Eddie 發表於 2019-7-4 13:17

JX9097 發表於 2019-7-4 12:27
1. 最理想, 11米車本身有一定需求, 批車亦可靈活調動
2. 依家91/ 91M/ 92班次都唔係密, 唔建議咁做Q9 H(...

其實舊清個彎行11.3米都會過線,以今時標準,運吉都可能話唔行得
如果過線係冇問題,已經大可以直接用12米

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-4 13:23

HE7921 發表於 2019-7-4 13:24

其實舊清個彎行11.3米都會過線,以今時標準,運吉都可能話唔行得
如果過線係冇問題,已經大可以直接用12 ...

如果係新巴城巴,連埋敬祖路一早隊部12米落去啦

kitarolo 發表於 2019-7-4 13:25

如果過線係冇問題,已經大可以直接用12 ...

咪就係
港島大潭道、天后廟道
用29座長陣小巴就唔過界嘅
根據之前講法,政府亦唔應該
為巴士公司修路.

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-4 13:26

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-4 13:28

PC6429_JY6516 發表於 2019-7-4 13:47

S3bl430 發表於 2019-7-4 13:54

如果在利恒樓對出既新清水灣道整巴士站,唔知大家點睇,
同樣可能要花幾百萬建築費,但對順利邨人會更方便, 旁邊有條行人隧道直入順利邨

雖然果段新清水灣道係單線,出站或會有危險,不過路旁的有大片空間足夠整50-60米整巴士站坑
如果在這裏設站,不單91,91M和92巴士線,連安達線亦能停靠這個巴士站,
順利邨居民能夠更方便乘客搭88,214

舊清水灣道始終是老幹道,你如何擴闊舊清也改變不了斜道高,巴士/重型車落斜危險的現實

Eddie 發表於 2019-7-4 14:18

S3bl430 發表於 2019-7-4 13:54
如果在利恒樓對出既新清水灣道整巴士站,唔知大家點睇,
同樣可能要花幾百萬建築費,但對順利邨人會更方便, 旁 ...

個站距離德望咁遠咪一樣有人嘈,真係加個站就塞到人把口紀律部隊宿舍燈口都已經有位設站

S3bl430 發表於 2019-7-4 14:41

Eddie 發表於 2019-7-4 14:18
個站距離德望咁遠咪一樣有人嘈,真係加個站就塞到人把口紀律部隊宿舍燈口都已經有位設站 ...
如果德望學校只服務德望學校的學生,只需在早繁上課時段開幾班繞經舊清水灣道的班次就可以了

德望學校本身在彩雲邨範圍內,學生亦不需要一定要由德望學校巴士站搭91/91M/92去彩虹,行落彩雲總站搭車亦方便
另外,小巴1系,11本身是行舊清水灣道,所以91M/92改行新清並在順利設站並不會令學生客無左條直達德望學校的路線

依家德望學校巴士站多人落車的原因在於順利居民也在使用(我想没有人會晚上落車去德望學校"上堂"吧)
至於有没有人在德望學校上車,我搭過幾次91/91M/92,唔覺有人咁做
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 舊清德望解決方案