castanopsis 發表於 2019-7-6 01:29

S3bl430 發表於 2019-7-5 10:48
91/91M/92中,91受路面限制影響,最有可能繼續經舊清,92平日客量本身唔算理想,係假日標青
最需要用12米車,可 ...

其實我覺得改行新清最大阻力應該係彩雲,而唔係德望
家陣彩雲商場個站全日都有為數唔少既人上落
當然要抽都未必抽唔走,但為咗換大車,做少一大班客,未必值得

講真,91/91M/92大半日載客率都相當差
我覺得開返基本班次,有需要再開新清12m特車,已經好足夠

反而最最最大既問題係,九巴制定時間表既時候,往往錯估需求
搞到放咗假就車海吉車遊街,未放假就收走曬堆特車
完全配合唔到班客

我本身唔反對政府配合巴士營運去改善路面
但呢個case,制定時間表前打幾個電話問下沿線學校既校務處攞日曆
分分鐘已經解決咗個問題
未必有需要大費周章去整路

S3bl430 發表於 2019-7-6 13:30

castanopsis 發表於 2019-7-6 01:29
其實我覺得改行新清最大阻力應該係彩雲,而唔係德望
家陣彩雲商場個站全日都有為數唔少既人上落
當然要抽 ...

白虹樓條天橋其實可以直入彩雲商場
如果没有記錯的話,彩雲總站一定要入商場(周圍没有過路設施),上1-2層才可以行過對面/去彩雲邨其他地方所以停彩雲總站/白虹樓對彩雲居民分別不會太大

363330hx 發表於 2019-7-6 13:54

叫KMB 用AAU/AAS/ASB行91/91M/92舊清版,203C全線AVC。

ctb8100 發表於 2019-7-6 22:01

S3bl430 發表於 2019-7-4 23:23
果度有大約100米空間, 絕對靠位整巴士車坑,
最大問題是巴士如何安全離開車站
...

很簡單,政府修例,規定車輛必須要先讓巴士離站,問題就可以解決。

363330hx 發表於 2019-7-6 23:40

KMB 可試申請103行12m

JX9097 發表於 2019-7-7 12:45

如果没有記錯的話,彩雲總站一定要入商場(周圍没有過路設施),上1-2層才 ...

正常情況底下係但實際上, 你懂的

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-7 13:53

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-7 13:57

363330hx 發表於 2019-7-7 14:06

如果没有記錯的話,彩雲總站一定要入商場(周圍没有過路設施),上1-2層才 ...

近豐盛街有行人天橋

tomchen 發表於 2019-7-7 19:37

MCMoore 發表於 2019-7-2 10:21
其實好多人都見新舊清交界個位有工程,,但點解無路政署or土木工程拓展署文件流出話做緊乜 ...

上網 search

合約編號:NE/2017/03
單野係 2017 年中開波,包埋道路改善工程。

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14
查看完整版本: 舊清德望解決方案