hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

YY487 發表於 2016-10-27 21:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-27 22:37 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2016-10-27 21:34
做循環線不如拉上何文田,唔使因為旺角塞車搞到班次無定向,同時將青沙網絡伸入何文田 ...

咁條線係唔係都要入旺角先
係既請問點唔受塞車影響
仲要塞埋亞皆老街果份
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
typhoon_york 發表於 2016-10-28 02:03 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-27 22:37
咁條線係唔係都要入旺角先
係既請問點唔受塞車影響
仲要塞埋亞皆老街果份

我冇話唔受塞車影響,但明知塞車仲做循環線唔係令班次更不穩?
reason 發表於 2016-10-28 02:30 | 顯示全部樓層

typhoon_york 發表於 2016-10-28 02:03

不如你講下,夾硬拉長條線可以點樣令班次更穩定?
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-28 08:13 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2016-10-28 02:03

"唔使因為旺角塞車搞到班次無定向"
即係上何文田就可以唔使因為旺角塞車搞到班次無定向?
果我get錯左既對唔住

我既論點係反正都係要塞反正都係班次不穩
做循環密密來密密走好過更多車困死係旺角
最後班次仲少左
就算而家72X係旺角道上車班次都唔見得好啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
DIH 發表於 2016-10-28 11:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-28 08:13
"唔使因為旺角塞車搞到班次無定向"
咁即係上何文田就可以唔使因為旺角塞車搞到 ...

同意,就算做雙向總站都一樣會塞到過晒鐘亂晒龍。

論客流及行車方便,太子>旺角>大角咀大循環最實際,
每轉車只需要塞一次,比起雙總站,隨時用少一兩部車。

為照顧上班族,可以保留早繁單向先落大角咀特別服務。

可考慮於柏景灣設定時點以照顧司機生理需要。

我認為目前最大潛力全日化的青沙線就係(2)72X。
stevechau 發表於 2016-10-28 13:29 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-10-27 18:21
240X 個人唔建議全日 , 一來收費比 86 貴
二來荔枝角係兩繁位 , 單靠葵涌未必能支持客量

86咁搞, 河西會得返72往返SSP...
要搞86C, 其實得返86A方便同佢搞...

如果單靠元洲街係好, 當日286X就無咁易踢得出長沙灣道...而且當日行元洲街主要都係為左塞住我地青山道呢班客把口, 但到頭來你擺出去定入黎, 青山道班客就係唔領你情行多個街口都唔會~
SSP既欽洲街-興華街呢段元洲街, 呢頭既人主要都係視之為落客站~
你見36B行入黎, 其實唔比起36A係出面長沙灣道上多幾多客...
呢個係方向性既問題, 諗住去新界東, 自自然然就會搵向東走既車...
呢頭向東走最近客源既大路就係青山道...286X無論行元洲定長沙灣道, 始終都係反左方向行...
所以唔單止286X, 就算係286C同270B, 欽洲街-LCK呢段都係接近無人上車咁滯~
因為呢頭咁多年黎都唔會咁樣行出黎搭, 先向西再向東又要行遠左路...

不過咁, 舉個假設...如果你真係有能本事將推86系踢晒出長沙灣道上青沙...再配合埋270B全日...
咁咪可能死死地行返出黎等車LOR...不過說實話, 正路呢個玩法一定係九記/TD先會諗得出...
而唔會係居民所願意既主動更改乘車習慣LOR~

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ChungLam + 3 大埔道青山道上/元州落係深東共識.

查看全部評分

stevechau 發表於 2016-10-28 13:31 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2016-10-27 21:34
做循環線不如拉上何文田,唔使因為旺角塞車搞到班次無定向,同時將青沙網絡伸入何文田 ...

拉上何文田都一樣會係無定向班次...上落都要塞~
只係塞多段路博做多幾個客咁LOR~
拉上去, 行返落WATERLOO等271仲快過坐呢條直線返到大埔...
mrm23 發表於 2016-10-28 15:45 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2016-10-28 11:05
同意,就算做雙向總站都一樣會塞到過晒鐘亂晒龍。

論客流及行車方便,太子>旺角>大角咀大循環最實際,

太子大循環可以 serve 多一個地點,區佬未必會反對,
不過旺角街巿條龍有可能會太長..

268X/287X/701/904/905
呢五條線人龍本身都唔少野

Snowbb 發表於 2016-10-29 09:32 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-28 13:29
86咁搞, 河西會得返72往返SSP...
要搞86C, 其實得返86A方便同佢搞...

如果返沙田方向一定要行青山道 , 咁就無得行尖山 , 因為青山道個方向同尖山完全相反
不過個人仍然認為 86 係可以行尖山 , 唔一定要繼續行獅隧 .

72/86/86A/86C 四條線返新界方向 , 72/86/86A 都係行完青山道就直上石硤尾/大埔道
得 86C 係會落欽州街再上番石硤尾 , 雖然比 86/86A 費時但果段路確實執到唔少客

除非 86 跟 86C 咁行或者改行尖山 , 否則 86 一直都能做青山道既客
黃金果邊大大個鐵路站 , 果一帶大部份客都唔見得會行幾條街口去青山道等 15/20 分鐘既 86 而唔搭 MTR

如果一直係現時既行法 , 86 基本上都唔會有加班的空間 , 因為個客源只係局限晒係青山道

當然都要留番 86A/86C 行獅隧 , 唔會全部改行尖山 .