KW2523 發表於 2019-7-4 23:38

EX-TL 發表於 2019-7-4 23:29
唔值得為左每班車幾個客兜咁多個圈.

首先, 司機係會暈.

訂車交車測試都要時間嘅,迫計錯數嘅九記配合冇用,根本就趕唔切,只會令短車線被迫大幅甩班,九記冇咗唔少生意額,沿途服務甩班嚴重,TD仲易被投訴,所有持份者都輸

而且用大車減班減省人手係令佢改善脫班率最好辦法,私人公司政府冇可能迫佢加人工明顯降低盈利,違反自由市場原則

EX-TL 發表於 2019-7-5 01:05

KW2523 發表於 2019-7-4 23:38
訂車交車測試都要時間嘅,迫計錯數嘅九記配合冇用,根本就趕唔切,只會令短車線被迫大幅甩班,九記冇咗唔少生 ...

去到就快唔夠先嚟訂車就梗係要時間嘅, 好似學生考試前臨急抱佛腳, 結果係點唔駛講.

用大車減班就唔會甩班, 咁日日無數咁多條路線, 不論大車細車線都私下減班係咩嚟㗎!

GA6072 發表於 2019-7-5 09:51

EX-TL 發表於 2019-7-4 23:29
唔值得為左每班車幾個客兜咁多個圈.

首先, 司機係會暈.

閣下既論調
有個point講中左
可以擴到好大

點得著運輸署有官要陪葬

KW2523 發表於 2019-7-5 10:20

EX-TL 發表於 2019-7-5 01:05
去到就快唔夠先嚟訂車就梗係要時間嘅, 好似學生考試前臨急抱佛腳, 結果係點唔駛講.

用大車減班就唔會甩 ...

幫助到問題改善一定=解決成個問題?

S3bl430 發表於 2019-7-5 10:48

91/91M/92中,91受路面限制影響,最有可能繼續經舊清,92平日客量本身唔算理想,係假日標青
最需要用12米車,可能只得91M

假設91,92繼續經舊清下山,91M改經新清

我諗到幾個其他或者可行而花費不多的解決方案
1.91M只在早上上課時段途經舊清(Maybe 2-3班), 91M往彩虹方向提供與91,92往九龍方向班次的八達通轉乘優惠,兩程總收費6.1元.

2.91M提供與26,27(順天方向)/29M(任何方向)的八逹通轉乘優惠,方便順利居民轉車上山(德望行10分鐘落山→用10分鐘轉車+搭車上山)

3.九巴在順利邨總站增設八達通回饋點, 往荃灣西站方向的290A乘客在利業樓下車後行過去回饋點拍卡,全程收費減至6.1元
八達通雙向收費就不了,早上290A需求旺盛,車頭拍卡下車只會造成混亂

4.假日92正線往鑽石山方向維持20-30分鐘一班, 增加途經新清落山班次(或者命名為92A/92R),收費維持不變

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-5 11:11

EX-TL 發表於 2019-7-5 11:28

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-5 11:11
以92 紅日嘅客量 我唔太相信佢會收車
淨係講紅日92, 咁其他線/其他時段呢?

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-5 12:22

LauCT 發表於 2019-7-5 23:19

MCMoore 發表於 2019-7-2 10:21
其實好多人都見新舊清交界個位有工程,,但點解無路政署or土木工程拓展署文件流出話做緊乜 ...

是不是這個工程? [減少砍伐斜坡上現有樹木,興建一個新的掉頭設施,使車輛可以由安秀道北行線右轉進入清水灣道東行線。] https://www.epd.gov.hk/eia/register/report/eiareport/eia_2352015/html/Executive%20Summary%20(Chinese)/Executive%20Summary%20(Chinese)_20160126_clean.htm

MCMoore 發表於 2019-7-5 23:34

LauCT 發表於 2019-7-5 23:19
是不是這個工程? [減少砍伐斜坡上現有樹木,興建一個新的掉頭設施,使車輛可以由安秀道北行線右轉進入清 ...

晨早做咗啦,而家安秀道轉得入清水灣道喎
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14
查看完整版本: 舊清德望解決方案