hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴88X延長路線消息

EX-TL 發表於 2017-1-11 09:48 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-1-11 08:10
運輸署希望整個將軍澳至沙田俾哂新記做。

當安秀沙計劃開辨時,四順嘈冇車去沙田。

搞清楚, 89九龍入新界係多客過新界出九龍.
castanopsis 發表於 2017-1-11 13:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 09:21
就算俾你秀茂坪夾藍田山
咁油塘又整多條類214上山?
咁一樣冇處理過你講果D所謂小區

秀茂坪夾藍田山做唔到碧雲道
油塘條線可以碧雲道開,經麗港城上觀繞走

主要問題仍然係安達臣如果要繼續做尾站,又無得group康翠,有機會會唔夠客

我反而覺得,要先搞清楚秀安沙定位
究竟係沙田線,定安達臣—彩虹/大隧轉乘線?
問心,當觀塘山咁多地方都無沙田線既時候,安達臣沙田線其實唔係必需品
以秀安沙既班次密度而論,運輸署同九巴都似乎將條秀安沙定位為一條彩虹/大隧轉乘線多過沙田線
如此,其實條線係唔係一定要入到沙田?
康翠開條95A,經安達臣,彩虹止步,其實係唔係做到類近效果?
甚至學其他版友講,將秀安沙部分資源掟落213M身上,將213M延長至彩虹又有無得考慮?

如果秀安沙既安達臣段可以用彩虹線做到相同效果
真正既沙田線個flexibility就高咗好多,至少無需要安達臣尾站,甚至無需要經安達臣
GK3258 發表於 2017-1-11 13:59 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-1-11 13:47

秀安沙定位,點解一定要係其一,唔可以兼顧兩樣野?
290究竟係彩虹黃大仙轉車線定將荃線?客量證明佢兩樣都做到喎。
秀安沙落到彩虹已經上大老山,老實講入沙田絕對唔會覺得慢,流水又流得起,唔見得比分開定位整多條安達版26M好喎。
橫看香港巴膠
HR1377 發表於 2017-1-11 14:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-1-11 13:47

將軍澳來往沙田已經俾新記插左旗。

就算碧雲道開經油塘,麗港城會出現客量不足。

秀安沙不能服務四順已經俾人嘈,而招標書上秀安沙線有機會客量不足。

如果要服務觀塘山一帶居民好似214咁行法,一條經安達,另一條經秀順,保證有足夠客量。

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 14:07 | 顯示全部樓層

咁油塘咪又係要入麗港城
咁同經一經藍田差得遠咩?

秀茂坪加寶達客量會低過康翠?
如果秀安沙唔夠客既
咁翠安沙客量一樣唔夠
更唔講康翠已經俾798A封左個門口
應該冇咩機會返轉頭

沙田線+轉車線兩者可以並存
當然如果兩批客夠成熟既時候可以分拆
但其實唔好唔記得安達臣仲有條214可以做到彩虹轉車既功能
觀塘山而家冇沙田線
又唔代表唔需要又或者唔應該有沙田線
等同藍田山一開始夠冇沙田線
同時安達臣做尾站又唔代表limit左其他觀塘山既地方有沙田線
我唔係好明點解安達臣唔可以做尾站甚或唔deserve有沙田線

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2017-1-11 14:37 | 顯示全部樓層

如果以呢個班次密度論,88X應該更加要彩虹止步喎
如果彩虹止步就可以代替大隧線沙田線,咁當初277X縮短就直接叫人改用38轉車算啦,點會專登砌條大循環80X/88X。

同埋好重要一點,秀安沙係招標線,換條214/213D已經做到既線俾秀茂坪安達,我諗班土共唔會咁順攤。
趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2017-1-11 18:23 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-1-11 01:32
88X 行完藍田經油塘走,藍田又嫌兜,
變雙向總站藍田又話驚無位坐(打得爆先算…),又要快又要包有座位 ...

所以麻煩既地方就係 88X 延長火炭變成唯一直達東九龍既路線 , 想撤離觀塘道有難度
一係就拆線變兩條 , 一條做觀塘道另一條做藍田/油塘
HR1377 發表於 2017-1-11 18:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-11 14:37
如果以呢個班次密度論,88X應該更加要彩虹止步喎
如果彩虹止步就可以代替大隧線沙田線,咁當初277X縮短就 ...

如果當年將277X搬落藍田而將89D搬上去平田塞住議員把口,現在應該不會出現88X大循環線出現。

88X改經油塘和延長去火炭,將來88X好難抽離觀塘道。

當秀安沙開線後,四順繼續嘈冇車去沙田。
Snowbb 發表於 2017-1-11 18:59 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-1-11 18:30
如果當年將277X搬落藍田而將89D搬上去平田塞住議員把口,現在應該不會出現88X大循環線出現。

88X改經油 ...

但正正就係因為開左 88X 先收到 $10.2 , 用 80X/89D 都收唔到呢個價
再者 , 其實 80X/89D 繁忙時間都冇剩餘運載力載埋藍田客
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 19:04 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-1-11 18:30

88X改經油 ...

當日唔想277X再上平田既原因
一樣可以係唔會搬89D上平田既原因

而家望返88X尚可既客量
未至於係一件錯事先

現階段88X部分時段經觀塘道利益都仲係高
就算日後要重組88X都未必一定要搬離觀塘道
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過