平田 發表於 2020-1-11 23:20

12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...

屯門赤鱲角隧道公路
預計2020年12月27日通車

屯門至赤鱲角連接路,如無意外將於今年下半年通車,政府更表示無需收費,由屯門市中心搭的士或自駕私家車往來機場僅需15分鐘,比較現時約半小時減少一半耗時,車程大幅縮短使單程的士收費已經可以節省逾百港元。

龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的競爭?

大副縮短路線,減價?

以現時A33X約20-30分鐘一班,將來搭的士只需15分鐘,根本可以衍生出好多泥猛的可能性。

[*]A33(總站遷移至屯門公路轉車站):$27.7->$15用車: 5架 >6架
[*]A33X(改經青山公路-新墟段):$27.7->$15用車: 9架 >6架
[*]A34(新路綫,來往洪水橋至機場,經藍地、兆康、寶田、良景、山景及龍門路):$15用車: 7架
[*]E33(途經蝴蝶站):$13.9->$12用車: 18架 >12架
[*]E33P(途經蝴蝶站):$14.3->$12用車: 8架 >6架
[*]NA33(途經石排頭路及屯門站):$40->$28用車: 6架 >6架

相信龍運更加冇人搭
最新消息:
11月18日:屯門至赤鱲角連接路北面連接路(北面連接路)將於十二月二十七日(星期日)通車。
11月13日:九巴今(13日)表示對屯門塞車情況感關注,與署方磋商後,指屯赤隧道通車後,有關龍運路線將分階段實施改道安排,首階段讓屯門區路線改道並減價,觀察4周後再讓北區及元朗區改道。

KW2523 發表於 2020-1-11 23:33

你係驚巴士行唔到屯赤,定驚龍運會智障到通完繼續兜去汀九橋燒油?

我反而好奇A38會唔會行屯赤
相比而家T字形走線里數同用時有機會仲短

RH7685 發表於 2020-1-12 01:48

RH7685 發表於 2020-1-12 01:49

E500facelift 發表於 2020-1-12 01:55

希望E33/P, E34A/B/P/X, A33/P/X, A36, A37, A38甚至A43/P等可以改經屯赤

KW2523 發表於 2020-1-12 02:39

RH7685 發表於 2020-1-12 01:48
E33應該未必行屯赤 要谷人上A車 同埋行屯赤迪迪尼
回車慢成倍 繼續兜過去真係玩自己
唯有M線 -> E線 -> R8,始終迪士尼個客量唔值得要東涌後勤區繼續兜

Choi 發表於 2020-1-12 04:26

KW2523 發表於 2020-1-12 02:39
回車慢成倍 繼續兜過去真係玩自己
唯有M線 -> E線 -> R8,始終迪士尼個客量唔值得要東涌後勤區繼續兜
...

轉車站

Sita1004-1017 發表於 2020-1-12 05:12

月經post問題,第一已經延遲到2022年先通,第二如果E33改行過去只係慳到10分鐘,但又涉及咁多轉乘要搞青沙夠快夠吾塞車啦,你見搞咗幾耐先有巴士用

kitarolo 發表於 2020-1-12 05:32

KW2523 發表於 2020-1-11 23:33
你係驚巴士行唔到屯赤,定驚龍運會智障到通完繼續兜去汀九橋燒油?

我反而好奇A38會唔會行屯赤

唔排除A38由荃威開經青公碌到
屯轉下層、三聖甚至經海榮路入
屯碼區行屯赤,唔會而家咁兜返轉頭,
仲可以吞併埋A33,A33X/P補返位並
按里數減價。

至於樓上話青沙,龍運都係得A47X
用講嚟講去都係里數更遠兼無時間
優勢,因為巴士限咗70,將巴士以外嘅車
送去青沙而騰出城隧/德士古道嘅流量更實際。

至於A43/P可參考我喺F1板
>建議<…反正已達最貴一級。

lsc04d11 發表於 2020-1-12 07:24

延到2022? 咁路政署唔洗咁快換哂屯公及皇珠路既指示牌嫁?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...