hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40搬總站消息(13/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴40搬總站消息(13/2起)

GW4866 發表於 2017-1-11 21:15 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-1-11 14:37
其實40同38對調都好既...走線上郁動/影響到既位睇落唔多~
但係你提到新線到底係想做TKO定觀塘先??
如果係 ...

觀塘主菜,主要取代40美孚特快來往東九
坑口係做個順水人情,兼做觀塘特快(98A好慢...),願者上釣

如果只去到東九,收唔返$8.8,九巴未必肯制,點都要拉長少少
而且去坑口仲可以係98C到拎返一兩部車,美孚仲快過98C返到坑口

當四小龍有咗呢條新線後,我覺得可以改296C去服務長沙灣及深水埗鬧市位
佢地反對296C搬咗都係話無車出觀塘者
打開門,行出去,去遠啲!
poondriver 發表於 2017-1-11 22:23 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-11 20:52
呢樣係真,早個零月左右有日中午係尚德座296C
行到去站頭時已經上緊客,仲有5X人排緊,一上到車,嘩完全估唔 ...

當年轉20分鐘一班之後 貼左張時間表響尚德站頭 自此條線就開始多返人坐
上左橋之後更加係唔知點解有大班人放棄地鐵轉坐296C
更好笑既係我知道有人係坑口特登行過來坐 因為行埋過來上車都仲係快過98C

當年大家都認為可以摺296C既原因係新記如日中天車又開足仲要快
九記就HEA做懶理可以衰到成個尚德總站一部車都冇 就咁貼張紙寫塞緊車就算
而家? 不如叫新記做好將南先好嗎?

唔知咁樣解唔解釋到"296C既存在價值"呢?
238X 發表於 2017-1-11 23:18 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-11 21:15
觀塘主菜,主要取代40美孚特快來往東九
坑口係做個順水人情,兼做觀塘特快(98A好慢...),願者上釣

直情覺得你條線叫新 98C 都得,而家條 98C 就改叫 93C
咁樣坑口啲人一睇就知咩線行山、咩線行隧道。

不過問題就變成邊度搵車,同埋拆線減班會唔會有反對聲音啫
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3bx 發表於 2017-1-11 23:57 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2017-1-11 22:23
當年轉20分鐘一班之後 貼左張時間表響尚德站頭 自此條線就開始多返人坐
上左橋之後更加係唔知點解有大班 ...

296C 轉左20分鐘一班後,班次明顯比以前穩定。再加上行天橋停少分站提速,有ETA等,變相令客回流。

GW4866 發表於 2017-1-12 03:07 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-1-11 23:18
直情覺得你條線叫新 98C 都得,而家條 98C 就改叫 93C
咁樣坑口啲人一睇就知咩線行山、咩線行隧道。

你係咪睇錯咗d野...?
呢到無將條98C拆線喎,只係新線做到98C兩邊總站
至於車係邊黎,都係果句212全條線係到比你拎去,唔夠先係98C拎返一兩部

另外296C有無可能完全撤出填海區,擺去長沙灣(搬走30或擺甘泉街)
去程改為直行長沙灣道,回程開出後跟2A咁經青山道及東京街返荔枝角道
回程仲可以做埋長沙灣邨同後面新起公屋
GW4866 發表於 2017-1-12 03:30 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-1-11 22:23
上左橋之後更加係唔知點解有大班 ...

坑口行過黎尚德搭296C...早4-5年前我試過一兩次,真係試過,因為貪平
但話快過98C我又唔覺得,唔計等車時間
由坑口行過去尚德需要10-15分鐘,相同時間搭98C都上咗山
之後上296C行將隧+觀塘道同98C行完山+觀繞到兩者相遇地方時間上差唔多...
計返除咗車費平咗之外其實無咩著數喎
HR1377 發表於 2017-1-12 07:59 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-11 18:37
個問題係九巴唔想嘛,你要佢拱手讓哂尚德班客比新記,你覺得佢會肯咩?當佢都唔肯做呢樣重組,咁其實有咩 ...

運輸署梗係想296C、甚至296D俾埋新巴做。

796P好明顯係想搶296D客,加上新巴當年反對296D繞經將南。

現在九巴要續新專營權,有機會放棄該兩線經營權作為新專營權條件。

poondriver 發表於 2017-1-12 09:14 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-12 03:30
坑口行過黎尚德搭296C...早4-5年前我試過一兩次,真係試過,因為貪平
但話快過98C我又唔覺得,唔計等車時間
...

班fd 話係 我當笑話咁聽
不過佢地住南豐海悅 全部都係近公園個邊
stevechau 發表於 2017-1-12 10:48 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-11 18:37
個問題係九巴唔想嘛,你要佢拱手讓哂尚德班客比新記,你覺得佢會肯咩?當佢都唔肯做呢樣重組,咁其實有咩 ...

嗱, 咁個問題就係巴士公司, 而唔係之前講既居民喇~
老實講, 比我做新記搞796C的話...第一件事都係會用返老方法...
加幾架車落去796C度非繁開到12MINS一班, 改走線係唐明街加站...
吸走尚德296C班客出黎等車, 做冧條296C佢...你九記鍾意留296C咪由得你留LOR~
我又唔信區議員會反對796C加班WOR, 反正前提都唔係要求你CUT 296C...
到真係搞死左296C先按需求整返疏條796C佢~(如果796C客量唔夠理想的話)
對將南黎講, 其實清半出黎到入隧道都係7個站既事, 你話佢兜可能係...但話佢多站慢佢又唔係好算~

到觀塘...你又無講錯, 而家東西九龍真係唔會靠條296C...
班次又疏, 價錢又唔係吸引, 快又唔係快, 去到SSP回程直頭搵個多人D既位都難...

對尚德黎講...到底留一條疏線重要, 定係求好D既服務重要??
如果到頭來殺296C而796C加班做埋尚德...咁尚德輸D咩??
輸個巴總?? 將南本身就係新記專營權, 而尚德調景嶺呢D都係將南範圍...
係新記之前真係衰無資源去做好佢JE...所以尚德其實無野輸...
再退一步講, 就算而家只係殺296C, 而796C唔加班, 只要796C係尚德出面加返個站...
尚德連班次都無輸到TIM, 至少仲贏返個車資....點計尚德都只會係贏家...輸家唔係尚德, 而係九記~
而又記態度都好明顯, 呢個位唔願放, 但都唔使旨意佢會做好條296C佢~
stevechau 發表於 2017-1-12 10:57 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-1-11 20:07
班次頹係九巴強行由15減到20,聽聞呢個動作得罪了唔少客,因為實際上無需要咁做,好似796C過左旺角都好似無 ...

又咁講...如果真係咁多客, 為乜九記要強行由15減到20??
明明佢留15分分鐘做死埋條796C TIM喎~
796C過左旺角的確係唔算多人, 但入SSP既流水客真係多過296C唔少...
無他既, 人地796C分段真係平你一截~

對區議員黎講, 總站線+實有位坐已經係佢死保296C既動機...呢層絕對係可以理解~
但見招係可以拆招...如果唔用重疊因素叫埋條796C過黎尚德做...搞著條296C到頭來自己捉虫...
呢單野睇得出當區區議員係有諗過野...同埋對尚德黎講, 796C係無比296C既因素係度...
而家既路況去計, 非繁同時係尚德出發, 應該去到MK附近2/796C又會撞返埋一齊...
所以能夠令796C食296C既招數...只會係密同平價...

不過我都好同意你所講...新記獨營真係好多野搞到一獲泡咁...呢樣新記係完全爭唔落的~
但只以兩線狀況去睇...留796C殺296C長遠睇都係要咁行~