hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

kmb71k 發表於 2016-10-27 00:15 | 顯示全部樓層

straysheep123 發表於 2016-10-26 22:35
其實拎81C拆件

281X照行獅隧

281B行青沙可能係方法

不過就會變左沙乙博大圍冇左車去窩打老道& g

當城河東已有287X+280X
281B唔太適宜行青沙

以上回應,是否可行?是否合適?
HT408 發表於 2016-10-27 00:21 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-10-27 00:15
當城河東已有287X+280X
281B唔太適宜行青沙

280X邊有過河…
stevechau 發表於 2016-10-27 11:38 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-10-26 19:41
做大個轉乘係其中一個目的 , 分流舊路先係另一個目的 .

我咁睇...點解D人寧願成日塞都仲係要行獅隧??
你解得通就明點解踢舊線上青沙係意義不大...再加上巴士既使用量係路面其實唔算高...
比你分到線去青沙, 都幫唔到流量條數幾多~
但唔否認搵幾條線上去青沙可能會合適呢種講法~

如果要"吸引"客從獅隧線轉用青沙線, 咁就係先後次序問題...想做到咁就要先開青沙線RUN左一輪先殺獅隧線~
另外你提到既280X我覺得算係用青沙新路用得比較好既走線, 不過客量又唔算好標青...
而家要用適合青沙行既線, 唔少位都係要守...走線上唔好太期望可以做到好多舊既旺位住~
stevechau 發表於 2016-10-27 11:42 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2016-10-26 20:24
興華街果段已經搞緊(不過講到口臭..同埋諗極都唔明點解可以搞咁耐)
附近區議員已經貼左Poster話就快搞掂
...

我都一樣唔知...肉眼睇應該除左劃線同重新搞燈位之外, 已經無乜野要搞~
stevechau 發表於 2016-10-27 12:04 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-10-26 20:48
86C 我也同意繼續行獅隧比較好
至於成個 86 系除左 286X 外 , 其實 86 我都覺得係有條件上尖山 ,

如果86要上尖山唔係唔得, 前提係要改野...
86尖山入沙市去火炭, 240X要全日化比客轉乘去返舊86沿線...
如果240X唔全日化, 就要86減車再加車比86A拉入黃泥頭頂86舊位...
所以唔係無條件, 而係無資源...

286X雖然係西九龍吸到客, 但連埋南昌吸到既...對比返舊長沙灣青山道唔肯行返出黎果班客~
只係一換一左右既此消彼長...所以九龍區呢邊真正升左既客量, 主要都仲係沿自於LCK工商區果邊~
stevechau 發表於 2016-10-27 12:06 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-10-26 21:54
86上尖山個問題係石硤尾白田一帶無車去沙中同威爾斯

所以點解唔方便用86系黎搞...就係一拉就搞到個覆蓋要重新搞過...
86自身可以縮短路程入火炭, 然後減車...
舊位就如在下同你樓下位版友所言...86減出黎既車加晒比86A拉返入86舊路~
覆蓋上係做到既...但86咁搞, 其實行唔行青沙都係多餘JE~
stevechau 發表於 2016-10-27 12:22 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:41
我唔明點解可以將86C同286X比較然後仲可以得出到結論
一條馬鞍山一條大圍
一條自己同自己玩

唔係自視過高...而係3條平行既路入面(荔枝角道, 長沙灣道, 青山道)
你自己話到底邊度最多人?? 東行你最快都要數到欽洲街過後, 有左鴨記先至人流旺返...
咁而家86C咁既行法咪已經啜晒兩邊客LOR~ 所以點解我成日都重覆一樣野, 當整個大區/舊區量位去睇時...
獅承都係比青沙吸引就係咁解...青沙係SSP黎講, 最吸引既位係LCK同大角咀南昌果邊...
亦即係而家286/7X已經做緊...SSP呢邊既覆蓋其實無乜大問題, 只係有班唔熟路同客源既人成日嫌慢...亦所以呢邊無乜要搞既需求~
THAT'S WHY我成日都點出...86系既問題在於沙田區內既覆蓋, 而想搞好覆蓋係唔需要靠加車/行青沙甚至轉乘已經搞得掂...
呢個就係SSP客同86系都唔需要青沙既原因...要搞既係覆蓋, 而唔係時間(特快)~
老實講, 既然86系要改得好係唔需要先靠加車時, SSP點解仲要出資源(有係唔怕加比86系的)
如果我地SSP係想佢加班, 我地自己出返車係好合理, 所以你應該無見過我要求過搞沙田區內邊條線去為而家既86系加班的~
而如果主要要求行青沙既沙田區既人, 咁沙田區自己找返條數有咩唔合理的~

stevechau 發表於 2016-10-27 12:23 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:43
咁如果唔係只係用86系去改既
連同其他線組合下補到以上客源既機會會大好多
...

咁就要睇下黎緊會有咩PACKAGE喇...
正路要搞青沙, 新界東除左沙田MOS之外, 其他區都係時候要搵線上去~
stevechau 發表於 2016-10-27 12:24 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:54
旺角冇位(或者等到93K消失)
有位既要去到大角咀但走線就費時失事
最佳選擇其實係太子入循環奧運走

如果改72X...將之擺去太子, 舊300既總站臨時擺放...
待93K消失再拉上旺東又可以嗎??
drbean7218 發表於 2016-10-27 13:58 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-26 17:46
咁無辦法...連MOS都嫌慢既話, 青沙真係唔知推咩上去好~

MOS 上青沙, 最好做埋恆耀就直上青沙, 當然做埋亞公角街都算。 好像286C做埋濱景及第一城緊是慢, 上到青沙的時間自然好差。 放工又要焗走大埔公路及塞火炭路, 咁咪趕客。

價錢收貴少少唔是問題, 最緊要走線夠快, 令人覺得值回票價。人們以前邨巴NR827收$12, 回程荔枝角開車班班爆, 仲要有上唔到車。 邨巴都是走獅隧/青沙, 不過是荔枝角直去馬鞍山恆耀, 唔是好像286C咁又停第一城, 濱景及亞公角街。就算收貴些, 快286C差不多一倍時間, 咁已經值回票價。

我唔是要好像小巴咁, 利安->馬市-> 濱景, 第一城...->田心。巴士始終唔同小巴, 巴士點快都唔會好像小巴咁唔駛15 mins 由利安去到乙明邨, 但下下玩到第一城先上公路, 就算行青沙點快都無用。

馬鞍山要搞青沙線, 都是針對上下繁時段, 以下幾個地區可以考慮
1. 九龍站, 中港碼頭, 廣東道
2. 葵芳, 葵興
3. 奧運站 (尤其是放工時間)