castanopsis 發表於 2019-3-29 05:12

香港有無空間增設更多巴士專線?

香港本身有公共交通優先使用道路政策
但繼屯門公路早繁設立巴士專線之後,已經無再大規模劃巴士/小巴專線

之前走落倫敦一轉
幾乎每一個塞車位,甚至大部分繁忙燈位,都有巴士專線避塞車
再上網搵資料,wiki本身有個唔係好update既統計
香港有近20000架巴士,數量係咁多個城市入面數一數二,但巴士線長度敬陪末席
隨著路面狀況越來越差,政府又似乎無意限制私家車數量
有無辦法可以設立更多巴士/小巴專線,去俾巴士避開塞車位?

我知香港路面係狹窄
但無人話要將現有路面劃作巴士線
外國好多project,係直程起一條新路/新行車線,專俾巴士避塞車
人口密度/巴士使用率更高既香港,咁做既成本效益只會更高

天馬行空舉幾個例:
1. 有無辦法執一執馬場內個道路網,容許巴士喺繁忙時間行馬場避出面埔公塞車?
2. 東隧港島入口,有無空間參考紅隧堅拿道/鴻興道咁,設立巴士插隊位?
3. 將軍澳道慢線,可唔可以唔俾私家車入將隧(只能前往秀茂坪/連德道),然後連德道橋底設巴士專線駁將隧轉車站?
4. 新清水灣道落山,有無空間借地加一條巴士專線?
5. 大老山隧道沙田入口,有無辦法起新路,去俾巴士避開車龍?

kitarolo 發表於 2019-3-29 08:05

就講吓1同5

沙田馬場准行內部通道
個出口仲喺何東樓車廠
其實幫到幾多? 明顯樽頸
係沙田警署對出,擴闊工程
亦都做緊,但好多時支路之間
距離太近,劃巴士專線意義不大。

大老山隧道,有馬鐵
喺度基本上得小瀝源
開始有擴闊空間,高架橋要整
多條行車線相對要更高成本。

S3BL343@66 發表於 2019-3-29 08:07

屯門公路回程

castanopsis 發表於 2019-3-29 09:29

kitarolo 發表於 2019-3-29 08:05
就講吓1同5

沙田馬場准行內部通道

先講1
要有效益,就要再開闢新出口
行職員宿舍後面,跨埋過火炭河,先接入沙田路、穿沙田路底/借埋個籃球場駁大埔公路

至於5
要視乎你想避幾多
可能可以善用家陣唔塞車既沙瀝公路連接路/大隧小瀝源路入口巴士線
但無論如何點都要起新橋甚至新接駁隧道

想講既係,點解巴士就唔可以有基建配合?
就算起新路新橋,相對起其他基建項目,造價其實好低
但就每日節省萬幾人10分鐘行車時間
真係無成本效益?

港珠澳大橋,造價1100億,每日得6.5萬人次
對比搭船,其實都唔係真係快咗好多
上面馬場/大老山既例子,幫巴士線起條新路避塞車,單項造價應該10億以下
粗略咁計,假設大老山南行繁時兩個鐘有180架巴士經過(應該幾明顯低估咗),每架車90人
項工程就幫到1.62萬人節省8-10分鐘行車時間
港珠澳大橋既一百分一造價,明顯抵到爛

kitarolo 發表於 2019-3-29 10:06

castanopsis 發表於 2019-3-29 09:29
就算起新路新橋,相對起
其他基建項目,造價其實好低
但就每日節省萬幾人10分鐘行車
時間真係無成本效益?

港珠澳大橋,造價1100億,
每日得6.5萬人次 對比搭船,
其實都唔係真係快咗好多

政府好似你咁諗就好lu……
我做吓維基copycat先

//浸會大學傳播系講師阮穎嫻推算,若果自由行的擁擠令香港人上下班各浪費10分鐘迫鐵路及塞車,則以全港僱員每周平均上班47小時及2012年香港總GDP計,自由行將導致經濟學上達3.5%GDP(即超過700億港元)的界外損失(Negative Externalities)遠超自由行所帶來的1.3%GDP效益。//

令公共交通更完善圖使
部份人放棄使用私家車
不切實際,明明返工地點
都唔會足夠車位,都係咁多
私家車喺幹線公路。

qunow 發表於 2019-3-29 10:14

空間當然有問題是意願

MCMoore 發表於 2019-3-29 10:24

大老山嗰度,其實設法將小瀝源路入口計起嘅兩段巴士線連得埋,等巴士唔使塞中間,一小段,都可以慳得小小時間嘅。不過大老山樽頸始終係轉車站太細

B.B.B. 發表於 2019-3-29 11:05

鯉魚門道救護站東行東隧入口 (早上7-10)
其他車去油站調頭,藍田都唔會咁塞

Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-29 11:12

先講1
要有效益,就要再開闢新出口
行職員宿舍後面,跨埋過火炭河,先接入沙田路、穿沙田路底/借埋個籃球 ...

1.遲D擴建工程做完應該有相當大既改善
如果要去咁大工程既
倒不如再玩大啲玩返草山隧道

5.

其實肯將小瀝源入口至收費站
將條慢線改做巴士線
繁忙時間都應該足以減行車時間

始終我覺得問題係就算俾你避得一段
仲有好多段路都係塞
如果有資源既
我寧願政府包起部分巴士做郊區通勤
又或者開一D鐵路站長途特快接駁線

castanopsis 發表於 2019-3-29 11:42

kitarolo 發表於 2019-3-29 10:06
政府好似你咁諗就好lu……
我做吓維基copycat先

當其他人口更細、巴士數量更少既城市
巴士專線長度都長過香港咁多
香港其實真係應該反省下

令公共交通更完善圖使
部份人放棄使用私家車
不切實際,明明返工地點
都唔會足夠車位,都係咁多
私家車喺幹線公路。

我本身係支持限制私家車發牌數目
香港人口密度太高,道路空間有限
查返數據,家陣只係10%人揸車,已經塞到條路咁既樣
再任由佢升多幾個percent,點起路都唔夠用

不過又咁講
市區私家車唔係必需品,但鄉郊地區則不然
一刀切限私家車,鄉郊地區唔使出街

解決方法其實都有
可以分開市區車牌同郊區車牌
郊區車牌不限數量,但只可以去最接近新市鎮park and ride
市區車牌可以任行,但限數量

但就算咁做,郊區始終都會無家陣咁方便
可能要多管齊下,學snoopy版友講
用拍賣車牌所得既收益,補貼鄉郊交通,做到每一條村都有合理接駁

無論如何,私家車政策要執,個政治阻力都肯定大過修築巴士專線
現階段起巴士專線,至少治咗標先
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 香港有無空間增設更多巴士專線?