fatpear 發表於 2019-1-24 08:04

arfung 發表於 2019-1-24 07:49
現時W3廣福上落客繞圈出來頭尾都要幾分鐘(很多時都要五分鐘以上), 直行太和路經過多一個客倉仲勉強講得 ...

好心佢來回都直行太和路就算,去程特登兜入太和總站都唔荒會有客,
大大個火車站喺巴總上面,
會有幾多客等你條20分鐘一班嘅W3出沙田/西九?

另外佢兜多咁多路唔知要加幾部車先維持到現有班次?
佢粉嶺咁兜法現有上水客走硬9成,
如果粉嶺同大中帶唔到大幅客量增長,
隨時蝕得仲多過而家

arfung 發表於 2019-1-24 08:18

好心佢來回都直行太和路就算,去程特登兜入太和總站都唔荒會有客,
會有幾多客 ...

搭過幾次W3,上水總站都有不錯的上落率,感覺上仲穩步上揚。明顯因為夠快所以有人搭。

現在改經粉嶺吸引力大大降低, 保守估計隨時要多10至15分鐘... 咁改法,似乎公司都係想做粉嶺客多個上水客。

問心果句,粉嶺南已經有好多快線直出高速公路,但上水直出(或聯和墟直出)的就非常罕有。在轉車站的概念下大家都有快線換乘應該是比較理想。 不過公司由頭到尾都是想做vip區多d,咁就點講都無辦法。

現時沙田/大埔經上水用W3轉車去(屯元)天水圍,其實都好快和抵,以後改路後就無呢支歌仔唱...

fatpear 發表於 2019-1-24 08:32

arfung 發表於 2019-1-24 08:18
搭過幾次W3,上水總站都有不錯的上落率,感覺上仲穩步上揚。明顯因為夠快所以有人搭。

現在改經粉嶺吸 ...

Exactly, 我一直覺得粉公轉車站可以幫W3打造成上水特快直出轉車站轉其他市區線呢個招牌,
點不知W3唔單只唔入轉車站,仲要兜哂粉嶺太和大埔倒走哂批上水客

transbus 發表於 2019-1-24 09:22

會有幾多客 ...

apm樓上就係地鐵站,277E都合格喎

流星☆雨 發表於 2019-1-24 09:47

W3加得站, 唔爭在加返青沙轉乘同埋拉入麼地道
依家得一條280X唔太夠用喎

fatpear 發表於 2019-1-24 09:47

transbus 發表於 2019-1-24 09:22
apm樓上就係地鐵站,277E都合格喎

你用觀塘搭鐵番上水同太和搭鐵出沙田同西九嚟比?太和就算唔計等車一到站即有W3上都唔會快得過搭鐵
沙田唔駛講啦,搭鐵只係20分鐘內就到
就算去西九都只係大概45分鐘,W3時間上完全無優勢
仲未計W3成廿分鐘一班

kokchun 發表於 2019-1-24 09:59

直行百和路而唔使跟 278X 行果隻 " 中 " 字型走線算執到啦

skhosiu 發表於 2019-1-24 11:48

冤有頭債有主, 就系 w3 令 270b 咁疏, 270a 更少車( 你可以否認但開車時間係好誠實),之前又話佢行百和路,咁你話粉嶺南要唔要返佢行百和路疏下怨氣? 粉嶺公路轉車站,晒氣,你住上水粉嶺,一系就有車門口經轉車站,一系就無車出又唔經轉車站,又要俾最高車資,邊個用? 架架車都貴過w3,又未必系我要到的地方。 佢今次改善路,睇下仲有冇客,如果冇客我支持佢行原本路線,不過一個鐘頭得一班車(兩個鐘一班都仲得),將車放 270a/270b/277x 好過。

053h4 發表於 2019-1-24 11:50

Phoenix 發表於 2019-1-24 12:08

搭單一問,
若我在沙田上W3去上水轉276系往元天方向,第二程會否免費?
此外,何以不加設該線轉76K的優惠呢?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: W3 即將改道及加站