hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

AVD1 發表於 2016-12-27 14:42 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2016-12-26 13:18
沙咀道要出九龍轉車都唔等你條咁疏嘅 30 啦 ...
30 荔景山最主要作用係比荃灣人返麗瑤、祖堯同九華徑,其 ...

啦,我講緊單循環係指:
荃景圍 > 沙咀道 > 荃灣路 > 葵涌道 > 美孚(循環點)> 荔景山道(原線)> 荃灣

咁改有幾項好處:
1)沙咀道有特快服務出美孚,比沙咀道客去美孚轉車
2)九華徑係冇受影響,往返荃灣一樣可以坐 30
3)對於去荔景山兩條邨 o既客一樣係冇影響(實情沙咀道可以照坐 30,只係我建議就先兜美孚,而家就先兜葵芳。而起青山公路一帶 o既客就可以坐 265M、269M 甚至 57M、61M 返上荔景)。
4)單循環最少比而家兜少左路,用四架車都應該可以維持到現有班次。假如用返而家六架車直情有得加班。
5)荔景山兩條邨係繼續可以坐新 30 落返荃灣甚至葵興、葵芳。

最受影響其實就係荃景圍去葵芳 o既客,呢個就可能真係需要搵 39M 加 BBI 取代。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-12-27 14:47 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-26 21:50
要兩條線,都係海濱開,循環上荃威,一條經熊貓 / 荃灣站 (M 線),
一條經楊屋道 / 西站 (K 線),M 線甚 ...

其實條 K 線搵兩架車都夠做,
根本就係特快往來海濱 <> 西站 <> 荃景圍。

如果佢要用最少資源,直情可以考慮用埋荃景圍天橋:
海濱開 > 楊屋道 > 荃灣西站 > 大河道 > 沙咀道 > 荃景圍天橋 > 荃景圍 > 青山公路 > 大涌道 > 西站 > 大河道 > 楊屋道 > 海濱

M 線根本就係 39M + 238M 合併,又假如呢條線併唔成,基本上條 K 線都叫有一定競爭力(即係將條 39A 拉去海濱),
不過最大問題就係荃景圍要靠返 30 往返仁濟醫院。
Snowbb 發表於 2016-12-27 15:20 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-12-27 00:18
我懷疑 287X 加班應該係用左 212 彌敦道北行 quota...

如果南行用彌敦道,經衛理道番旺角 / SSP 又如何 ...

經衛理道感覺北行會兜路 , 北行客可能會寧願搭 118 返南昌 。

238X 發表於 2016-12-27 19:51 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-12-27 14:47
其實條 K 線搵兩架車都夠做,
根本就係特快往來海濱  西站  荃景圍。

K 線做買餸,3 架車 15 分鐘一班都要啩

仁濟擺明俾 M 線做

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2016-12-28 17:11 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-27 19:51
K 線做買餸,3 架車 15 分鐘一班都要啩

仁濟擺明俾 M 線做

仁濟比 M 線做,過到就係咁講,
但係如果你地個邊或者我個邊過唔到都係唔掂。

反之 K 線好似我上面咁講,等同 39A 自我延長而已,
相對之下,K 線成事個機會係比兩條 M 線合併來得易。
238X 發表於 2016-12-28 18:49 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-12-28 17:11
仁濟比 M 線做,過到就係咁講,
但係如果你地個邊或者我個邊過唔到都係唔掂。

我諗 M 線問題會係班次,因為以前 238M 密過 39M,而家則相反

K 線就要擺平一下小巴公司同小巴客,尤其是 84 算係新線
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
exspeed 發表於 2016-12-28 19:09 | 顯示全部樓層

115反而唔使減,最近八點幾九點經過德民街同黃埔仲見多返人等車
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
LAK2 發表於 2016-12-28 19:09 | 顯示全部樓層

212 唔取消實在消極
個人認同南昌係需要既,6F南行兜深旺道已完美解決

QE麻煩位:叫黃埔朋友搭30X啦,係有決心殺212直頭可以30X加個雙向分段,除非佢想留212殺30X啦

leungky0528 發表於 2016-12-28 20:58 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2016-12-28 19:09
212 唔取消實在消極個人認同南昌係需要既,6F南行兜深旺道已完美解決

QE麻煩位:叫黃埔朋友搭30X啦,係有 ...

今日非繁見212客量每架都係十隻手指數得哂......
都係信九巴留Quota 諗緊做咩好過
 樓主| FBI2 發表於 2016-12-28 21:10 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-12-28 20:58
今日非繁見212客量每架都係十隻手指數得哂......
都係信九巴留Quota 諗緊做咩好過 ...

人地老九就係唔想取消,減班都可以一部車不減,真係吹佢唔漲.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工