hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

kay 發表於 2016-12-30 07:00 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-30 00:23
46有無人由總站坐到總站真係好成疑問.........
而本身46+18合併咗之後會節省咗兩架車
麗瑤去佐敦真係要做 ...

好睇你點睇
如果話收視,行晒成段彌敦道好過上何文田

當然,46其實原封不動最理想

212要搵路線合併唔易,反而搵路線做212替死鬼就容易好多
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-30 08:54 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-29 22:16
何文田站忠孝街出口真係人影都唔多隻,8M/28MS拍晒蚊
居民身體係誠實,誠實咁話俾你聽佢地唔想行去何文 ...

又咁講忠孝街出口人唔算多
但又未至於人影唔多隻
來往愛民都仲有人會行

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-30 09:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-29 22:42
問題係18/8服務範圍內好多位都無小巴
短途線要25/30分鐘一班,絕對唔係健康現象

18客量一向唔多得
同單做大角咀一帶冇分別
通車前通車後都差唔多
我諗借通車過埋橋

至於8號仔
而家既情況係點我就唔清楚
但如果油佐真係流左D客過觀延
小8又少左人搭既話
大8自己既生存空間其實都細左

當然我自己對老九減班都好不滿
212就肯去死守
山上就明明會有新客源都唔守
更唔講一直以來唔做重組
山上面線就多呀不過除左17外條條鬥疏

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +6 收起 理由
ATSE40 + 1 + 1 山上面條條鬥疏 lol
castanopsis + 1 + 5 唔做重組條條鬥疏

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-30 09:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-30 00:23
46有無人由總站坐到總站真係好成疑問.........
而本身46+18合併咗之後會節省咗兩架車
麗瑤去佐敦真係要做 ...

咁46由佐敦至旺角都有一定客量既
X46兩架車亦都跑唔晒
然後新合併線就瘋狂脫班
同埋新線最後係咪都係得30分鐘一班先
如果係既咪又係疏左

AVD1 發表於 2016-12-30 16:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-30 00:56
要玩美孚新界線轉乘,加多條(X)46落去其實無幾大幫助
一個唔該63X/(X)46等半個鐘一齊來,班轉乘客都仍然 ...

其實假如 46 最終係可以特快的話,根本 63X 就唔需要停美孚。
作為一條新界長途線,起美孚停站根本就係多如(要去美孚未坐其他個堆 X 線囉)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
castanopsis 發表於 2016-12-30 18:40 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-30 09:05
咁46由佐敦至旺角都有一定客量既
X46兩架車亦都跑唔晒
然後新合併線就瘋狂脫班

首先修正一下建議既行車路線
X46如果要做埋油麻地南,應該要 [西廊—佐敦道—彌敦道中郵—眾坊街甘肅街—西廊] 咁行

至於你話會唔夠跑,其實不然
參考45/46/6X行車片段,X46麗瑤開如果唔係特別多上落,8分鐘可以到葵涌交匯處上公路,18分鐘可以飛到去佐敦道燈位
回程由中郵返麗瑤都係差唔多時間
假設塞佐敦道去中郵用約20分鐘,一粒鐘一轉仲有時間剩
當然穩陣少少可以兩正一蛇去做
但整體而言因為只需要塞一次佐敦道,X46做循環個效率係好高好高

46如果真係同18合併,如果繼續行循環當然會脫班(實際上就算宜家18耐唔耐都會五分鐘三架咁落旺角)
我係打算轉雙向總站,跟E21A行擺愛民,應該可以解決到脫班問題
而用車數量應該無大問題,10架車做15分鐘一班,一轉有150分鐘行

你話荔景山去佐敦油麻地會減咗班,實際上完全唔係問題
46本身已經開緊大半日30分鐘一班,最密既早繁幾個鐘都只係得20
新既合併線係全日15分鐘一班,密咗成倍
點解做到?因為46同18合併之後,旺角—荔枝角道 一段由兩架車兩轉行四次,變成一架車一轉行兩次,偷到行車時間出來加密班次
另一邊廂,X46快原46一倍有多,班次點減都係進步
castanopsis 發表於 2016-12-30 18:49 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-12-30 16:16
其實假如 46 最終係可以特快的話,根本 63X 就唔需要停美孚。
作為一條新界長途線,起美孚停站根本就係多 ...

63X飛美孚我支持
但46本身荔景山—深水埗南一段無替代,其實唔能夠輕易轉到特快
而美孚旺角特快值唔值得做亦係一個問題

我始終覺得,美孚最值得做既特快係去紅土
因為大西北/荃葵真係好多地方既無鐵,亦無巴士去紅土
AVD1 發表於 2016-12-31 11:22 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-30 18:49
63X飛美孚我支持
但46本身荔景山—深水埗南一段無替代,其實唔能夠輕易轉到特快
而美孚旺角特快值唔值得 ...

45 唔係可以幫到 46 起深水埔個邊 o既服務咩?
其實簡單少少,45 起旺角 offer 個分段,收返同 46 個價其實就已經搞掂 46 個服務。

去程出九龍方向,未盡量用八達通去比返個折扣出黎(即去程回程坐 45,可以收返而家 46 個價位)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-2 13:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-30 18:40
首先修正一下建議既行車路線
X46如果要做埋油麻地南,應該要 [西廊—佐敦道—彌敦道中郵—眾坊街甘肅街— ...

X46只做佐敦加半個油麻地會唔會太重口味?
九華徑又唔做飛起埋既咁條線真係留返俾小巴做都仲得

新線150分鐘一轉有D理想化
我明白走線有所重疊下
合併係有助增加營運效率
但又要諗下而家18最塞係邊個位
18既班次對車隊數目係唔係真係符合?
而可以引申出個問題係除非18+46用額外資源/唔做咁密
如果唔係所謂15分鐘一班都係得個睇字

leungky0528 發表於 2017-1-2 14:07 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2016-12-30 02:35
6D 12A 42 已經做緊

12A係做到啲
但其他兩架車根本去唔到土瓜灣同何文田......