dogdog002 發表於 2020-8-11 23:51

ccchhhuuunnn 發表於 2020-8-11 19:11
港鐵佛系營運輕鐵同巴士
想有嘢改善都難

不過就黎又係一個大改變;P

輕鐵ETA後日就登場

唔知會唔會變下一個九巴

有萬能ETA

615可以縮到30分鐘一班都得;P

THomas20010808 發表於 2020-8-12 16:02

ccchhhuuunnn 發表於 2020-8-11 19:06
西鐵通車後551/2/3重組失敗後,輕鐵同港鐵巴士似乎已放棄治療,佛系營運
九巴雙向甚至屯赤,似乎唔太影響 ...

551/552/553依家反而可能過到關

依家有V city,屯門站有天橋變相直接駁過去。再保險啲,keep返614 15-20分鐘。只用614P 615 615P 505 507車,相信都應該夠做。

he_01 發表於 2020-8-12 16:18

THomas20010808 發表於 2020-8-12 16:02
551/552/553依家反而可能過到關

依家有V city,屯門站有天橋變相直接駁過去。再保險啲,keep返614 15-20 ...
成堆學生客都唔會放過你 好似早幾日咁屯門站電梯壞晒就死得人多
安友豐景園9間中學 龍門路先得兩間
屯門東小學自己一個校網 屯門西就另一個 552完全唔符合屯門東北乘客需要

朝早南行以前仲要加埋架924加班車先夠載 轉咗時間表就直接074轉拖卡

fly831 發表於 2020-8-12 17:24

當年條552既設計真係極為騎呢, 擺明只為兩邊山邊來往屯門站轉乘西鐵而設
但實際上就犧牲左好多來往市中心同MVP區既通勤客

講返正題, K58呢條得07-08多客既線, 其他時段全線開四個字就差唔多
呢排有疫情影響又冇學生客, 開架9系都夠載

GD1570 發表於 2020-8-12 17:29

當年條552既設計真係極為騎呢, 擺明只為兩邊山邊來往屯門站轉乘西鐵而設
但實際上就犧牲左好多來往市中心同 ...

當年提出嘅重組根本就係為西鐵而設,完全無諗過居民本身通勤嘅需求。
奇怪地個建議又可以過到運輸署上區議會嗰吓好嘢。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-8-12 17:34

但實際上就犧牲左好多來往市中心同 ...

杯渡可以代替市中心,所以可以唔計

552/553本身冇問題,只係唔可以取代614/5P
4條線有需要並存(先不論P定唔P),爭在單定拖卡同班次再相應調整

ccchhhuuunnn 發表於 2020-8-12 17:35

dogdog002 發表於 2020-8-11 23:51
不過就黎又係一個大改變

輕鐵ETA後日就登場

唔知有冇宣傳
好似港鐵巴士ETA咁冇乜人用

groom1002 發表於 2020-8-12 18:05

GD1570 發表於 2020-8-12 17:29
當年提出嘅重組根本就係為西鐵而設,完全無諗過居民本身通勤嘅需求。
奇怪地個建議又可以過到運輸署上區 ...運吉當輕鐵好像地鐵轉一次車就得,幾堅離地,無想過連大多數區內客都陪埋一齊轉就唔同講法,
經歷03年天水圍支線重組引起大混亂,九鐵評估過若屯門區按551等線重組,除了影響元朗長途客外,連屯門區內客受牽連,好多輕鐵站將出現大量區內轉車客,迫爆部分輕鐵站和上唔到車,最後擱置。其實552取代部分506路段屯碼-屯門,杯渡可視為市中心輔助站,市中心-友愛只需轉一次車就得,可惜是次重組涉及太多線,連景峰-兆禧都cut先引起不滿。

andy92 發表於 2020-8-12 22:27

ccchhhuuunnn 發表於 2020-8-12 17:35
唔知有冇宣傳
好似港鐵巴士ETA咁冇乜人用
ETA 唔算好用,一黎無得設定車站做我的最愛,每次開都要花時間選擇路線、方向、車站
仲有所有特車都唔會出現係 ETA,只得正線到站時間

另外「預定班次」既時間根本連接唔到部車既位置,
有時會遲有時會早,甚至根本無出現過就跳落下班,而無顯示「預定班次」既時間先至準確

士刁拔尼.奧 發表於 2020-8-12 23:28

K74 通告
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 港鐵巴士 K58 班次調整