odwinkinglam 發表於 2020-7-29 15:26

如果路線118P 只開特別時段服務,實行機會高D嗎?

現時,聽好多人講想118 及118P 拆線,各自開全日,但唔知巴士公司 定運輸署好似話唔夠客.....

如果路線118P 只開特別時段服務,同改為長沙灣荔枝角商貿區做總站,實行改革機會會高D嗎?

例如
小西灣開6:30AM - 2:30PM,   加17:00, 17:30, 18:00 三班
長沙灣開14:00- 23:30, 早上開6:45, 7:15, 7:45 三班

咁試試反應,才決定開全日,是不是更好?

天空之神 發表於 2020-7-29 16:07

用心聽用心做果間死都唔肯全日 118P

andy1010 發表於 2020-7-29 19:15

運吉又唔支持, 巴士公司又唔支持, 住客都唔支持(用對腳)
https://www.districtcouncils.gov ... 020_18_tc_reply.pdf

不過有全日過海線係應份, 港島線咁多個站亦只有杏花邨無
而家唔少人係筲總附近都會搭車上阿公岩搭118而唔搭102
如果杏花邨後跟以前新巴88線, 經新成街, 西灣河甚至康山入口(做埋AEON流水客)入返東廊直去紅隧, 觀感都唔算太差, 亦可搶返嫌102慢堆客
反正到呢刻102P D班次仲衰過118P;P

brianso198 發表於 2020-7-29 19:59

杏花邨居民用腳支持港鐵服務,
唔需要為左呢個兩萬人都無既社區, 仲要有鐵路服務既畀條全日過海巴士線佢地, 完

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 20:34

brianso198 發表於 2020-7-29 19:59
杏花邨居民用腳支持港鐵服務,
唔需要為左呢個兩萬人都無既社區, 仲要有鐵路服務既畀條全日過海巴士線佢地,...

你都無畀過機會佢哋多啲支持黨鐵以外嘅交通服務
又點可以妄下定論杏花邨居民非繁忙時間一定唔會搭 118P?
杏花唔夠客,唔緊要,小西灣居民都會希望有比 118 快嘅車出旺角
小西灣連 788 789 都養得到,又點會養唔到半條 118P?

brianso198 發表於 2020-7-29 20:40

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 20:34
...
連早繁都可以平均每班車上唔到15個客證明一切,
我有睇過杏花邨每班車上客人數的.

就算班客支持你口中既黨鐵又點?
連繁忙時間尾站都可以咁, 點說服巴士公司為左杏花邨去做全日?

小西灣要118P本身就無咩大問題, 不過杏花邨就好大問題.
有118P又唔見得好好利用, 憑乜?

更何況, 而家叫118P全日最大聲果個叫杏花邨

thisis0127 發表於 2020-7-29 20:54

...

其實非繁忙時間小西灣長期都少客
要靠柴斜先坐滿一半
利申:118常客

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 20:57

brianso198 發表於 2020-7-29 20:40
連早繁都可以平均每班車上唔到15個客證明一切,
我有睇過杏花邨每班車上客人數的.

引用一下「930X 客量統計」一文嘅分析
castanopsis 發表於 2017-9-17 13:39
睇唔過眼入來講兩句

開咗一年繁時線,同開咗一年半全日線,好大分別
而半全日線知名度,又同全日線差好遠

當年373A做繁時,客量中規中矩
轉半全日既時候,非繁客量差得好緊要
留意條線講緊係已經開咗12年,一樣儲唔到客

半全日一年之後,條線客量仍然唔多合格
好在九巴夠勇氣,將一條非繁無客既線373A改咗做全日
初期繼續俾人睇死,甚至一兩年過去,非繁載客率都係得15%
今日再睇,978非繁客量絕對可以同其他西隧線拍齊,甚至好多時段仲好客過隔離堆線

如果以同樣準則,930X非但唔使改,仲應該即刻轉全日

根本線開咗出來,無客有好多原因
但如果成個package係吸引,隨著知名度上升,守下守下好多時可以守到堆客出來
唔想守?可以
好似290咁,鋪天蓋地宣傳,咁就從day1開始就有錢賺
否則唔該俾少少耐性慢慢等你 118P 得嗰十零班車,上午時段服務時間連兩個鐘都無,根本唔會有散客,呢個級別嘅線只有一定要靠佢直去西九龍嘅客先會搭,其他人直頭識佢老鼠
聯營隧道線,轉車優惠無,ETA 又開得遲過人,想有好多散客因為去西九龍返工以外嘅用途搭佢? 難囉
你一句劈埋嚟就話杏花邨無客架喇,開十幾班車都無人上,無得救架喇,但你又唔諗下,118P 去緊嘅係咩地方,旺角開工嘅人主流開工時間係九點??
不如話杏花邨 NA12 無人上,所以住嗰度嘅人從來都唔使去機場?

brianso198 發表於 2020-7-29 21:00

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 20:57
引用一下「930X 客量統計」一文嘅分析
你 118P 得嗰十零班車,上午時段服務時間連兩個鐘都無,根本唔會有 ...
紅隧呢?你當紅隧唔見左?
早繁所有東區紅隧線(唔計去土瓜灣九龍城的106/116)從來都只係做紅隧,
早繁靠旺角/尖沙咀一早食緊蕉...

再講唔見得架118非繁做哂柴灣小西灣可以做到班班滿, (滿好多時都係衰班次不穩)
杏花邨去旺角深水埗坐你口中的黨鐵可以坐足大半程車咁濟...

照你理論, 咁全港只得兩繁服務既線都應該做全日服務

NA12? 我唔會反對條線繼續杏花邨開, 通宵線畀多個杏花邨我唔認為咩問題,
資源上又唔會因為杏花邨開而用多左/用少左...

不過我想講, 呢條線就算畀你兜足咁多個地方, 一無旅客條線可以唔要咁濟...

hihiman 發表於 2020-7-29 21:12

來回入1 入筲總, 會幫到手
睇下606X 呢D 咁一般的線,筲總都落到5-15 個客
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 如果路線118P 只開特別時段服務,實行機會高D嗎?