇站長事

無站長呢下真係好離譜, 楂車既做馬過鐘又無站長, 條友打上去話嘜就嘜作哂故仔摶踢吾駛做, 班客係總站見有車又比人踢走, 頂.

慳埋 d 站長錢, 但營運一團糟, 怡家最興係過鐘無車返呀, 等到有車返啦, 站長拉車做多錯多, 理得你早繁 30 分鐘無車, 有車都吾會拉, 你班客自己繼續等, 投訴有你投, 一句塞車就話吾關我地公司事, 正無懶公司.
tridents 發表於 2016-9-14 12:53 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-13 12:09
新新舊舊,半新舊,老屎忽也好,真係用心服務乘客,係有,只係賣少見少

好伙記都有既.

有次座城記有意外, 我幫個楂車做證人同亞 Sir 落口供, 個楂車勁吾好意思, 隔左排又遇返佢吹左陣水, 佢話有次做 77 尾車南行去到民新街打開門無人上, 咪開車囉去到大酒店紅燈停車, 跟住有條友走埋黎拍門, 咪開門問佢咩事, 個客話佢飛站吾比佢上.

個楂車話, 我呢架係 77 你企係 2A 站, 開左門你又吾行過黎上, 我怡家好心呢架尾車開門比你上你又話我飛站, 個客就繼續玩野, 個楂車心話趕收工搭伙記車, 如果吾係同佢玩獲甘.

有時又做好心又比人投訴, 間公司又黑人憎, 減時間無得停, 比我做楂車一塞實做馬, 同你跑?  前朝過海線就會, 本土線跑吾掂灘多半轉, 跑得掂返去咪又係我做, 怡家摶你踢一腳仲好.
tridents 發表於 2016-9-14 13:05 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-13 12:30
咁人車都派足情況下,啲車去哂邊?

怡家新城 Cut 時 Cut 到前朝咁款, 係呀派足開足又點?  根本吾夠時間行開吾足班次, 以前灘牌制, 怡家踢車制, 慢多 3 分咪踢, 一係照行一架做二架去到對面大過鐘, 你投訴無車我就話塞車, 你話佢 Cut 行車時間咩? 佢話 TD 批喎吾關我事喎.

有時又話開足車架, 不過一架入廠一架入油一架臨時缺勤一架壞車一架拉左吾知去邊又塞車沿途上落慢, 投訴嘜都話吾關佢事.

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
kelvina905 + 3 以前灘牌制, 怡家踢車制

查看全部評分

kay 發表於 2016-9-14 13:33 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-9-14 12:01
佢試過作故仔屈人 ga
我質疑佢都有問題?

可搵版主仲裁
世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2016-9-14 14:21 | 顯示全部樓層
麻煩針對巴士公司而不是個別乘客, 多謝合作

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
38.HKT.138 發表於 2016-9-14 15:04 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2016-9-14 12:36
無站長呢下真係好離譜, 楂車既做馬過鐘又無站長, 條友打上去話嘜就嘜作哂故仔摶踢吾駛做, 班客係總站見有 ...

講得好好,大家都知甜橙成個南區得靚女啊凱啊怡同好Cyber既港口,共2個站頭有放站長。就以華富甜橙大陣為例。
有乜冬瓜豆腐到站簽到過鐘接車都要打返柴灣,個個度好波路一係慢慢碌一係到左擺埋一邊唔打電話報,等到後面返又過鐘。
急屎急尿電話唔通無人聽
港男站條西隧快線梗加無皇管,梗係啦。Cyber大人連元配都未顧得惦呀仲要顧埋叉仔,聽港男電話。
而家中環山道天橋特快加左時算好啲,以前?X03同079一齊冧
港男果邊都冧硬架啦,一個人做得幾多野,車又返得一架。
好自然最大受害者係等車既貴賓~

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-14 15:08 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-9-14 13:05
怡家新城 Cut 時 Cut 到前朝咁款, 係呀派足開足又點?  根本吾夠時間行開吾足班次, 以前灘牌制, 怡家踢車制 ...

非常好既分析,正所謂跑又三粒唔跑又三粒。點解要跑,過鐘照開唔使諗。
呢單開到對站就自然開唔到
加上而家啲車,得個樣。鎖頭鎖尾,想跑都無得跑。好似以前970批埋口,一腳油去到街尾而家架直梯仲未叮完
300號既開口車,兩腳油彌敦道都衝到六十幾,超速又如何。
而家四十公里轉緊6波慢慢煲緊陰公
一句講晒,無得救。

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-14 15:57 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-9-14 12:53
好伙記都有既.

有次座城記有意外, 我幫個楂車做證人同亞 Sir 落口供, 個楂車勁吾好意思, 隔左排又遇返佢 ...

而家啲客完全變質,加上咁既制度唔會有歸屬感;
造就左對份工(客)好等於對自己殘忍;
好車長係有,只係越來越少,橙記 914 早更字軌有兩個都係好好,揸車好定,對客親切有禮。
有時唔怪得司機咁多,本身幾好都心恢意冷。
所以先話好既變差差既梗差........
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-14 16:08 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-9-14 12:29
主要真係除左巴士之外, 其他車輛都係越黎越多~
電子收費其實影響唔到D乜, 有D要日日用車果班唔會慳呢度,  ...

車多道路環境差左啲人揸車又無品見你巴士梗唔讓,打燈出站轉線佢踩快啲上黎,自己過唔到紅燈都要航住你唔俾你出;
口臭講$2之後,似復康巴士多過專利巴士,三時三刻都站站停咁濟,無得踩得快一個唔該的士佬硬咳停車上落,Dup車撻件係度告老不;
不確定性太多;
其次係車既機械配搭,上文提過唔多提。
咁既環境,唔只客受苦,車長係首當其衝。
公司俾人揸頸就命開多班開小班都要過五關斬六將,一係做區議會扯線公仔;
賺又唔係賺得多,冇心做好正常。

不厭其煩再講,中巴預左有呢一日,神早係90後已經步署交牌啦。
中巴帶您 睛空萬里