MyTiF 發表於 2020-7-6 19:19

將軍澳隧道轉車站啓用消息

22/9/2020 22:54更新
根據鍾錦麟議員及林少忠議員的FB顯示:
運輸署會於星期四(24/9/2020)向西貢區議會舉行簡介會議,預料將於會上公佈將軍澳隧道將軍澳方向轉車站的啟用日期。

根據運輸署比西貢區議會的最新文件顯示:

將隧轉車站往將軍澳方向將於7月尾/8月頭啓用

而九巴98及新巴797會爭取在將轉啓用時一併開辦

https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/18053/SK_2020_210_TC.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

MyTiF 發表於 2020-7-15 12:15

新巴城巴轉乘一覽圖
Credit:西貢區議員梁衍忻facebook

li1872903 發表於 2020-7-15 15:31

話時話,運輸署終於定好邊個泊位泊邊條線,唔會好似之前咁冇經隧道既線都放埋落去:lol

li1872903 發表於 2020-7-6 19:21

將軍澳隧道巴士轉乘站將於2020年7月底或8月初啟用

https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/18053/SK_2020_210_TC.pdf
起左3年零5個月終於起完:L

AtrHenu 發表於 2020-7-6 19:46

點解近年的公路轉乘站只係得單邊用得呢?

btw,我諗98,797應該要等埋另一邊落成先開線,否則開嚟作用會好限!!:L

RH7685 發表於 2020-7-6 19:50

天空之神 發表於 2020-7-6 19:52

其實大老山隧道,青沙公路都係收高價
反而令轉乘更唔靈活

點解唔係屯轉果種兩軌做法
去程出九龍補差價 ,
回程返新界設分段 + 補小小錢

如果 98D 98S 297 一類返新界無分段
98 轉以上路線要比九龍線價錢

poondriver 發表於 2020-7-6 20:00

天空之神 發表於 2020-7-6 19:52
其實大老山隧道,青沙公路都係收高價
反而令轉乘更唔靈活

篇文都寫左會有收分段 估計全部都係會收296A個價$5.1 吧?

li1872903 發表於 2020-7-6 20:04

poondriver 發表於 2020-7-6 20:00
篇文都寫左會有收分段 估計全部都係會收296A個價$5.1 吧?

秀茂坪收5.1去將軍澳,98A,290A洗唔洗減價:lol

lsc04d11 發表於 2020-7-6 21:28

AtrHenu 發表於 2020-7-6 19:46
點解近年的公路轉乘站只係得單邊用得呢?

btw,我諗98,797應該要等埋另一邊落成先開線,否則開嚟作用會好限!! ...

早啲投入服務當宣傳好啲98有冇轉車站都做到嗰批轉車客到時咪可以用”優化”呢個字 直接98D紅磡/九龍灣直達轉車站再直達環保大道(當然還有其他線 不在此詳列)

jacky03 發表於 2020-7-6 22:03

Btw, 又唔見西貢區區議會或議員post巴士計劃最終方案嘅?

cwsj2003 發表於 2020-7-6 22:15

li1872903 發表於 2020-7-6 20:04
秀茂坪收5.1去將軍澳,98A,290A洗唔洗減價
唔會
當年98a轉全冷氣唔減價我已經打去投訴
官方答98A定價6.1係因為循環線跑山車程距離長
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 將軍澳隧道轉車站啓用消息