jocosben 發表於 2019-1-23 08:53

TYChow 發表於 2019-1-22 19:22
1)除非大巴哥將W3改以彩園邨做總站,否則我係想行新運路多過百和路,以免經過雞嶺迴旋處

2)但若W ...

W3加站係大方向,加停百和路定聯和墟我覺得都合適,如果行新運路就好無謂,即係北區區內走線同上水站、粉嶺站鐵路重疊,對增加客量無幫助(所以如果百和路係停粉嶺站,而非景盛/華心客,甘客量都唔會增加)
W3如果粉南加站,點會影響到270A/B既客量?搭270A/B都係想點對點到九龍,同一目的地仲要專登一程過唔搭,走去搭兜大埔、沙田既W3? 要搭W3主要都係去西九同沙田啦。

C.K.F. 發表於 2019-1-23 09:14

bjbus 發表於 2019-1-22 22:08
本人歡迎九巴接納本人在本站建議,成功爭取W3行百和路及大埔超級城

呢次龜公於你!

咩叫做81C呀 發表於 2019-1-23 10:22

感咪慢好多

skhosiu 發表於 2019-1-23 11:50

上市公司唔會同$$$鬥氣,W3 系運吉"招標"線,
日日空氣, 無可能.

分開幾方面講先...

客量, 俾少少有數據支持的資料,用人口估會比較實際...

中期人口統計結果 > 地區概覽
https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-dp.html

選區人口
(N01) 聯和墟21191
(N02) 粉嶺市14198
(N03) 祥華16205
(N04) 華都18620
(N05) 華明15915
(N06) 欣盛19325
(N07) 盛福14462
(N08) 粉嶺南14899
(N09) 清河20338
(N10) 御太18387
(N11) 上水鄉郊22365
(N12) 彩園

(N13) 石湖墟21135
(N14) 天平西14389
(N15) 鳳翠15637
(N16) 沙打15457
(N17) 天平東17700
(N18) 皇后山17718
總計315270

你地成日起度講, 點解唔入天平, 聯和墟, 皇后山
上面的數字解左你地一半.

俾你要人坐車, 你都要找有客的位, 百和路行一次, 已行左:
華都
華明
欣盛
盛福
粉嶺南

上水站/ 彩園就食到
彩園
石湖墟

行埋清河食埋
清河

點都好難做, 太大:
御太
上水鄉郊
鳳翠
沙打
皇后山

祥華的, 坐巴士就坐巴士, 唔坐就唔坐.

剩下:

聯和墟

粉嶺市
天平西
天平東

唔使用腦, 上水廣場/彩園開車, 已滿足了7個選區的客 (唔計個5個點都好難做, 基數系13), 過左半啦.

你只要加個278K/270 轉乘, 食埋4區, 收工.

加線俾佢地, 你問自己會唁會咁燒銀紙....
大埔, 除非日日15分鏗都爆, 咁說開條W3A 你玩,

W3 北區咁改, 預左...

時間表:

270A 非繁成日收車, 不如直情改為30分鐘一班.

非繁: W3/270A/270B 獨立30分鐘一班, 聯合10分鐘一班南行, 收左斑友成日北區非繁無車出九龍., 平日中午北行非繁: 算啦. 真系少客, 北區人會走位的, 東鐵/巴士, 會自行思考.

繁時: 點都有客 (W3 除外), 點都得啦.

272E, 收工啦, 加286X <-> W3 轉車, 話全日有車.

Eddie 發表於 2019-1-23 12:11

日日空氣, 無可能.

日日空氣,仲有條為左招呼區議員o既怪胎89S

leungky0528 發表於 2019-1-23 13:14

日日空氣, 無可能.

我覺得更無可能係四個月後都仲有人話W3日日空氣

Kookaichun 發表於 2019-1-23 14:17

leungky0528 發表於 2019-1-23 13:14
我覺得更無可能係四個月後都仲有人話W3日日空氣

PEAK HOURS有40-60人坐叫吉車?

M722 發表於 2019-1-23 14:22

W3將會加停青沙公路轉車站

ryandroid 發表於 2019-1-23 14:23

日日空氣, 無可能.

如果你話得一條綫就話行百和路je
依家係3 條九西全日綫都係行百和路啊
乜粉嶺南呢十年人口有爆炸性增長到要3 條西九綫?

況且W3 係要預埋載客空間俾大埔沙田
拉長去聯和墟、上水北先係開拓新市場同善用資源
就如龍運開A43P都唔開E43 搞到A43 攬炒有時載空
270A/270B/W3 亦都會變咗一齊攬炒
W3 以外的齊齊收車
咁就好符合上市公司搵錢原則BOR

neoplan720p 發表於 2019-1-23 14:27

客觀講,而家W2、W3係有d 客,但你話係咪好客?

絕對唔係囉,只係隔離有條W1墊哂底做襯托而已。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: W3 即將改道及加站