hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

gu9434@24 發表於 2016-10-26 20:24 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-10-26 18:21
哦...興華街我唔係想起橋...
而係長沙灣道荔枝角道呢段轉返做雙向...
另外荔枝角道至西廊橋或呢段要收地 ...

興華街果段已經搞緊(不過講到口臭..同埋諗極都唔明點解可以搞咁耐)
附近區議員已經貼左Poster話就快搞掂
Snowbb 發表於 2016-10-26 20:48 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-26 18:04
睇你點為之好LA...以而家86C既客量, 佢客量個效果仲好過286X~
其實你仲想佢點?? 唔係西九養唔起86C, 而係 ...

86C 我也同意繼續行獅隧比較好
至於成個 86 系除左 286X 外 , 其實 86 我都覺得係有條件上尖山 ,

雖然青山道係有客源 , 但如果一直用 86 呢種走線既話 ,
有吸引力的地方就只會係青山道 , 但青山道以外既客就流失去 MTR

例如 286X 點解吸引到西九龍中心既客 ? 因為佢既站位方便 , 係正西九龍中心旁 .
如果仲係 86B 要行去青山道搭 , 咁點解唔搭 MTR ? 行去地鐵站仲近過行去青山道 .

以 86 的客量黎講有冇條件加班都係未知之數
但一直只係做同一批客既話 , 就算加班都唔會有太大加幅

HT408 發表於 2016-10-26 21:54 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-10-26 20:48
86C 我也同意繼續行獅隧比較好
至於成個 86 系除左 286X 外 , 其實 86 我都覺得係有條件上尖山 ,

86上尖山個問題係石硤尾白田一帶無車去沙中同威爾斯
DIH 發表於 2016-10-26 22:08 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-10-26 21:54

所以我以前建議86改283X係同時安排80M落石硤尾大循環,另加86A上黃泥頭及/或86C經銀城街(舊87X走線)。
(幾年之前,費事搵)

而我現已放棄86C改行青沙的念頭,地理上佢提速繼續行獅隧係最合理的做法。

我唔係當區居民,間唔中入沙田,眼見而家條80M簡直係浪費資源白燒油。
straysheep123 發表於 2016-10-26 22:35 | 顯示全部樓層
其實拎81C拆件

281X照行獅隧

281B行青沙可能係方法

不過就會變左沙乙博大圍冇左車去窩打老道
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:41 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-26 18:04
睇你點為之好LA...以而家86C既客量, 佢客量個效果仲好過286X~
其實你仲想佢點?? 唔係西九養唔起86C, 而係 ...

我唔明點解可以將86C同286X比較然後仲可以得出到結論
一條馬鞍山一條大圍
一條自己同自己玩
一條仲有另一條線做部分相似客源
要比既點解唔係86B同286X比較?

而既然86C都做得頹
你唔會期望佢會做好86C仲會全日多條線跑馬鞍西呀?

"因為主要客源客量就係我地呢邊"
閣下又會唔會自視過高?
(為免誤會,我見到此句聯想到既係主要客源係由深水埗既人出入沙田
如果唔係咁既意思上面同最後一句收返)
"但要做舊區客, 獅隧就會變得比青沙吸引"
我又係果句
點解獅隧會肯定吸引過青沙?
如果你劃死一定要係嘉頓一帶做比較既咁獅隧係有優勢
但拉遠少少大家咪又係打和
除非你唔經石硤尾囉

啦如果你一直只係諗深水埗同深水埗仲有深水埗既
咁三條線當然可以夠數既
如果你試下劃下
三條線一係就包唔晒
一係沙田區有D位都係冇改善到
(當然如果你用72計第四條都得,但係72到時都要加車)

86系現時客量雖然唔低
但亦都唔算特別高
同埋既然你覺得主要客源係深水埗區產出既
咁係唔係應該由深水埗找數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:43 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-10-26 21:54

咁如果唔係只係用86系去改既
連同其他線組合下補到以上客源既機會會大好多
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:44 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2016-10-26 22:35
其實拎81C拆件

281X照行獅隧

調返轉其實281X上青沙實際用途會大好多
一邊係半個孤島
一邊早有青沙線仲要281B行青沙的話更重疊
ksmbh 發表於 2016-10-26 23:47 | 顯示全部樓層
應該改既係72X
窩打老道有271補位
大埔至少有條全日青沙線先
而且奧海城尾站上大埔
對中上環九龍站奧運返工客都好有吸引力
好過放工上環搭307天荒地老都未到大埔....
不過唔知點擺總站..
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-26 23:54 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-10-26 23:47
應該改既係72X
窩打老道有271補位
大埔至少有條全日青沙線先

旺角冇位(或者等到93K消失)
有位既要去到大角咀但走線就費時失事
最佳選擇其實係太子入循環奧運走
反正入得旺角都預左班次不穩
又可以擴大些少個服務範圍

評分

參與人數 2HugeC +11 收起 理由
mrm23 + 10 英雄所見略同
DIH + 1 英雄所見略同

查看全部評分