hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴在南區的服務
開啟左側

中巴在南區的服務

38.HKT.138 發表於 2016-11-30 13:00 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2016-11-30 10:03
營運效率理論及紙上談兵式管理, 今時今日新城自誇自封好勁, 以前 60 分一個單派 12 架車, 怡家因為高層管 ...

南區服務差到咁,塞車外憂之外仲有內患,唔放站長........下下靠班友打電話問功課,車到又話唔冇攤到過晒鐘,電話話柯梗屎聽唔到,你吹得佢漲咩。唔只91,4,4x咪又係咁...特別係4x,基本上17xx打後到尾車出中環班次係極恐怖,一路過鐘照推到尾班2020埋尾就出事,架尾車前兩轉開出去1955先返黎,可以點?

為左尾車正常開出咪瑪麗調個頭囉,中段等車果班話知你死。
後面其他車碌到返黎又話夠鐘收工,無人睇截都截唔住,4仔42自身難保...

係喇,你投訴咩當食生菜一句塞車了事又過骨,本住呢套去營運,最基本站長都冇放,曾經聽過前線講因為放都無人會肯做(每日成個華南交吉時俾百幾人圍剿)。
笑左之餘又好有道理...
同中巴邊有得比
就算中巴唔係好,今時今日社會進步左咁多咁既服務質素,過之而無不及。成個南區慘當苦主....
中巴有站長唔代表大晒,起碼起碼都有人收下失物先下話,
下下靠卡佬去搵,搵到報台放站頭等到巡邏車收,卡佬要揸車有時邊記得顧得咁多,有乜甩漏又整督屎俾前線/失物部品嚐。
邊個會有歸屬感。
中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2016-11-30 13:48 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-11-30 13:00
南區服務差到咁,塞車外憂之外仲有內患,唔放站長........下下靠班友打電話問功課,車到又話唔冇攤到過晒 ...

打電話問功課班楂車講到吹哂水, 咩老作野都講得出, 無王管係咁, 係你間低能公司連站長都慳.

站長比人圍, 試過有次晚繁等 97 上利東等左 9 個字車, 個個客上車 dum 錢箱嘈個楂車, 去到利東有幾個客行去站長室圍個站長, 我咪跟住過去圍埋一份囉, 好彩利東仲有站長, 佢同班客講出面塞又無車返, 我手頭得咁少車又放哂出去, 96 日日淋檔, 98 夜晚得 2 架車行, 我邊度搵到車比 97.

吾講都吾知華南 4X 咁恐怖...  自己受 90B 91 氣多, 見堆 91 四點幾開始北行已經做馬, 堆工半既 6~7 點南行尾單收工都係慢慢行, 鴨島成世無車放, 中上環無回車 7~9 斷纜, 有車放既出到中上環西營盤個個怕做等痴香港仔車, 行頭圍既怕蝕低吾行等埋後面, 後面既見前面有車死都吾爬頭, 到過埋瑪麗先爬放甩你吾駛做, 搭親呢二間公司薄扶林線, 日日都要講運又受氣.

053h4 發表於 2016-11-30 14:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
38.HKT.138 發表於 2016-11-30 14:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-11-30 14:32
4X 明明20:20先尾班wor皇后大道中打後7點後就路路暢通返華富都唔洗半個鐘

中環等好少無左班車wor, 吹到咁 ...

係喎冇搭咁耐已經完全遺忘左向前倒左一個鐘添,已改
唔通得你咁好彩?中巴42就針對你,投訴榜既4x招呼得閣下咁好⋯
有無4 4x常客可以講幾句而家個情況?
講漏左,以上情況係西港島線通車前,而家有冇改善到唔知。
果陣30x都係咁,後尾加時先正常啲,20分一班數碼去中環"唔甩得"
用970去救都經常發生,結果都係攬炒
我公司有位令女同事住長洲係華富返學到而家康山返工,由船轉4x/722返學返工既生涯,
打2136 8888咁多年先領略到係無用,有時趕到的士都要搭,心裡面只有愛莫能助
成日同佢講你早啲識我應該可以慳返唔少電話分鐘

GPS同黑盒呢個層面上不嬲都廢架啦,有心碌車揸得慢係無罪架
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-11-30 15:07 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-11-30 13:48
打電話問功課班楂車講到吹哂水, 咩老作野都講得出, 無王管係咁, 係你間低能公司連站長都慳.

站長比人圍, ...

4系仲要循環線,出去死返黎係唔會有得救,交廣一帶一塞已經冧硬檔。
42北碼站長又唔關佢事,即係成個華南都係無楻管
啲班次會準?點都唔會信,42c啦,得兩班點都嘔到出黎;
第一班23蒲飛私過去好小甩,第2班做完4x司機食飯飲茶華南欏車私落去做,果斷時間點冧檔架車都一定要俾42c先。

中巴帶您 睛空萬里
da87 發表於 2016-11-30 15:10 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-11-30 10:19
中記行長早長夜制, 但印象中好似有一條線係其早其夜, 吾記得了.

9 無嘜印象.

細個坐47等半個鐘係閒事, 等兩個鐘頭都試過, 上車上到同屋企人"失散"亦都試過
053h4 發表於 2016-11-30 15:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
38.HKT.138 發表於 2016-11-30 15:18 | 顯示全部樓層

再者42好多時收車遲派,夜更夠膽死係西九廠搵士啤過去,個字軌三四點開工,司機8點幾先到站,又食返一個鐘飯,跟住咪做得一轉半轉....
有前線話一係就欠車到19xx先俾返架車你,站頭跳住飛機先,車都返唔到跳條毛咩。
無站長係度揸車個個知你欠車仲唔識度晒波路?仲有間公司啲垃圾車日夜跑上落山日日都有壞車再少一兩架....
個情況有幾惡劣俾少少想像力已經知。

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-11-30 15:24 | 顯示全部樓層
da87 發表於 2016-11-30 15:10
細個坐47等半個鐘係閒事, 等兩個鐘頭都試過, 上車上到同屋企人"失散"亦都試過
...

45 47就算吧,咁聽落係就係衰⋯⋯但人地最後自動棄權無得好怨.....
點似得唔願做又死霸爛霸咁神奇。
中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2016-11-30 15:35 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-11-30 15:18
再者42好多時收車遲派,夜更夠膽死係西九廠搵士啤過去,個字軌三四點開工,司機8點幾先到站,又食返一個鐘 ...

夜更開三四點, 到八點先比到車?  晚繁 42 最要車時無車, 有車就八點後比你, 真係比你黎托.

又無諗過黃廠缺人缺車要去西九班馬, 班得黎都蚊訓, 仲要燈油火蠟工數油錢, 真係勁低能.

呢間公司, 成日諗埋 d 縮數, 倒頭害死班客, 伙記好似好忙, 但忙得黎無價值.