hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴88X延長路線消息

alan2011super3 發表於 2017-1-11 01:22 | 顯示全部樓層

唔只話學唔學798咁行就彌補冇左82K之後原來82K位置冇巴士真空
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
3ASV174 發表於 2017-1-11 01:32 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-11 01:20
講開又講,88X幾時去埋油塘,定係九龍定線上仲有爭議?

88X 行完藍田經油塘走,藍田又嫌兜,
變雙向總站藍田又話驚無位坐(打得爆先算…),又要快又要包有座位,咁梗係由得你地慢慢嘈,反正 88X 本身客量唔差唔似 A47X 瘋狂倒米,
九巴根本都唔急住改。

不過其實我覺得做得油塘最好就唔好再出觀塘道執雞,
問題係你拉左去火炭先,就變左觀塘火炭唯一直線,遲下都好難抽走。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ATEU15 + 1 + 9 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
ATEU15 發表於 2017-1-11 02:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-11 00:59
本身老九一開始係考慮過開新線翠林去大圍站,經秀順、沙田市中心,
後來計劃胎死腹中先變左 80X 大循環方 ...

不是九巴不想開,是運吉不給,九巴將秀沙是連續2年交過上rdp,不過運吉2年都ban
tunghang 發表於 2017-1-11 02:38 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2017-1-11 00:22
例如603正是主力放在藍田山既變態線王。
我唔信來往新界東既線認真D做既話客量勁唔過例如過海既線。

但睇返數據藍田山過海客應比新界客多
castanopsis 發表於 2017-1-11 03:49 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-11 01:20
講開又講,88X幾時去埋油塘,定係九龍定線上仲有爭議?
呢個算係成個故事既一半,老九一開始係唔需要考慮藍田架
就係縮277X落去地鐵站,先要諗大循環80X同埋88X出黎,80X先要做埋藍田變大循環& r/ Q) K3 ~, A# x7 x( l6 Q

成個回應想講既就係,當初80X太兜(同埋唔經市中心)俾區會ban
然後依家88X已經開左兩年幾,先話要代替秀安沙食埋秀茂坪+ o0 ~3 {  G; c; P
而秀安沙係班次同行車時間都唔會輸俾88X,甚至直頭係好過88X,秀茂坪/安達經藍田走無好處
藍田經秀茂坪/安達走,影響藍田果班既得利益者,更加無可能
0 p  l8 D! Y, Y; Y
所以結論就係88X無可能踩過界2 C; R6 \$ T  o6 {$ L0 P: N4 {
[/quote

我又唔覺得秀安沙/88X無重組空間
亦唔同意秀茂坪/安達經藍田走無好處

尤其秀茂坪,兜上山觀感上已經唔好
而新清落山無論上繁定下繁都例牌倒塞上彩雲
行藍田觀繞走時間上未必會輸經安達彩虹走

主要問題係,如果秀茂坪group藍田山,安達自己好難夠客開一條沙田線
而附近未有沙田線覆蓋既區,得康翠
但康翠又因為被九巴遺棄太耐而俾咗位新巴插旗.......

另外,觀塘藍田油塘一帶仲有好多小區一直都無秀安沙/88X覆蓋
樂華/麗港城/三彩,以致半個四順 均屬此類
如果可以納入重組範圍,或者可以提供額外客源解決秀安沙/88X困局

不過無論如何,油塘同藍田全部由88X做曬其實無之前想像中咁理想
油塘兜藍田山,趕客
藍田山兜油塘,政治上難過過難過水

HR1377 發表於 2017-1-11 08:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-1-11 03:49

運輸署希望整個將軍澳至沙田俾哂新記做。

當安秀沙計劃開辨時,四順嘈冇車去沙田。

最好88X和安秀沙合併,分拆兩條路線,油塘至火炭,一條經平田、安達;另一條經平田、秀茂坪、四順,滿足地區人士需求。

89繁時可分拆一條經大老山隧道單向特快線,上繁往觀塘、下繁往沙田。同時89來哂程改經觀塘道。

至於油塘兜藍田山其實不算趕客,214已經係明顯例子。

流星☆雨 發表於 2017-1-11 08:31 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-1-11 08:10
運輸署希望整個將軍澳至沙田俾哂新記做。

當安秀沙計劃開辨時,四順嘈冇車去沙田。

214同88X有分別,214行碧雲道上山出去,88X要屈返落啟田同地鐵站,而且油塘本身有鯉魚門道呢條直路,比較之下88X行碧雲道係比較會令乘客有唔好既觀感

趕客路上 理_得你
HR1377 發表於 2017-1-11 08:57 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-11 08:31
214同88X有分別,214行碧雲道上山出去,88X要屈返落啟田同地鐵站,而且油塘本身有鯉魚門道呢條直路,比較 ...

其實將89D將總站搬去平田已經可以解決新路線兜完藍田山再落鐵路站呢個問題,以收費便宜和班次頻密令地區人士走88X重組。

咁兩條新線兜完藍田山後可以直接去安達或秀順。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 09:16 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-11 01:32
88X 行完藍田經油塘走,藍田又嫌兜,
變雙向總站藍田又話驚無位坐(打得爆先算…),又要快又要包有座位 ...

Keep住得30分鐘一班當然驚無位坐啦

經觀塘道老九自己有盤算
反正相關時段跑觀繞都唔會多客
部分時段經觀塘道其實好正路

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 09:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-1-11 03:49

就算俾你秀茂坪夾藍田山
咁油塘又整多條類214上山?
咁一樣冇處理過你講果D所謂小區

油塘唔兜藍田山既一樣要經安達臣/觀塘道
無分別

秀安沙同88X根本就獨立運作到
無咩需要係唔係都要做重組...
更唔好講其實連兩者之間有咩問題都搵唔到

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過