hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

drbean7218 發表於 2016-10-26 14:43 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-26 12:43
單靠填海區果邊, 想好似86C咁做條直線就梗係唔夠照LA~
但版友, 呢度講到轉乘係萬能的靈丹妙藥嘛~
由286C ...

就算286C 做全日, 馬鞍山上青沙轉車駁腳都唔是靠286C, 286C在總站開車唔塞車都要行差不多半個鐘先上到轉車站。
如果塞車的緊加唔只這個時間。 朝早返工/放工, 馬鞍山的乘客多數靠馬鐵/803, 人們勝在密車及快。

好像我現在0713-0714 小巴803在利安開車, 人們小巴0730-0733已經到田心村, 轉埋車出南昌站/九龍站都是07:50,  286C 頭車都是啱啱到轉車站。就算我轉982X過到中環都是07:51-08:00, 680X 頭車都未到。 我落車食埋個早餐, 07:13班車都未到中環。

所以286C 貴$1, 但走線太慢, 感覺完全唔值。

gu9434@24 發表於 2016-10-26 14:44 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-26 11:10
你講果段得四盞短燈JE...咁你肯踩既話, 東京街都做到既...
我以為咁叻可以直達長沙灣道TIM...

警署唔算係短燈..點解要停燈係因為停站上落客影響..同樣情況有亞皆老街東行近天光道果段

但同意海旁堆燈陣(不論近南昌站同四小龍)的確難頂
(最難頂莫過於701 改道後可以沒一支燈係順)

PS: 與華街西行頭果3枝燈(近青山道口至貿易廣場) 食紅食到傻..人行隨時快過車行

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 14:58 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-26 13:29
就係因為青沙需要而無咁既新資源, 而舊資源又唔太適合比青沙..
所以對而家既青沙最好既做法係...唔好搞野 ...

可謂舊資源唔太適合俾青沙先?
講來講去好似係閣下擔心而家深水埗舊區既資源會冇晒咁
但事實係唔係一定係咁呢?
當然所有野可以原封不動
少做就一定少錯
只係對乘客來講咁做法完全唔理想

一開始已經講左
加強青沙服務既原因唔係因為要令青沙使用率提升
同時幫獅隧使用率下降
lee件事idfc

啦我又講多一次
好耐之前86系係或者可以自身做到重組
不過係好耐之前既事呀嗎兼只係剛剛好夠數
睇返我自己四年前寫既野對比下
86/86A/86C已經自身少左四架車
30架車要分俾三至四條線
(啦如果得三條線仲要其實冇咩改善)

如果夾埋落青沙到
第一最起碼抽現有沙田區資源都方便D
而又唔關深水埗事
第二如果要理想地三拆四而又要夠客下
有青沙轉乘幫補下好好多

我唔覺得老九有興趣為馬鞍山開兩條西九線
特別是大家睇到當唯一條西九線都未做得好

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
jpoon 發表於 2016-10-26 15:47 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-26 11:38
大磡邨重建已經無位...一係起少棟樓LOR~
另一方面, 有位落都未必有位起路上去...唔通又剷走埋個斧山道泳 ...

唔駛,響而家觀塘繞道天橋同采頤之間空位起,過咗太子道東先駁返觀塘繞道就得
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2016-10-26 15:49 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-26 11:35
技術困難係指路面承重/改渠位??
暗渠係興華街邊段??

我印象中興華街以前係好似東京街、南昌街、水渠道果隻明渠,後來先覆蓋明渠做暗渠
http://jpoon9394.blogspot.com/
stevechau 發表於 2016-10-26 17:46 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-10-26 14:43
就算286C 做全日, 馬鞍山上青沙轉車駁腳都唔是靠286C, 286C在總站開車唔塞車都要行差不多半個鐘先上到轉 ...

咁無辦法...連MOS都嫌慢既話, 青沙真係唔知推咩上去好~
stevechau 發表於 2016-10-26 17:48 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2016-10-26 14:44
警署唔算係短燈..點解要停燈係因為停站上落客影響..同樣情況有亞皆老街東行近天光道果段

但同意海旁堆燈 ...

果3枝燈的確係咁...不過自從東京街加左燈同過路線, 保安道出黎西行仲地獄過興華街...
呢頭D燈真係越搞越煩~
stevechau 發表於 2016-10-26 18:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 14:58
可謂舊資源唔太適合俾青沙先?
講來講去好似係閣下擔心而家深水埗舊區既資源會冇晒咁
但事實係唔係一定係咁 ...

睇你點為之好LA...以而家86C既客量, 佢客量個效果仲好過286X~
其實你仲想佢點?? 唔係西九養唔起86C, 而係老九自己頹做條線...
你比多多客佢都唔肯加車...咁點做先好??
事實上西九唔殺86C, 其實286C係唔需要全日存在的~
連唯一一條西九MOS線你都覺得做唔好, 就唔會因為改做286C而做得好...
反正都係本身班直線需求都未做好既線, 就咁改行一條又唔會快左仲要收貴D既線就會好左??

而如今86系既覆蓋問題唔係少做少錯, 而係用左個錯既方案...
咁就唔係唔理想, 係成件事錯晒, 仲衰過唔做~
SSP既舊區資源係唔會無晒, 因為主要客源客量就係我地呢邊...
你想要客就要過黎, 無得走...唔係舊區死攬86系, 而係比埋青沙你, 86系都唔會離得開舊區~
但要做舊區客, 獅隧就會變得比青沙吸引~

同埋86系應該唔使3拆4住, 3條線唔計286X...重組完係夠冚沙田區既, 最多嫌班次唔夠多...
所以而家本身係有客夠客...甚至繁時3條都一樣爆左載唔晒, 你想比多D都上唔到車, 點好左法呢又??
唯一可能既好處只係靠青沙牌頭去加班...但事實上, 要加既話而家唔改都加得...
何以上左青沙就有資源加, 唔上就無??
stevechau 發表於 2016-10-26 18:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-10-26 15:49
我印象中興華街以前係好似東京街、南昌街、水渠道果隻明渠,後來先覆蓋明渠做暗渠
...

哦...興華街我唔係想起橋...
而係長沙灣道荔枝角道呢段轉返做雙向...
另外荔枝角道至西廊橋或呢段要收地擴闊至至少雙向雙線...
咁應該可以令到青沙往SSP舊區方向時間更快...
Snowbb 發表於 2016-10-26 19:41 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-26 11:32
咁我又問, 唔係能夠強化到點對點既來往, 咁即係想做大個轉乘...
但另一方面, 而家既點對點服務尚算足夠時 ...

做大個轉乘係其中一個目的 , 分流舊路先係另一個目的 .

依家尖山大部份時間都十分暢通但只有少量路線途經 , 但另一邊經常擠塞的獅隧卻有一大堆路線途經
從眾多的獅隧線搵其中幾條改行尖山 , 個人認為並無問題 .

而且尖山線有D地方係依家的舊路路線都做唔到 , 以 280X 為例 ,
市中心 30 分鐘出到尖沙咀 , 獅隧點行都做唔到呢個時間 .

如果尖山路線在某些地方有優勢的話 , 其實係可以吸引一些客從獅隧線轉用尖山線 .