hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴88X延長路線消息

dennis28a 發表於 2017-1-9 04:01 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-1-8 21:01
行人天橋喺大會堂嗰邊,無論行樓梯同斜道,都有幾步路要淋雨,89仲要停到最前
...

證明師兄你唔係常客,反而用天橋搭 89 既人真係唔多。
正常人都係 School Food 近升降機推開道門,穿公園行幾部路姐,仲有幾裸樹頂一陣。

好過真係跟 89X 係沙火,次次大風到我開遮都無用,
而上面所謂頂又係廢,趕時間又點會兜去 263 度行番過去?果位又成日比車頂死出唔到,結果又係露天淋雨過馬路。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-1-9 04:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 13:28
一到星期五六日大會堂轉果個靚圈隨時仲慢個上火車站/沙市

我知,但依個靚圈一早要做手腳啦,只係咁多年解決問題。

而且 89 司機夠功架,一早識抽頭,通常班司機都會讓路比 89 出。
反而 80M、280X 問題就大,仲要比前面部 89 頂一陣。

再者,如果果個位真係塞到 2046,一樣多車出入鄉事會路,
加上上面太多巴士,日日火車站平台頂到橋口位。
dennis28a 發表於 2017-1-9 04:16 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-1-8 19:32
88X 行大會堂雖然唔洗專登兜上火車站 , 但係火車站既客要步行一段距離先可以搭到 88X
如果係由火車站去觀 ...

個問題係,火車站平台太多巴士、小巴上落客,
家陣 88X 搞到落客站要排隊清客,其實又唔係好事。

有時市中心總站係多車,但最少有坑有路行。
dennis28a 發表於 2017-1-9 04:25 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-1-9 02:14
其實全日雙向根本就無咩好處
沙田出油塘通勤客又要兜餐死(同6P一樣)
放工慢慢碌都仲得

當年觀塘 - 觀繞特快太前衛,仲要死都同黃泥頭重組。搞完條特快線未必快過 89,條 89 全日又唔係慢果下又抵死。

咁改唔係唔得,但早繁 88X 又唔係無特快觀塘道需求。事關 89B 同 89X 太慢,89 返九龍灣又可能要行幾遠下,加埋獅隧黃大仙塞車問題,
88X 起碼準時開車,就算上落大隧塞少少,一定預到時間返工。

反而下繁就真係,88X 除左尾果幾班車外,班次又難預,其實唔比 89 好搭。
除左駿業里叫有少少客專登等佢,其餘人依舊有 89X 上車。
ADS@81K 發表於 2017-1-9 10:19 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-9 04:16
個問題係,火車站平台太多巴士、小巴上落客,
家陣 88X 搞到落客站要排隊清客,其實又唔係好事。

其實入市中心/大會堂/火車站個塞車情況都係海軍鬥水兵
但以三個站位黎睇市中心一定係最差果個
除非88X好似89/89X咁密
否則擺市中心只會兩邊客都搶唔到
變咗88X定位更加尷尬。。。
ADS@81K 發表於 2017-1-9 10:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-9 04:25
當年觀塘 - 觀繞特快太前衛,仲要死都同黃泥頭重組。搞完條特快線未必快過 89,條 89 全日又唔係慢果下又 ...

我建議條88P當然就上下繁都會經其中一邊既觀塘道
觀塘道特快問題師兄大可放心
宜家條88X有少少四不像
觀塘道又快得一邊
藍田客唔係少但就一定唔係多
最弊就係比佢繁時做起咗個特快市場
就算九巴肯搏撤離觀塘道
又要另外搵資源填番觀塘道特快
跟着又要拉去油塘結果竟然又要學6P重口味漫遊半邊觀塘道加成個藍田山。。。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-9 10:56 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-1-9 04:06
我知,但依個靚圈一早要做手腳啦,只係咁多年解決問題。

而且 89 司機夠功架,一早識抽頭,通常班司機都 ...

其實有咩手腳可以做?

下面塞又唔代表上面會塞
就算唔入火車站入沙中都還可
最起碼沙中出個優先權仲係手上

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HR1377 發表於 2017-1-9 13:28 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-1-9 10:25
我建議條88P當然就上下繁都會經其中一邊既觀塘道
觀塘道特快問題師兄大可放心
宜家條88X有少少四不像

如果88X兜藍田山去油塘,寧願安達至沙田線分拆兩條,油塘至火炭,一條經安達,一條經秀茂坪、四順。

至於觀塘道特快來往沙中可以開辦89繁時單向特別路線經大老山隧道。

其實大圍真係需要一條去大老山隧道路線?

88X離開沙中後經富豪一段大涌橋路去火炭,順便將89X縮短去石門。
pch_yeung 發表於 2017-1-9 13:58 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-1-9 13:28
如果88X兜藍田山去油塘,寧願安達至沙田線分拆兩條,油塘至火炭,一條經安達,一條經秀茂坪、四順。

至 ...

89X要縮一早縮到啦(沙田圍), 唔知邊班大帝有80K唔搭死要89X由威記返沙中...

HT408 發表於 2017-1-9 14:10 | 顯示全部樓層

pch_yeung 發表於 2017-1-9 13:58
89X要縮一早縮到啦(沙田圍), 唔知邊班大帝有80K唔搭死要89X由威記返沙中...

...

沙中同沙火嘅分别

麗豪一樣有大把人上89X去沙火